ŠTAJERŠČINA OD A DO Ž, 10. DEL

INDIJANEZ-i

Včasih ko sn delala pri IndiJanezu, smo meli ful vrei ekipo. S prve smo se pune zaštekali, ko da bi skup vun rasli. Včasih si mislo, da bo keri dan, ko ga bomo pune bluzli, te pa je blo vedno zakon pune hakle.

Obvezno kavica vjutro, pa neke malo jače debate fse povprek, tak da se je kuj vun kadilo. Bli smo različni, ampak na malce smo pa res skoz skup hodli. Tu pa tam je kdo prneso kaj za žret, te pa smo fehtali za kaki pajs bek od koga. Valda smo bli nažrti ko neki pujčeki. Nikol ni bil doben freh, ker smo se skoz neke zezali. En dan se vleti sodelavka f kuhno pa ji je blo pune hecno ne, ko smo se vsi režali na pune, ko da smo fukiče žrli. Te pa je pol zravn prišla, začela neke palamudit pa smo se že valali po tleh fsi.

Po navadi smo si delali neke salate, to je bla ziherca, ker se nam ni dalo f trgovino hoit pa cmarit kake druge hrane. Pa bučno olje bi lahko žlampali ne, kak je blo doro ej! Neke ful špuravi nismo bli, razn ko smo morali zadne kose pojest, pa smo se delali kao da nečemo. Enkrat nas je sodelavka napizdla, da si vzamemo bomfri pri nekem fast food-u. Nočete vejet kak sn pol preživela do konc dneva. Ja na hajzlu, ki pa?! Tak mi je pralo čreve, da sn komaj k sebi prišla. Kaj češ ne, če se fojtraš s takim masnim srajem.

No na koncu smo kao vedno spucali fse f kuhni, da se je šajnalo do pisarne. Ena druga sodelavka je rada skoz posodo glancala in muziko nabijala, druga pa je pila vse živo ven iz ene in iste šalce. Pa to crkneš od smeha čuj!

Če je bil kaki rojstni dan al pa kaj, smo pa kaj naročli prek dostave al pa je kdo speko kaj pa coj prneso. Itak smo si fse rastalali, da smo bli pol hin. Darile…eee to je bla legenda! Šef se je spomno za božič pa novo leto pa dan žena, te pa smo ble tak vesele, da smo se skor cmerle pa skor fkup pale. Tak je blo lepo, da je blo že kičasto!

Ker nas je blo dosti, smo morali tui luftat pisarno redno. Fse je blo kul, dokler ni po čikih not potegnlo, te pa je tak smrdelo, da si skoro kozlo. Na oknskih policah smo meli svašta od flanc in hvala bogi je ena sodelavka non štop skrbela za njih, če so kaj nucale. Da jih slučajno kdo nebi ftopo. Tu pa tam smo morali kako lifrati. Kaj češ, prije tak.

Vedno ti neke crkne al pa zašteka in smo itak skoz gušli enemu sodelavcu programerju, da zrihta stvari. Jebemu mast! Enkrat printer, drugič komp, pol spet neke na telefonu. Sej nisi vedo al mu gušiš al ga preveč fehtaš. Pomoje mu je tak cinglalo v glavi pa si je mislo, jao ej tote frdamane babe, samo da je konc šihta pa spizdim domu! (sej ne, sej ni blo TAK hudo!)

Meli smo tui mladinski program Pekoskop v Emsiju, te pa so pubeci pa dekline hodli malo ročni fuzbal špilat, malo hengat pa tak sej veš na izi. Eni so ga pune šprudlali z ročkami te pa se je kdo znal kdaj raspizdit. Včasih se je najdo tui kaki pokavec na peciklu, ko se je zgubo na poti domu al pa se mu je luštalo prit malo v starejšo družbo. Meli so kavico pa čaj in so si valda lahko naredli sami pa ful radi so se špilali eno igro, ko sestavlaš neke oblike ko Tetris. Če je blo slabo vreme, smo skliznili not in tam tui naredli kaj za žret. Notri je bil prav šporhet pa rajngle, šefle, talari pa špajza z vsem možnim, tak da smo lahko not pospravlali stvari. Najboljši je biu makaronflajš. Fse so spožrli!

Dejansko doben ni bil špilferderber, vsi so bli ponavadi za akcijo. Če je pa kdo hoto mir pa je lahko šou f Čitalnico pod tramom. Tam so ble bukve pa kake revije za čitat pa mir! Mir alo!

Vmes je šla ena sodelavka na porodniško, te pa se ti je pune zdelo, da se je fse spremenilo. Res je bla carica! Meli smo se špasno in smo jo pune pogrešali. Jo je pa nadomestila nova sodelavka, ko je bla tui pune hakle vrei, ni bla freh al pa žlehtna. Skoz je kikle nosla pa se guncala na stolu. Faca res!

Še ena ful kulska izkušnja s sodelavci v Murski. Dobli smo penzle, farbo, mantle, hoboke, klejše, pa še neke druge stvari. No v glavnem, poštrihat smo morali eno pisarno. Valda smo fse možno pozabli in smo se morali sto krat vračat nazaj, ko neki hajeki. Jezos Marija, kak smo se devali! Ko smo te končno fse nabasali v avto, je sodelavec zakurblal toti avto pa smo te šli. Te smo se furali gor kr neke cajta, ga harali na autobanu, da je cajger skor odpado, ampak ni nam blo dugcajt! Neko muziko smo nabijali, čaga pune ful pa sprešinfali ove, ko so ceste delali brez odstavnega pasa. Adijo si ne! Pa to ti dekl gor dvigne, ko vijiš kak eni furajo, ko da so fčeraj izpit naredli!

V glavnem, ko smo prišli te končno tja, v zadnji štok, odpremo ovo sobo pa se samo fstaviš in si misliš HA?! Kaj te to je? Ko da je nekdo dinsto al pa zelho neke v eno. Smo valda prvo zluftali plac, ker je tak danfalo po nekem zatohlem. Pol smo fse vun zmetali, neki klump pa priheftali še kaj če je blo treba. Na podn smo postavli še neko folijo, da ne bi fsrali preveč.

Pol smo abdekali robe, gor odprli farbe pa obvezno šmirgl papir in špohtl! Še piksne pira so falile, samo nea morš če si v službenem cajtu tam ne. In te se je začelo. Glancen und polirn bi rekli sosedi Avstrijci. Pol na koncu smo še neke tepihe not fuknili po tleh pa fotke neke na steno nabili, da je te lušno zgledlo! Vrei smo se nafizičarili, nič nismo ferderbali pa še pune vrei je blo. V treh urah smo bli fertig pol pa direktnega spet v toti naš Maribor.

Da se te neom preveč vun metala, bom te raje zaklučla. Ka te vem ne. Tak ko poglejam nazaj si mislim, pa sej mi ni nič falilo. Vrei je blo, pune granate, fse se je dalo zmenit, še tolk da si lahko v šlafroku kdaj prišo delat, tak fajn je blo. Tak prije to ne. Vsega lušnega je enkrat konec. Hvala IndiJanez in ekipa da te skipa!

 

ABDEKATI – zlepiti, oblepiti, zakriti površino na katero ne želimo nanesti barve

AUTOBAN – avtocesta

BLUZITI – nakladati, se dolgočasiti

BOMFRI – ocvrt krompirček

BUKVE – knjige

CMARITI – pražiti jed, pražiti se na soncu

CMERITI  - jokati se

ČITATI – brati

ČREVA/ČREVE – črevesje

DARILE – poklon, darilo

DEKL – pokrov

DEVATI SE – obotavljati se

DINSTATI – dušiti hrano

FALITI – manjkati, zgrešiti

FARBA – barva

FEHTATI – prositi (npr. za uslugo)

FERDERBATI – pokvariti, uničiti

FKUP PASTI – pasti v nezavest

FLANCA – sadika, rastlina, roža

FOJTRATI/FUTRATI – hraniti

FREH – odrezav, nevljuden

FSRATI SE – podelati se v hlače/umazati se

FURATI – voziti

HAJEK – tepec

HAJZL – toaleta, wc

HENGATI – družiti se

HOBOK – plastična posoda, po navadi za barvo

JEBEMU MAST – kletvica

KAJ OVI JE FUKIČE ŽR? – pravimo osebi, ki se lahko neprikladno in nespodobno obnaša, se na veliko smeji na glas

KAJ TE ČEŠ NE? – kaj pa moremo?

KIČASTO – neverjetno lepo, nerealno

KLEJŠE/KLEŠE – klešče

KURBLATI – vžigati avto

LIFRATI – stran dati, vreči, znebiti se

LUŠTATI – želeti si

MAKARONFLAJŠ – makaronovo meso, jed iz mletega mesa in testenin

MANTL - plašč

PAJS – ugriz, košček jedi (npr. sendviča)

PALAMUDITI – pametovati, soliti pamet

PECIKL – kolo (prevozno sredstvo)

PENZL – čopič

PRIHEFTATI – pritrditi

PUBEC/DEKLINA – fant/punca

PUJČEK – pujsek, ljubkovalno

PUNE HAKLE – na polno

RASPIZDITI - razjeziti

SKLIZNITI – pobegniti, zdrsniti, ukrasti, se skriti

SRAJE – sranje

ŠAJNATI SE – svetiti se

ŠALCA – skodelica

ŠEFLA – zajemalka

ŠINFATI – obrekovati

ŠLAFROK – domača, jutranja halja

ŠMIRGL PAPIR – brusni papir

ŠPAJZA – shramba

ŠPILATI – igrati

ŠPILFERDERBER – nekdo, ki ni za igro, akcijo. Nekdo, ki uniči/prekine dogajanje, atmosfero. Nekdo, ki zataji pri nečem.

ŠPOHTL – pleskarska lopatica

ŠPORHET – štedilnik

ŠPRUDLATI – mešati ali pri ročnem nogometu prehitro obračanje ročic

ŠPURAV – izbirčen (npr. kar se hrane tiče)

ŠTOK – nadstropje

ŠTRIHATI/POŠTRIHATI – barvati, pobarvati

TALAR – krožnik

VALATI SE – valjati se (npr. od smeha - na glas se smejati, valjati se po tleh)

ZELHATI – dimiti

ZGLANCATI – temeljito očistiti

ŽLAMPATI – piti na dušek

ŽRETI – dosti jesti

 
Na vrh članka