ŠTAJERŠČINA OD A DO Ž, 9.DEL

(Končno) je prišo tisti mesec, ko smo vsi srečni, veseli, izpopolnjeni, praznični, debeli (baje se povprečn Slovenec decembra zredi za dve kili), obdani z lučkami, kuhančkom, s kuhanim ginom (kar vrjamem, da marsikomu celo bol paše ko kuhanček), Miklavži, Božički, Dedki mrazi in s pravim mrazom, snegom (baje, na Pohorju mamo umetnega-tut šteje) in podobnimi zadevami. 
V totem našem lepem mestu smo letos z lučkami začeli že zadnega novembra. Zdi se mi da malo že konkuriramo Tediju (trgovina, ko ma vse), ko začnejo s totimi pripravami že septembra. Trg Leona Štuklja nam vsaki večer ponuja razne koncerte znanih in nikol slišanih bendov. Ampak bistvo ponudbe Trga L. Štuklja niso koncerti, ampak bajtice s tako in drugačno ponudbo. Vrjamem, da nas vse najbol privabijo razni vonji pijače (sploh, ker nas zagreje, ker minus vuni je ubitačn) in domače hrane.  Naši potomci so pa najbolj veseli treh dobrih mož, ki nas obiščejo decembra. No, zaj odvisno kolko so stari. Oni najbol mali vrjamem, da so veseli točno njih, oni ta malo večji pa so bolj veseli daril ko pa njih, kr pač v taki družbi živimo danes. Sej smo sami krivi, ker tak vzgajamo naše naslednike. 
Medtem, ko Božič večina ljudi preživla v krogu familije, se lepo, kulturno obnaša, zarai tega, ker kaj si bojo drugi mislili o nas, ker se nam ne da pol od starih poslušat, da se ne znamo obnašat…. je 31.12. čisto druga zgodba. Ženske zvečer zgleamo ko najmanj princese, cele zrihtane, upicanjene, nališpane, ni važno če je vuni ko na Antarktiki, vse bomo/jo napol gole in v petah in oh in ah skratka… po polnoči, ko odbije ta famozna ura, ko si vsi čestitamo in zaželimo vse najlepše v novem letu, se pa lahko sprostimo in začnemo s pravim proslavljanjem, opijanjem do nezavesti, noben ne bo vedo kak si se obnašo, ker niti za sebe ne bojo vedli, ker ipak je novo leto, treba ga je dobro zalit in ker se je treba pol dobro pohvalit, kak je blo pune doro za novo leto in kak smo bli vsekani. Da se vrnem usput k nam damam kak zgledamo 1.1. zjutraj…. Čisto drugače od princesk, če smo prišle obute domou s(m)o se dobro držale (pa ne leti to zaj na vse, da ne bo neke nepotrebne zamere :D).
Jaz ful nisem neki ljubitelj decembra in vsega tega pompona, ker se mi zdi, da vse temelji na kapitalizmu in da začnemo prehitro s celim dogajanjem in da december ni več to, kaj je bil včasih, da se več ne cenijo neke vrednote, ko so se včasih. Da gre še samo o tem, da glumimo kak smo vsi srečni, kaj smo kupli otrokom za darila, kako vrhunsko božično večerjo smo meli, čeprav se familija med sabo načeloma niti videt ne more.
Sem malo večji pristaš Martinovega novega leta, ker ni tolko glume.
Tak da se opravičujem za rahlo ''sovražni govor''.

Zaj pa še malo božično, decembrskega-štajerskega slovarja, da bo vsaj malo povleko še na štajerščino toti članek:

ABDRUČATI – spustiti se po snegu 
BAJS – debeluh
CUNF – cof 
ČAGA – zabava 
DEKA – odeja
EZLEK – vogal kavarne Astorije
FUREŽ – koline
GELDTAŠNA – denarnica
HANTLI – problemi 
JUŽNATI – jesti (kosilo)
KULN – premog 
LUFTATI – zračiti 
NEA BOJI JEZN – ne bodi jezen
OMA – babica
vun PASJI – zajeban
REŽATI – smejati 
SPOLAMATI – zlomiti
ŠAUFLA – lopata
TOTI – ta 
UNTERHUND – zares zanič
VZADI – odzadaj 
ZAJ – zdaj
ŽLUFARCA – moker, umazan sneg (na pločniku ponavadi)

 

Na vrh članka