Dnevi solidarnosti s Palestino v Mariboru

Foto: activestills.org

Iniciativa nevladnih organizacij s področja kulture in mladine, kulturne delavke_ci, v Mariboru živeče_i Palestinke_ci in širša pretresena javnost vas med 5. in 13. junijem 2024 vabimo na kulturne dogodke, s katerimi želimo izraziti solidarnost s palestinskim ljudstvom.

V zadnjih devetih mesecih, ko Izrael izvaja genocid nad Palestinkami_ci, je bilo ubitih že več kot 36. 000 ljudi, od tega vsaj 15.000 otrok. Več kot 10.000  ljudi je pogrešanih, ranjenih pa več kot 81.000. Ob izraelskih zločinih in neukrepanju zahodnih držav zmanjkuje besed. Priznanje Palestine s strani Vlade RS prihaja desetletja prepozno, saj Palestine kmalu ne bo več. Nujno bi bilo, da Slovenija takoj prekine vse politične in diplomatske stike z Izraelom in se pridruži tožbi Južnoafriške republike.

Vsled grozot, ki se dogajajo, želimo skozi palestinska pričevanja in literaturo, gledališke predstave, fotografsko razstavo, filme, predavanja, pogovore in analize ekonomsko-politične srži, ki poganja nenehno vojno stanje in zaostrovanje razmer, osvetliti ustvarjanje, trpljenje in boj palestinskega ljudstva za svobodo.

Na vrh članka

PROGRAM

5. 6., 6. 6. in 10. 6. 2024, različne lokacije
BRANJE PALESTINSKE LITERATURE IN POEZIJE

Termini in lokacije:

5. 6. 2024 ob 15.30, GT22 (zunanje razstavišče), Židovska ulica 2b
6. 6. 2024 ob 10.00, Rajzefiber, Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 2
10. 6. 2024 ob 14.30, atrij Vetrinjskega dvora

Branje palestinske literature in poezije je pobuda, ki poteka znotraj tedna podpore Palestini in palestinskemu ljudstvu, ki jo organiziramo delavke in delavci na področju kulture v Mariboru ter drugi zainteresirani posamezniki_ce. Zavedamo se, da z branjem ne bomo mogli ustaviti vojne in z njim povezanega trpljenja na zasedenih palestinskih ozemljih. Kljub temu pa si srčno želimo, da bi z branjem literature, povezane s Palestino, v našo javnost prinesle boljši vpogled v bogato zgodovino in kulturo Palestink in Palestincev, saj menimo, da bi nam lahko bila bolj poznana, bolj blizu. Kajti iz bližine ter razumevanja vznika solidarnost, h kateri nas pozivajo tudi med nami živeči Palestinci in Palestinke, ki že dolgo časa trpijo s svojimi nesvobodnimi sonarodnjaki.

Brali bomo v slovenščino prevedena dela palestinskih avtoric in avtorjev, pa tudi dela, ki so v zvezi s Palestino. Vljudno vabljeni, da prisluhnete prebiranju misli, poezije, pripovedke, odlomkom zgodb palestinskih ustvarjalk in ustvarjalcev. Dvignimo se nad slabo, nad nasilje in bodimo prijatelji v besedi, pogumu, solidarnosti.

Ne bodimo sami, bodimo mostovi.

Dogodek organizirata Maja Pan in Tonja Jelen.


5. 6. 2024, različne lokacije
TEMATSKA ŠTEVILKA ČASNIKA INDIJANEZ 

Izšla bo posebna številka časnika IndiJanez, ki bo v celoti posvečena temi izraelske okupacije Palestine. Osrednji del številke bo namenjen izpovedim Palestink in Palestincev, ki se že desetletja vsakodnevno soočajo s posledicami sistemskega nasilja Izraela, objavljen pa bo tudi program dogodkov in aktivnosti, ki jih ob tej priložnosti pripravljajo druge sodelujoče organizacije.

Objavljene vsebine bodo na voljo v elektronski obliki na spletni strani časnika, 5. junija pa bo izšla še tiskana izdaja, ki bo brezplačno distribuirana po lokalih in drugih zbirališčih v Mariboru.  

Dogodek organizira Društvo IndiJanez.


6. 6. – 13. 6. 2024, različne lokacije
RAZSTAVA FOTOGRAFIJ: USMERIMO POZORNOST NA GAZO

Termini in lokacije:

Rajzefiber, Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 2, 6. 6. – 13. 6. 2024
Stena GT22,
Židovska ulica 2b, 6. 6. – 13. 6. 2024
Vetrinjc BarCoda
(atrij Vetrinjskega dvora), 6. 6. – 13. 6. 2024

Gaza se po devet mesečnem izraelskem bombardiranju, izvajanju genocida nad Palestinkami_ci in popolnem obleganju, ki je onemogočilo dostop do elektrike, vode, hrane, zdravstvene oskrbe in humanitarne pomoči, pogreza v temo. Kolektiv dokumentarnih fotografinj_ov Activestills daje na voljo zbirko fotografij, ki jih je posnel fotograf Mohammed Zaanoun novembra 2023 v Gazi. Kolektiv od leta 2005 prireja ulične razstave za ozaveščanje o pravicah Palestink_cev in boju za svobodo. Prepričani so, da je treba ulice ponovno izkoristiti za politično udejstvovanje, zato pozivajo k razširjanju fotografij in usmerjanju pozornosti na Gazo.

Posameznice_ke, skupine in kolektive vabijo, da fotografije razstavijo na ulicah, v javnih prostorih ali središčih skupnosti ter tako ozaveščajo o dogajanju v Gazi in podprejo globalno mobilizacijo za ustavitev množičnega bombardiranja in genocida, ki ga izvajajo izraelske kolonialne sile.

Dogodek organizirajo: KUD Coda, Društvo Hiša!, Moment, iLabGT22, Gibanje za pravice Palestincev, Pekarna Magdalenske mreže, KUD Plesna delavnica Zafir.


10. 6. 2024, 19.00, Velika dvorana Vetrinjskega dvora
PREDSTAVA MED DVEMA ZIDOVOMA

Predstavo, ki je bila premierno prikazana jeseni 2014, obujamo, saj je danes aktualna bolj kot kadarkoli.

Predstava se ukvarja z intimnimi izkušnjami Palestink in Palestincev, ki so od ustanovitve države Izrael, torej desetletja, podvrženi sistematičnemu kršenju temeljnih pravic. Raziskuje razpoke med družbeno resničnostjo življenja palestinskega prebivalstva in dojemanjem te resničnosti na »Zahodu«. Opira se na medijske reprezentacije in jih sooča s patologijami, ki so se v času okupacije razvile v palestinski družbi.

Predstava temelji na dramskem besedilu 'KEFFIYEH - MADE IN CHINA' palestinske pesnice in dramatičarke Dalie Taha in bo izvedena kot bralna uprizoritev. Dalia Taha skozi svoje like o okupaciji nikoli ne govori neposredno, temveč skozi intimne, tesnobne, žalostne in na trenutke humorne pogovore razkriva razsežnosti življenja pod okupacijo.

Avtorja koncepta: Nina Vombergar in Jaka Andrej Vojevec
Literarna predloga: Dalia Taha: Keffiyeh - Made in China.
Prevod: Nina Vombergar
Strokovna podpora in pomoč: Nada Pretnar
Zasedba: Tjaša Kosar, Sanja Kranjc, Grega Močivnik, Maca Svete, Neja Šmid, Jaka A. Vojevec, Nina Vombergar
Produkcija: KUD Transformator

Dogodek organizira KUD Transformator.


10. 6. 2024, 20.30, velika dvorana Vetrinjskega dvora
PROJEKCIJA FILMOV ARABSKE PODOBE V SLOVENIJI IN PRIPOVEDUJ SVOJO ZGODBO, MAJHNA PTICA

ARABSKE PODOBE V SLOVENIJI
2010, 23 min
Režija: Aicha Boughazi, Sami Rahim, Marwan Al Ayoub, Hisham Hamad, Maja Malus Azhdari

Film odgrinja vsakdanji svet Arabcev in njihovih otrok, ki živijo med nami. Ob prijetnem druženju ob kartanju, slikanju, plesu, petju dobimo avtentično podobo ljudi, ki vrsto let živijo med nami, a imamo o njih vse prevečkrat izkrivljeno podobo zaradi poročanj množičnih medijev, ki v nas vlivajo strah in predsodke. V dokumentarnem filmu se približamo prijetnim ljudem, ki gradijo medkulturni most med Slovenci in Arabci.

PRIPOVEDUJ SVOJO ZGODBO, MAJHNA PTICA / TELL YOUR TALE, LITTLE BIRD
1993, 90 min
Režija: Arab Loutfi 

Film Tell your tale, Little Bird je dokumentarni film o palestinskih ženskih borkah, posnet leta 1993. Pripoveduje o izkušnjah sedmih palestinskih žena, ki so v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja sodelovale v oboroženem odporu palestinskega ljudstva in zaradi tega preživele velik del svojega življenja v izraelskih zaporih, katerih nasilni režim jih ni uspel streti - ampak ravno obratno, še okrepiti njihovo sestrstvo in somoč. Skozi njihove zgodbe razumemo, zakaj so te ženske postale simbol upora svojega ljudstva. Film prikazuje podobo samozavestne, neprizanesljive in ponosne ženske identitete. Razkrije pa tudi politično zlorabo nalepke "terorist_ka", ki se načrtno lepi na vse in vsakogar, ki se upira.

Dogodek organizirajo: Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc, Društvo za kulturo, razumevanje in dialog Rozana, Konzorcij Film in Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture Maribor in filmski kritik Žiga Brdnik; ob pomoči Participativne ljubljanske avtonomne cone - PLAC


11. 6. 2024, 19.00, Dvorana Gustaf, Kulturni center Pekarna
PROJEKCIJA FILMA PET RAZBITIH KAMER

PET RAZBITIH KAMER / FIVE BROKEN CAMERAS 
2011, 86 min
Režija: Emat Burnat

O umetniški produkciji na okupiranem ozemlju palestinski pesnik Marvan Mahul pravi: "Da bi lahko pisal poezijo, ki ni politična, moram slišati ptice, in da bi jih lahko slišal, morajo vojna letala utihniti."

Film Pet razbitih kamer nam tako prikaže vseprisotnost izraelske agresije nad palestinskim ljudstvom; ko Emat Burnat, preprost kmet iz vasice Bil'in, kupi svojo prvo digitalno kamero, želi z njo zgolj dokumentirati otroštvo svojega novorojenega sina. Kaj kmalu pa se izkaže, da bo le-to neizogibno zaznamovano s segregacijo, absurdnim nasiljem in vseprisotnostjo smrti. Emat tako rekoč čez noč postane vojni poročevalec, njegova kamera pa sredstvo mirnega odpora; ravno zato mu jo izraelski agresor tudi vedno znova skuša razbiti.

Film se osredotoča na izraelsko kolonizacijo Zahodnega brega od devetdesetih let naprej in pokaže, kako se je postopoma in vedno bolj nasilno kradlo in uničevalo zemljo palestinskim kmetom z gradnjo nezakonitih naselbin in vedno hujšim trpičenjem s strani vojske, priseljencev in izraelske države.

Dogodek organizirajo: Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc, Konzorcij Film in Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture Maribor in filmski kritik Žiga Brdnik; ob pomoči Participativne ljubljanske avtonomne cone - PLAC.


12. 6. 2024, 19.30, Pekarna Magdalenske mreže, Kulturni center Pekarna
IDEJA SVOBODE V PALESTINI: NEKOČ, DANES, JUTRI
Pogovor ob predstavitvi revije Borec

Obsežni sklopi o Palestini, objavljeni v dveh zvezkih revije Borec, prinašajo palestinska pričevanja in poezijo upora ter mednarodne apele, pogovore in analize ekonomsko-politične srži, ki poganja nenehno vojno stanje in zaostrovanje razmer. 

O tem, kaj je v preteklosti pomenila solidarnost s palestinskim ljudstvom in kako se je kazala jugoslovanska politična podpora palestinskemu boju za svobodo, kaj pomeni svoboda za Palestinke_ce, zakaj se premalo govori o sionistični nadvladi na območju historične Palestine in zakaj zahodne vlade še kar naprej podpirajo Izrael, se bomo pogovarjale_i z gosti_jami Wafo Kanaan, farmacevtko in humanitarno delavko iz Gaze, ki z družino živi v Ljubljani, Žigo Smoličem, mladim raziskovalcem in asistentom na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, z novinarko Kristino Božič in s kulturno antropologinjo Majo Lamberger Khatib. Z gostjami in gostom se bo pogovarjala Urška Breznik.

Revija Borec, ki izhaja že 75 let, se opira na historični materializem, svetovno-sistemske pristope raziskovanja, ki razčlenjujejo notranje, sistemske povezave med fašizmom, kolonializmom, rasizmom, šovinizmom in podobnimi procesi, ki zaradi prevlade kapitalističnih družbenoekonomskih odnosov in ureditev niso stvar preteklosti, ampak na žalost jedro sedanjosti. Zaradi tega ostaja temeljni vzgib revije ozaveščanje in izobraževanje. Pri tem imamo vedno močno vlogo ljudje sami, naše delovanje in zelo raznolike in večplastne izkušnje, spomini – to niso nepomembne subjektivnosti, ki se jih prepogosto diskvalificira kot obrobne reči. Nasprotno, to je območje zavedanja in odgovornosti.

Dogodek organizirajo Pekarna Magdalenske mreže, Založba SOPHIA in Gibanje za pravice Palestincev. Dogodek se odvija v okviru 30. obletnice Kulturnega centra Pekarna.

Na vrh članka