Lutke, tortice in limonada

Ob 29. obletnici Kulturnega centra Pekarna nismo pozabili niti na naše najmlajše. Če sta bila petek in sobota rezervirana za koncertofile, je bilo nedeljsko dopoldne namenjeno ljubiteljem lutk. V nedeljo, 18. junija, sta bili na sporedu dve lutkovni predstavi, organizirali pa smo tudi posebno ustvarjalnico.

Kraljevič neutrudno išče pravo kraljično, pa nima sreče pri iskanju. Ko že skoraj obupa, na vrata njihovega gradu sredi deževne noči nekdo potrka. Kdo bi to lahko bil in ali se bo življenje na gradu spremenilo?

Predstavo Kraljična na zrnu graha je pripravila Lutkovna skupina Indijanez, ki se je znotraj društva z enakim imenom oblikovala leta 2016. Skupina povezuje mlade, ki si želijo drugačnega delovanja na področju ljubiteljske lutkovne produkcije. S svojimi predstavami skušajo razbijati stereotipne vloge junakov v klasičnih zgodbah. Pogumen in pameten princ ne reši princese in tudi grda čarovnica ni nujno zlobna. Na tak način oblikujejo vrednotno obogatene predstave s težnjo po nematerialnosti. Prioriteta je širjenje obzorij in tudi spretnosti, ker celoten koncept sloni na ideji »naredi sam«: poleg zgodb sami oblikujejo tudi lutke in scenografijo.

Prva produkcija otroške sekcije lutkovne skupine IndiJanez nudi svež pogled na Andersenovo klasiko. 

Med prvo predstavo so otroci med igro vlog opazovali dva odrasla animatorja in dva otroka, ki so člani ene družine. Naja, Alan, Nina in Ramiz Derlić so s pomočjo ploskih lutk in lutk manekeni na nekonvencionalen in inovativen način uprizorili nam vsem znano Andersenovo pravljico. Predstava traja 20 minut, vključuje več vrst animacije, je tehnično nezahtevna in vizualno privlačna. 

Kraljična na zrnu graha je prva produkcija manjše otroške skupine, ki se je v letu 2022 oblikovala znotraj Lutkovne skupine IndiJanez. Otroška skupina predstavlja pomembno razširitev njene obstoječe dejavnosti, otroci pa so v snovanje in izvedbo programa vključeni kot aktivni ustvarjalci. S tem težijo k cilju, da lutkovna skupina svoje sodobne, drzne in inovativne pristope v igri in likovni podobi izkoristi za spodbujanje mladih ustvarjalcev in dopolnitev obstoječe ponudbe na tem področju.

V okviru krajšega izobraževalnega procesa otroci razvijajo uprizoritvene potenciale ter pridobivajo vso potrebno znanje in orodja za lutkovno ustvarjanje. Spoznavajo različne lutkovne tehnike, njihove zakonitosti, možnost uporabe ter načine animacije na starosti primeren način in s pomočjo inovativnih didaktičnih metod. Izobraževalne aktivnosti sooblikujejo in izvajajo obstoječi člani.

Na vrh članka

Znotraj otroške lutkovne skupine se otroci več ne pojavljajo kot pasivni udeleženci, ampak aktivno soustvarjajo predstave. Lutkovna skupina, trenutno edina neinstitucionalna umetniško-lutkovna skupina v Mariboru in okolici, ki se osredotoča na umetniško ustvarjanje za otroke, tako dokazuje da vsebine s strani otroških ustvarjalcev ne izgubijo na sporočilnosti in kvaliteti – nastala sporočila namreč pridobijo dodano vrednost in pozitivno vplivajo tako na ustvarjalce kot na gledalce.

Na vrh članka

Življenjski krog pač poteka tako, da je vsak nekomu prijatelj, ljubezen ali hrana

Drugo lutkovno predstavo, Živalski ringaraja, ki sicer prihaja izpod peresa Toneta Pavčka, je pripravilo Kulturno društvo Delavec iz Lenarta. Protagonist predstave je princ Leon, ki ga je upodobil Aleksander Satler, pri lutkah pa sta mu pomagala Miroslav Mauko in Nina Šulin. Zgodba spremlja princa Leona med pripravo na spanje. S svojo domišljijo Leon vdahne življenje vsem svojim igračam, katerih hudomušne prigode se prepletajo in zapletajo tako dolgo, dokler se zares ne utrudi in zaspi. 

Svet živali in svet ljudi uravnava ista življenjska energija. Vsi smo del narave, del življenjskega kroga. Vse majhno in veliko je povezano v neskončno verigo življenja. Vse nastane, se rodi, živi svojo zgodbo, umira in se zaključi s smrtjo. Vsi smo povezani in vsi smo del sestavljanke velikega duha našega planeta. Življenjski krog pač poteka tako, da je vsak nekomu prijatelj, ljubezen ali hrana.

Ustvarjalnica lutk, nasmehov in spominov 

V času pavze med prvo in drugo predstavo smo organizirali kreativno delavnico oziroma ustvarjalnico. Skupaj smo izdelovali lutke na tematiko prve predstave: otroci so imeli priložnost ustvariti svojo papirnato kraljično ali kraljeviča na paličici ob pomoči animatorjev društva. Obenem so se še okrepčali s svežo limonado. 

Dogodek smo sklenili ob pogostitvi in sproščenem druženju nastopajočih, otrok ter njihovih staršev. Otroci so se domov tako odpravili bogatejši za dve lutkovni izkušnji, s čisto svojo kraljično ali kraljevičem, nasmehe na obraze pa so jim narisali tudi polni želodčki.

Na vrh članka