PUNK ROCK SCENA, 4.DEL

NOFX in RAISED FIST POTRJENI ZA PUNK ROCK HOLIDAY

Organizatorji festivala Punk Rock Holiday so postregli s prvimi imeni, ki bodo krojili glasbeno dogajanje na četrti ediciji festivala. Namreč nastop na festivalu so potrdili vsem dobro znani NOFX, ki so sicer že nastopili na prvi izvedbi festivala in povzročili pravo punk norijo. Fat Mike in druščina se torej vračajo s polno mero sarkazma in z Melvinovo harmoniko. Na odruse bodo pojavili mogočni Raised Fist. Od njih se pričakuje prava razpaljotka in jezni pogledi vokalista Alexandra Hagmana. Nastop na PRH so potrdili še metalkorovci August Burns Red in punk rockerji z reggae pridihom Authority Zero. Festival bo letos potekal med 5. in 9. avgustom kakopak v Tolminu. 

Na vrh članka

JOKO ONO IZDALI PRVENEC

Joko Ono je ljubljanski kvartet, ki zvoke proizvaja tja od leta 2010. Oktobra je izpod njihov rok izšel prvi kratkometražni album oz. EP, ki je izšel pri založbi Radia Študent. Tega so naslovili kar z imenom skupine ter nanj zapisali 7 skladb v stilu udarnega punka. Vsa besedila so zapisana v slovenščini. Živa za mikrofonom poskrbi za neposrednost, dobro mero kritičnost in oštro mero energije. Ostala (ne)sveta trojica, ki sledi Živi s svojimi glasbili pa je pripomorana v dviji špil. Priporočamo ogled v živo. Konec!

Na vrh članka

TRIFOR60 – KDO ODLOČA!!?

Trifor60 so hardcore crusterski punkeji iz Železnikov. Pred dnevi so na posluh poslali prvo pesem z naslovom ˝Kdo odloča!!?˝. O pesmi so na člani skupine povedali sledeče:˝ Pesem ves čas govori v prenesenem pomenu - lovec in žival, ki sta lahko karkoli. Lovec je močnejši, ker ima orožje, žival pa se ne mora braniti. Lahko je lovec vlada, žival pa mali človek. Kdo pač odloča?! Lovec - država, posamezniki na položajih, ki pač skrbijo za svojo rit, kradejo, vse temelji na moči, podkupninah, itd, itd. ali žival - ‘nemočni’ ljudje - demokracija??! V Sloveniji pač nismo vsi enako obravnavani, pa o tem sploh ne bi zgubljali (pre)več besed!˝. Ta skladba napoveduje tudi izid istoimenskega albuma v decembru, ki bo nasledil izdajo ˝Veča se čreda apatičnih ovc˝ iz leta 2011.

Na vrh članka

AKTIVNA PROPAGANDA - ''STAGE DIVE AND LIVE AT MC KRŠKO''

Aktivna Propaganda nas je konec oktobra presenetila z novo izdajo. Da so aktivni, ne samo na socialno angažiranem področju, ampak tudi pri izdajanju, priča sledeč live album. Vseh enajst pesmi na izdaji so bile posnete na koncertu v Mladinskem centru Krško 3.12.2011. Poimenovali so jo z nazivom ˝Stage dive and live at MC Krško˝, saj je tamkajšnja publika oz. scena znana po številnih izletih z odra. Pesmi so sproducirali v lastni režiji, za to je poskrbel kar njihov bobnar Emir. Slednji se je pred časom izselil v Bruselj, kjer pa si je uredil tudi glasbeni studio. Hardkor, ki trga, antifašistična akcija pa je zdravilo! 

Na vrh članka

BLACK FLAG S PRVO IZDAJO PO LETU 1985

Black Flag so napovedali izid novega albuma, ki bo nosil naslov ˝What the…˝. To bo njihova sedma izdaja in prva po letu 1985, ko je izšel album ˝In My Head˝. Novi plošček bo vseboval 22. svežih skladb, luč sveta pa naj bi po napovedih ogledal 3. decembra. Izšel bo pri matični založbi SST Records. Black Flag so se letos vrnili na odre, a le z dvema originalnima članoma, z Ronom Reyesom na vokalu in Gregom Ginnon na kitari. Iz nekdanjih članov te skupine pa je izšel še eden bend poimenovan zgolj Flag, ki pa zanimivo vsebuje več originalnih članov. V bendu Flag so se torej znašli Keith Morris, Chuck Dukowski, Bill Stevenson in Dez Cadena, edini sveži člen v postavi Flagovcev pa je Stephen Egerton na kitari.

Na vrh članka

RAZPAD SONIC YOUTH IN ŠTIRJE NOVI SUPER BENDI

Ko so leta 2011 Sonic Youth prenehali z delovanjem, smo bili šokirni in razočarani. Toda vse le ni bilo tako slabo. Danes imamo na sceni štiri nove super bende. Po vsakega ima en član bivših Sonic Youth. Kim Gordon tvori Body/Head due, Thurston Moore poje pri Chelsea Light Moving, Steve Shelley bobna pri Disappears in Lee Ranaldo Lee ima lasten Ranaldo Band ter še najnovejši Lee Ranaldo And The Dust. No Steve Shelley je vmes iz Disappears že izstopil. Chelsea Light Moving, Body/Head, Lee Ranaldo Band in Lee Ranaldo And The Dust so zadnje letošnje albume izdali pri Matadorju, kjer je izšel tudi zadnji album Sonic Youth leta 2009. Disappears so album s Steveom Shelleyem izdali pri Kranky, Body/Head pa tudi pri Open Mouth.

Na vrh članka

KUGA SE ŠIRI NALEZLJIVO

Kuga je bend, ki je svoje korenine pognal že pred tridesetimi leti, ko je punk rock bil še mlad. Preživeli so dva sistema, dve državi, pestre življenjske izkušnje, ki se zrcalijo v njihovi novi muziki. Bolj kot punk rocka nalepka, jim paše novo-valovska. Skupina, ki je delovala v začetku osemdesetih, se je leta 2011 vrnila na odre in odigrala nekaj koncertov. Kmalu zatem so začutili željo po novem ustvarjanju, kar jih je pripeljalo do prvega dolgometražnega albuma ˝Nalezljivo˝, izdanega pri založbi Radia Študent. Da je plošča res nalezljiva kot včasih kuga priča 12 štiklov, plovica novih, polovica pa je starih komadov, ki so bili snemani na novo. Novo življenje Kuge je konkreten, angažiran punk rock in kot pravijo sami: ˝Kar nas je nosilo v osemdesetih, nosi nas še zdaj in kar nas je motilo v osemdesetih, moti nas spet zdaj!˝ 

Na vrh članka

BAD RELIGION Z MISLIJO NA BOŽIČNI ČAS

Bad Religion so izdali že sedemnajsti in obenem drugi album letos, ki je nasledil ploščo ˝True North˝. Bliža se božični čas, Bad Religon pa so kot nalašč temu posvetili celo album z naslovom ˝Christmas Songs˝. Izdaja vsebuje osem božičnih napevov, ki na pankerski način poudarjajo vse lepote in krasote tega praznika. Vse te tradicionalne pesmi so obdelani s strani Bad Religion in odigrane po njihovi liniji.  

Na vrh članka

KROJITE SI SAMI SVOJO USODO Z ITALIJANSKIM SOVIET SOVIET

Soviet Soviet iz Pesaroa ob Jadranski obali so aktivni od leta 2008. 12-tega novembra, letos seveda, so za Brooklynsko založbo Felte izdali prvenec Fate. Soviet Soviet, na samo vinilni izdaji Fate, pičijo dobro nabrušen post punk, ki se sliši sličen The Cure s prvih albumov, še posebej zaradi basa in tudi zaradi reverbirane kitare. Klasični rock trojec najdemo tudi na label semplerju, ki ga založba gosti na Soundcloudu. Bend dobro definira tudi značilen vokal, z italijanskim naglasom, v angleščini. 

Na vrh članka