Vrača se Pekoskop!

Okrepljena ekipa MC Pekarna z avgustom obuja program Pekoskop, ki bo obstoječo ponudbo mladinskega centra bogatil z dodatnimi vsebinami in aktivnostmi. Med njimi je tudi tako imenovani escape room.

Zakaj Pekoskop? Kot ga je ob zasnovi opisala ekipa: ker ponuja sveže ideje iz Pekarne, je raznolik kot kalejdoskop, prisluhne srčnim željam kot stetoskop, raziskuje kot mikroskop, napoveduje kot horoskop, širi obzorja kot periskop, odkriva neznano kot teleskop in projicira znanje kot grafoskop.

Program se je začel leta 2020 v sklopu aktivnosti mladinskega centra. Mladim je ponujal nabor dejavnosti, s katerimi so lahko zapolnili popoldneve po obveznostih. Zasnovan je bil raznoliko, saj je zajemal glasbo in umetnost, kuharske in ustvarjalne delavnice, igre, izlete, pogovorne delavnice, lutkovne delavnice, predstavitve in druge vsebine.

Zaradi razmer, povezanih z epidemijo, se je program sprva odvijal preko socialnih omrežij, kjer je mladim podajal nasvete za aktivnosti, ki jih lahko preizkusijo doma. Ekipa je ob prvi priložnosti svoje ideje v čim večji meri prenesla tudi v prakso, z veliko kreativnosti in inovativnosti, predvsem pa s posluhom za ideje in želje mladih. 

Z avgustom se Pekoskop vrača, kar pomeni, da bo obstoječi program v MC Pekarna, ki je mladim vsak delovnik že na voljo za druženje in kakovostno preživljanje prostega časa, bogatejši za različne nove aktivnosti, od ustvarjalnih delavnic do tako imenovanega escape rooma.
 

Pekoskop je nastal leta 2020 v sklopu programa mladinskega centra MC Pekarna. Foto: Društvo IndiJanez

Aktivno, informirano in kakovostno v prostem času

Mladinski center, ki deluje v prostorih kluba MC Pekarna, svoja vrata trenutno odpira od ponedeljka do petka med 10. in 15. uro. Mladim v prvi vrsti nudi prostor za druženje in prostočasno udejstvovanje z možnostjo vključitve v vrsto brezplačnih prostočasnih aktivnosti. Obiskovalcem so ob prisotnosti mladinskih delavcev in informatorjev tako na voljo različne vsebine, kot so družabne in namizne igre, bilijard, namizni tenis in ročni nogomet. Prostor, ki vključuje čitalnico v galeriji nad klubskim prostorom, lahko uporabljajo tudi za učenje, projektno delo in opravljanje šolskih obveznosti, saj mladinski center hkrati deluje kot infotočka, ki ponuja tudi brezplačni dostop do interneta.

Gre za pomemben način spodbujanja k bolj kvalitetnemu preživljanju prostega časa in k druženju v živo, kot tudi nudenje priložnosti za navezovanje stikov, gradnjo skupnosti, pridobivanje in utrjevanje socialnih in komunikacijskih veščin ter prenašanje znanja, spretnosti in navad, ki mlade pripravljajo na samostojnejše življenje. Mladinski center je obenem tudi varen, vključujoč prostor, do katerega lahko dostopajo vsi mladi, vključno s tistimi z manj priložnostmi, mladimi iz ogroženih ali ranljivih skupin ter drugimi, ki do podobnih virov in prostorov sicer težje dostopajo, še posebej, kadar gre za komercialne prostore. 

V mladinskem centru so med drugim priljubljene skupinske aktivnosti, kot so bilijard in ročni nogomet. Foto: Društvo IndiJanez

Obujeni Pekoskop bo razširil obstoječi nabor vsebin, ki so v MC Pekarna na voljo – tudi z nekoliko bolj usmerjenimi vsebinami, kot so tematske in ustvarjalne delavnice, dogodki, predstavitve in druge aktivnosti. 

"Cilj Pekoskopa je kvalitetno in kreativno preživljanje prostega časa, tudi izven komercialne ponudbe," povedo izvajalci. "Aktivnosti, kot so escape room ali na primer ustvarjalne delavnice, so interaktivne in privlačne ter spodbujajo skupinsko druženje v živo, marsikomu pa morda niso dosegljive." Poudarjajo, da so vsebine v MC Pekarna prosto dostopne in brezplačne, prav zato so program obudili v času poletnih počitnic.

Poleg že omenjenih aktivnosti bodo ideje in predloge za program lahko prispevali tudi udeleženci sami, s katerimi bo ekipa Pekoskopa redno komunicirala preko spletnih kanalov programa, kluba MC Pekarna in Društva IndiJanez. Tam bo za vsak teden sproti objavljen tudi spored aktivnosti. Čeprav so Pekoskop za zdaj obudili za čas poletnih počitnic, prav tako že razmišljajo, kako bi program lahko izgledal jeseni, ko se za veliko mladih, od osnovnošolcev do študentov, ponovno pričnejo šolske oziroma študijske obveznosti. Ob velikem zanimanju bi se kakšen dan v tednu vsebine tako lahko izvajale tudi popoldne. 

 

Na vrh članka

Kaj skriva MC Pekarna?

Ena od aktivnosti, ki jih v MC Pekarna obujajo skupaj s Pekoskopom, je tako imenovani lov na zaklad oziroma escape room, v okviru katerega udeleženci preko nalog in ugank v slogu priljubljenih sob pobega odkrivajo zgodovino Kulturnega centra Pekarna.

Aktivnost, ki je nastala leta 2021 ob 27. obletnici Kulturnega centra Pekarna, na interaktivni način predstavlja posamezna poglavja iz njegove zgodovine, ki se odlično kaže tudi v prostorih MC Pekarna. Udeleženci morajo raziskovati kotičke kluba, da napredujejo skozi igro, odkrivajo skrite namige in uganke ter zberejo vse potrebne rešitve. Z reševanjem nalog v časovno omejenem oknu prejemajo odlomke iz zgodovine KC Pekarna, ki jih na koncu aktivnosti sestavijo v smiselno zaporedje. 

Aktivnost je predvidena za skupine od 3 do 6 ljudi starosti nad 15 let in je trenutno na sporedu ob sredah, potrebna je predhodna prijava na naslovu pekoskop@gmail.com.

Na vrh članka