SKRIVNOSTI GLASBENIH ALBUMOV

SKRITA SPOROČILA, TEKSTI, PESMI & SLIKE

Glasba je priročen medij za skrivanje sporočil. Tako so The Underground Railroad bojda skrivali strategije pobega v suženjske pesmi, Mozartove pesmi naj bi imele nekaj kar eni imenujejo Masonski simbolizem... nič pa ne zaostajajo sodobni glasbeniki. Kot bi vedeli, da obstaja horda fanov, ki nimajo kaj boljšega početi kot odkrivati skrita sporočila in kovati teorije zarote. Kako drugače lahko sicer razložimo...

10. JIMI HENDRIX - Skrivno sporočilo nezemljanov
Pesem “Third Stone From the Sun” iz albuma “Are You Experienced” je  trippy jazz/rock instrumental s čudaškimi zvoki v ozadju. Gre za edini inštrumental na albumu in tudi najbolj verjetna popotnica za res dober trip s flashbakom. Kar je še bolj nenavadno je, da če gramofon nastavite na 45 obratov na minuto (na singlice), slišite dva nezemljana, ki se pogovarjata po radiu medtem, ko se približujeta Zemlji. Kaj počne sporočilo na albumu? Kdo bi vedel... Podoben srhljiv efekt najdete tudi na albumu skupine Nine Inch Nails pri pesmi “Erased, Over, Out” (album Further Down the Spiral). Album je dolg in ponavljajoč...morda z razlogom, če ga prevrtite (fast forward) na običajnem CD predvajalniku boste zelo razločno slišali besede “ERASE ME”, ki se ponavljajo. 

9. RADIOHEAD - Kid A
Album Kid A, ki je sledil zelo uspešnemu albumu OK Computer skupine Radiohead, prav tako vsebuje tančico skrivnostnega. V članku The New Yorkerja je britanski pisatelj Nick Hornby album sicer označil kot komercialni samomor, rekoč, da je skupina namerno naredila čuden in eksperimentalen album, samo da bi zafrknila njihovo založbo (album je nato bil pravi bestseller, dragi Nick), Chuck Kloserman iz revije Spin pa je šel še dlje in postavil tezo, da je Kid A namenoma napovedal 9/11 leto preden se je dogodil padec dvojčkov. Kid A dejansko vsebuje napovedi prihodnost, a ne na albumu pač pa v embalaži. Zraven običajne bukvice z besedili in zahvalami, je bila priložena še druga, ki je bila skrita pod pokrovom albuma. Plastični prekat je popolnoma črn, zato bukvica ni takoj vidna. Skrivnostna knjižica, ki so jo nekateri panično označilli tudi kot satanistično,, vsebuje čudno umetnost in delčke besedila pesmi ter druga besedila, ki delujejo kot naključni izseki poezije. Izkazalo se je, da koščki teksta niso naključne čečkarije pač pa besedila iz prihodnjih dveh albumov (2001 Amnesiac in leta 2003 Hail to the Thief). Po albumu Hail to the Thief so se Radioheadi dejansko osvobodili pogodbe z založbo in posneli neodvisni album In Rainbows (2007)...in ko smo že pri In Rainbows...

8. RADIOHEAD - In Rainbows
Album je izšel 10.10., 10 let po albumu OK Computer - oba albuma pa imata v imenu 10 črk. Prvotno ime za album je bilo Zeroes and Ones oziroma 01 (zrcaljena desetica). Če so že tukaj iskalci skrivnih pomenov že ploskali z uhlji, je to šele začetek... Če združite pesmi albuma OK Computer in In Rainbows tako, da združujete prvi (dve), drugi, tretji, četrti itd. pesmi po vrsti, dobite mega album. Zvok je popolnoma sožiten, pesmi padejo ena v drugo in imajo lep tok. Zvenijo kot bi bile posnete v složnem “session”-u. Ne verjamete? Prisluhnite! Za polni efekt priporočamo 10 sekundni crossfade med pesmimi, čeprav lahko sožitje opazite tudi brez tega....in se podelate v hlače. Pesem Nude se tako začne z reverbom pesmi Subterranean Homesick Alien, ritem na koncu pesmi Airbag napove deseto pesem In Rainbows-a 15 Step. Vse skupaj je fascinantno, če pomislimo, da so bile napisane v razmaku desetih let. Sinhroniziranost se kaže tudi pri besedilih. Ideje ene pesmi se nadaljujejo v drugi. Nekatere pesmi iz In Rainbowsa so bile mišljene že za prvenec, a se niso obnesle - kot puzzle so se nato udejanile, kar potrdi tudi naslednja pesem na albumu, ki se pomenljivo imenuje: “Jigsaw Falling Into Place”. 
Da se vrnemo ponovno k številko deset - skupina je album In Rainbows najavila točno 10 dni pred izzidom, napovedi pa je sledilo deset kriptiranih sporočil. Oboževalci skupine so ugotovili, da so ta sporočila vsebovala in poudarjala črko X (rimska deset).
Če si pogledate album In Rainbows, posebej njegovo zunanjost, boste v besedici Radiohead namesto črk I in O, opazili  namerne desetice. Čeprav skupina tega ni nikdar potrdila, je med novinarji zašušljalo, da je Thom Yorke precej nečimern, da fani skrivnih sporočil niso ugotovili že prej.

7.TOOL - 10,000 Days
Tri ločene pesmi z albuma 10,000 Days lahko sestavite v novo pesem. Sicer pa precej skupin dela večdelne presmi in to ni nič posebnega, kajne? Razlika je v tem, da nove pesmi ne dobite tako, da postavite eno za drugo, ampak, da jih predvajate sočasno. Same po sebi se skladbe zdijo povsem različne -“10,000 Days” (11:13) je dolg progresivni rock komad, “Wings for Marie” (6:11) je tiha skladba, ki narašča,  “Viginti Tres” (5:02) sestavljajo precej čudne note.  6:11 plus 5:02 je 11:13 - in nakazuje, da je potrebno “Viginti Tres” in “Wings for Marie” igrati istočasno kot   “10,000 Days.” Če se zadeva zdi komplicirana, si lahko ogledate demonstracijo opisanega na YouTube-u. Demonstracija sicer ne zajema pesmi Winfs for Marie, ki je najbolj impresivna. Pri koncu se namreč vokali obeh pesmi prepleteta, tako da tvorita novo besedilo. Uradno skupina ni nikoli komentirala omenjenega, je pa očitno, da je zadeva namerna.

6. Aphex Twin 
Richard D. James - ustanovitelj in edini član banda Aphex Twin živi v preurejeni bančni pisarni, poseduje tank in podmornico in tik, da si vsake toliko popolnoma malo iznakazi obraz, kar je vidno tudi v spotu “Come to Daddy.” Obskuren video pa ni dovolj. Richard želi, da grozljive podobe tudi slišite, kar dokazuje z singlom iz leta 1999  “Windowlicker,” ki se nahaja na B-strani albuma Equation (ime albuma je sicer zel odolgo matematična enačba, a ga fani poenostavljeno imenujejo Equation). Pri petih minutah in 30 sekundah v pesmi  se pojavi kovinsko brenčanje, kar sicer ni nič posebnega za Aphex Twin. Shrljivka se prične šele, ko ta del spustite skozi spekrtogram (program, ki zvok vizualizira). Zagledali boste Richarda, ki se shrljivo smeji. Zadevo si lahko ogledate na Youtubu, če vpišete [Equation] - Aphex Twin Spectrogram. Ni pa to osameljeni primer. Nine Inch Nails so pri albumu Sings About my Cats poskrbeli, da se pojavijo mačke.

5. PINK FLOYD - The Wall
Vrivanje sporočil, ki se razkrijejo ob predvajnaju nazaj se imenuje “backmasking” in je vrhunec doseglo v 80-ih. Judas Priest in Led Zeppelin so bili obtoženi, da v pesmi podtikajo subliminalna satanistična sporočila. Dejstvo je, da je praktično nemogoče odpeti nekaj, kar bi naprej in nazaj tvorilo razumljive besede. Backmasking so kljub temu uporabljali Beatli in pa Pink Floydi leta 1979. Na albumu The Wall pesem Empty Spaces vsebuje mumljanje, ki ob predvajanju nazaj postreže z naslednjim: 
“Hello, hunters. Congratulations. You have just discovered the secret message. Please send your answer to Old Pink, care of the Funny Farm, Chalfont--” potem pa je govorec prekinjen z ženskim glasom, ki nekaj pove nekomu po telefonu. Dober primer je še skupina Ash, ki je na debitanski album Trailer skrila celotno demo pesem (potrebno je predvajanje nazaj in pospešek).

4. MONTY PYTHON - Matching Tie & Handkerchief
Recimo, da poslušate album in slišite pesem, ki vam je res všeč. Všeč vam je tako zelo, da popoldne k sebi povabite kolega in mu jo predvvajate. Le da, ko to želite storiti, pesmi ni več na albumu. Še več, celoten album se zdi popolnoma drugačen. To je resnična zgodba ljudi, ki so poslušali album Matching Tie & Handkerchief. Prva stran albuma (vinilke) ima dva popolnoma različna seta pesmi in nikdar ne morete vedeti, kateri se bo predvajal. Ovitek ne navaja pesmi, obenem pa sta obse strani poimenovani z “Side 2”. Podobno potegavščino so si privoščili Mr. Bungle z Disco Volante. Če predvajate album od začetka je vse normalno, če pa iglo na vinilko spustite naključno pa slišite skrite pesmi. Po drugi strani pa, tisti, ki poslušajo Mr. Bungle so tako ali tako najbž na drogah in nič ne opazijo. 

3. LED ZEPPELIN - In Through the Out Door je na prvi posluh morda ne najbolj priljbljen izdelek legendarne skupine. Za nameček je cover precej dogločasen, slika nekega tipa, ki sedi v baru, notranja stran pa kaže črno-bele risarije stvari na mizi.  A vse to je dolgočasno le površinsko (dobesedno). Če notranji ovirek sperete z vodo, se črno bele risarije permanentno pobarvajo. In ker najbrž nihče namenoma ne moči lastnih albumov, večina seveda tega nikoli ne odkrije, razen, če imajo nerodne cimre. Skupina tega nikoli ni oglaševala.

2. PUBLIC ENEMY - Muse Sick-n-Hour Mess Age
Skrite oz. bonus pesmi na koncu CD-ja, najbrž dobre poznate. Malo počakaš in evo, še en komad.  Nirvanin “Endless, Nameless” iz Neverminda, ima tak sloves. Nekatere so tam in jih ne pričakuješ, ravno že zadremaš in bum. Public Enemy so pesem skrili na svoj način in sicer preden se CD sploš prične. Del pred začetkom se imenuje “pregap” in je namenjen shranjevanju podatkov o strukturi albuma. Da dostopite do tega predprostorčka, morate delovati kontra instinktom z držanjem in pritiskom na gumb nazaj (rewind). Na zaslonu se vam bo prikazalo “-1”. V pregapu sicer običajno najdemo kratke intro-te. Public Enemy so bili bolj kreativni in so naprej  na albumu Muse Sick-n-Hour Mess Age podtaknili polni freestyle rap z naslovom “Ferocious Soul,” z besedilom, ki cilja na kritike, ki so jih označili za “anti-black” skupino, ki propagira gangsterski rap z negativnimi sporočili. V današnjem času je problem, saj večina optičnih čitalcev ne bere več pregapa, tudi iTunsi tega ne zaznajo. Torej je pregap skupine Public Enemy dandanes zares, zares dobro skrit.
 
1. INFORMATION SOCIETY - skrit tekst na vinilki
Information Society so bolj ali manj definicija “one-hit” čuda z pesmijo  “What’s On Your Mind (Pure Energy)” iz poznih osemdesetih.  Kljub temu da so pogoreli na celi črti, kar se tiče kariere, šalov in frizur so uspeli narediti nekaj, kar drugim ni - tekstovno datoteko so postavili na vinilko. Pesem “300bps N, 8, 1 (Terminal Mode or Ascii Download)” je sicer slišati kot brbljanje, v bistvu pa gre za navodila. Če vzamete standardni modem in ga konfigurirate  z nastavitvami imena pesmi ter povežete z telefonom in album predvajate v receiver it with those settings, dial boste dobili čisti tekst , ki natančno opisuje zgodbo o bandu, ki ga nadleduje Brazilska vlada.  Kakorkoli že, vsekakor lahko trdimo, da so bilo glasbeniki nekoč zelo inovativni. Vse kaj dobimo od Kanye-ja pa je kopica retardiranih tweetov.

 

Na vrh članka