PUNK-ROCK NOVICE

IZŠLA JE KOMPILACIJA »PUNK ROCK VAL 14«

Luč sveta je ogledala kompilacija z naslovom »Punk Rock Val 2014«. Slednja je izšla pod okriljem Slovenskega Punk Rock Portala oz. njene d.i.y. založbe ZPP. Na kompilaciji je zbranih 24 pesmi, ki jih je za izdajo prispevalo 12 skupin, ki so v preteklem letu postale bendi meseca. Kot verjetno že veste, za band meseca izberemo tisto skupino, ki je v tekočem času izdala album.  Te so (po vrstnem redu od januarja do decembra): Čao Portorož, Gužva u bajt, Pungert, Harry, Start At Zero, 3=Pjančki, Neverend, Trifor60, Odpisani, Beer For Breakfast, White Stain in UnderPodnGrabn. Kompilacija je na voljo v obliki CD-ja, svoj kos lahko naročite pri sodelujočih skupinah, lahko pa tudi preko distra portala. Ob tem pa se seveda zahvaljujemo vsem skupinam za sodelovanje in aktivno delovanje na glasbeni sceni.

Na vrh članka

SLEEP, WORK, BUY, DIE.

Motor krške hardcore scene Final Approach (FA) so konec prejšnjega leta izdali za nov album. Ta nosi naslov »Sleep, work, buy, die«, na njem pa je zbranih 14 skladb. Album je izšel pri zagrebški Dirty Harry Punk založbi, izdajo pa je podprla tudi ZPP - Založba Punk Portala. Po dveh letih smo tako dočakali nov album, ki je nasledil izdajo »Discover Hate«. Člani skupine FA ostajajo zvesti svoje zvoku in hitrosti, sama produkcija albuma pa je šla tokrat še korak naprej. V besedilih se dotikajo političnih tem, zoper katerih jim ne zmanjka besed ter so polna družbene angažmaja. FA, kkXhc!

Na vrh članka

NINA BULATIVIX Z »JATAMI«

Domača punkoidna tvorba Nina Bulatovix je postregla za novo izdajo s pojemljivim naslovom »Jate«. Na plati je 11 skladb, skozi recitale pa prižigajo iskre upora in kritiko, obdano z zdravo mero sporočilnosti. Navdihov za pisanje lirik jim torej ne manjka, saj jih najdejo povsod, kjer smo vpeti v krivično držo. Plošča »Jate« je izšla pri Kapi Records, dostopna pa je tudi na vinilu. ˝Naše Jate kljuvajo in nervozno postopajo. Ne skušajo plesati standardov, tudi počivkavanje jim je odveč. Povejo, kar mislijo, po potrebi pomolčijo in le opazujejo. Nerade razlagajo pomene, ker vedo, da besede ne zmorejo opisovati tapravih namenov ali vzgibov, prav tako pa nimajo obrazcev za poslušanje, uživanje in podobnih bližnjic. Če kdo želi prvo žogo, mu svetujemo nekaj vmesnih podaj, da se bo med soigralci spletla vez,˝ o izdaji ter stanju duha pravijo člani skupine. 

Na vrh članka

VSI STE PAMETNI, VSI VSE VESTE

Krik Disneylanda so poskrbeli za novo izdajo. Namreč, decembra je izšla njihova plata z zgečim naslovom »Vsi ste pametni in vsi vse veste...«, kakor so zgeče tudi pesmi na omejeni izdaji. Anti-politična besedila, direktnost in punk stare šole je tisto, kar jih odlikuje. Nastali so leta 1997 zgolj iz upora do netoleratno bolane družbe in dolgočasja. Po daljšem premoru so se nekje konec leta 2013 spet vrnili med aktivne in nekoliko menjali postavo benda. Decembra so bili na promocijski turneji po Balkanu skupaj z Aktivno Propagando ter skupino Đornata.

Na vrh članka

PRVA IMENA PUNK ROCK HOLIDAY

Znana so imena, ko bodo krojila usoda letošnje izvedbe festivala. kot že rečeno, se na odre vračajo Satanic Surfers, z Irskimi melodijami bodo zažigali Američani Flogging Molly, Less than Jake bodo odtrobentali simfonije za vse ljubitelje ska punka, malo bolj rockersko usmerjene punkerje bodo navdušili Nemci Beatsteaks, hardcorašem bo v glavo priletel šus norih Američanov Madball in Death by Stereo, celotno publiko pa bodo znova pozdravili Anti-Flag, ki se v Tolmin vračajo že tretje leto, vendar tokat z novim albumom. Za nastop so potrjeni tudi severni sosedje Astpai, odlični riffi bodo prišli izpod britanskih prstov skupine Darko, predstavili pa se bodo tudi odlični Forus. V Tolmin prihajajo tudi Španci Adrenalized, Nemci Straightline ter The Decline iz dežele kengurujev, za pridih melodike pa bodo poskrbeli tudi F.O.D. Našteti so samo prvi potrjeni bendi, obeta se še vsaj 35 ostalih bendov, ki bodo poskrbeli za pravo punk rock veselico.

Na vrh članka

OVERWEIGHT SE VRAČAJO V DEVETDESETA

Belgijska ska punk postava Overweight nas je prejšnji mesec razveselila z novim glasbenim produktom »Back To The 90’s«. Kdor uživa ob poslušanju dobrih starih Mad Caddies, Less than Jake in Reel big fish, bo odslej na svojo listo zagotovo dodal tudi Overweight. Hitri bobni, punk rock ritem kitare in zvok poskočne trobente dajo mešanico, ki zdrvi skozi ušesno maslo ter poskrbi za povečanje endorfina v možganih. Album vsebuje 13 skladb obdanih s pozitivno tematiko in razgibano vsebino. 

Na vrh članka

THE DOMENTISCH - »ROUTINE & RITUAL«

Odkrili smo zanimiv bend in izdajo. Torej, The Domestics so navrgli drugi album z naslovom »Routine & Ritual«. Na izdaji se nahaja 15 štiklov, ki nam poženejo kri po ožilju. Gre namreč za hardcore punk paljotko, ki nas vabi na divji ples in premetavanje. Člani skupine The Domestics prihajajo iz vzhodnega dela Anglije (EAXHC), kjer so nastali bendi kot so Extreme Noise Terror, Raw Hrup in Stupids, če naštejemo le nekatere. Svoj navdih za ustvarjanje glasbe pa so našli v bendih Poison Idea, Black Flag, Negative Approach, Minor Threat, Circle Jerks, Off!, Dead Kennedys, Discharge, Bad Brains ipd. The Domestics so tudi socialno ozaveščen bend, ki v besedilih premagujejo frustracijo in depresijo, poudarjajo pa pozitivne vrednote v sceni in družbi. Album je poleg CD izdaje, izšel še na vinilu. 

Na vrh članka