Za Zemljo vrgli 100 bomb!

EKO patrulja vnovič na dolžnosti! Po letu premora smo zavihali rokave ter si rekli: »DOST HECA! Z ZEMLJO NI ŠALE!« Če smo v preteklosti Mariborčane ob Dnevu Zemlje opominjali na pereč problem smetenja, smo v okviru letošnje izdaje že tradicionalne okoljevarstvene akcije ubrali drugo pot. Micena možganska nevihta je botrovala nastanku ideje cvetličnih bombic.

Za tiste, ki ne veste: cvetlične bombice so kroglice, sestavljene iz gline, zemlje in semen, dodajajo se lahko tudi drugi naravni materiali, kot so pesek, mivka ali zelišča. Posušene bombice se navadno vrže v okolje, kjer se semena ob stiku z vlago aktivirajo. Kot prvi jih je v uporabo vpeljal japonski kmetovalec in filozof Masanobu Fukuoka. So pravzaprav stari način setve poljščin v gosti vegetaciji ali na težko dostopnih zemljiščih. Danes pa so cvetlične bombice glavna municija gverilskih vrtnarjev in zaščitnikov narave po vsem svetu. Ta način zasajevanja in ozelenjevanja je v rabi predvsem na degradiranih in urbanih območjih, v zadnjem času pa tehnika pridobiva na priljubljenosti tudi pri nas. 

IndiJanezi smo recept malce priredili in sicer v prid čebel, ki na svojih drobnih krilih nosijo biološko raznovrstnost celotnega ekosistema. V cvetlične bombice smo poleg gline in zemlje za čebeljo pašo vmešali semena medonosnih cvetličnih vrst. Navodila za pripravo so sila preprosta: poleg prej omenjenih sestavin uporabimo še vodo in to toliko, kolikor je je potrebno, da se zmes sprime. Iz dobljene mase nato oblikujemo kroglice v velikosti oreha. Nastale bombice dodatno povaljamo po semenih in pustimo, da se posušijo. 

Bitka za čebele

Ekipa projekta je pred akcijo pripravila bombice z različnimi semeni medonosnih cvetličnih vrst. Foto: Društvo IndiJanez

Izdelali smo 100 bomb! Obvestili smo medije in vest o ekološkem bombardiranju Maribora razširili po socialnih omrežjih. Nastopil je dan akcije. V petek, 21. aprila, smo se odpravili na »ulice«! Patruljirati smo začeli v Magdalenskem parku, kjer so nas že čakali naši najmlajši eko gverilci. Razdelili smo cvetlične granate ter jim pojasnili, čemu so namenjene. Kljub temu, da so v bombicah na začetku videli samo okusno slaščico in so se jim ob spoznanju nekoliko povesili nasmeški, so bili nad idejo metanja bombic navdušeni. Kmalu se je naši ekipi pridružil še Večerov fotograf Andrej Petelinšek, ki je z objektivom lovil naše eko patruljiranje. Po poti do Mestnega parka smo ustavljali mimoidoče, jim delili bombice ter z njimi razpravljali o pomembnosti čebel. 

Akcijo smo sklenili v Mestnem parku, kjer smo podarili zadnjo bombo in svojo ekološko ekspedicijo uspešno zaključili. Poleg dvigovanja zavesti o ekoloških problemih v takšnih dogodkih vidimo tudi odličen način za vzpostavljanje stikov s prebivalci mesta. 

Zaradi dobrega odziva na cvetlično akcijo je v krogih našega društva vzklila tudi ideja o razširitvi projekta. Morebiti nas s cvetlično municijo prihodnjič srečate na drugih lokacijah po mestu, ali pa se nam v boju za naravo pridružite na delavnici izdelovanja semenskih bombic. 

Drugače pa, saj veste: NAJ RASTE, NAJ MEDI!

Dan Zemlje 2023

22. april je svetovni dan Zemlje. Mednarodni dogodek, ki ga obeležujemo že več kot pol stoletja, je namenjen osveščanju o varovanju okolja, promociji trajnostnih in zelenih praks ter naslavljanju tem, kot so podnebne spremembe, ravnanje z odpadki in obnavljanje ekosistemov. Letošnja tema se glasi Vlagajmo v naš planet in poudarja ključno vlogo, ki jo pri dolgoročni skrbi za prihodnost planeta igra posvečanje časa in virov reševanju okoljskih problemov. 

Ljudi ne želimo le osvestiti o tem, kako pomembno je naše okolje, ampak jih tudi opolnomočiti in jim omogočiti, da aktivno prispevajo k njegovemu zdravju. S takšno akcijo, ki je privlačna in enostavna, obenem pa lahko ima izjemen učinek, okoljevarstveno držo pretvarjamo v nekaj oprijemljivega. Prizadevamo si k pozitivnim spremembam, ki se bodo tudi po zaključku akcije poznali na okolju.

EKO patrulja je zdaj že tradicionalna okoljevarstvena akcija društva, ki z različnimi uličnimi intervencijami opozarja na ekološke probleme. 
Na vrh članka