SOBIVAMO! 2.DEL

REŠEVANJE PROBLEMATIK IN OZAVEŠČANJU

Program Sobivamo! je osveščevalnega značaja, saj je njegov namen z direktnimi akcijami in pristopi opozarjati in opominjati na različne problematike (okolje, politična angažiranost, marginalizacija določenih skupin itd.), hkrati pa analizirali potrebe mladih na lokalni ravni. Program je namenjen tudi povezovanju mladih z ostalimi starostnimi skupinami v mestu.
Po uspešni akciji Čaj za branjevke, je sledil Bonton na avtobusu. Akcija se je pričela na glavni avtobusni postaji na Mlinski ulici, kjer smo mladi razdeljeni v pare, na sedeže avtobusov zatikali obešanke, ki pozivajo k solidarnosti do sopotnikov. Akcijo smo ponovili v maju, ko smo se ponovno odpravili na avtobuse, obenem pa dodali ekološko komponentno, saj smo motivacijska sporočila vesili tudi na klopce po mestnem jedru in parku. Kartonči so vsebovali stavka: “Nasloni se...” in “Hvala, ker smeti mečeš v koš.”
Temu dogodku je sledila še akcija Beseda ni konj, kjer smo zapuščene stavbe polepili s plakati na katerih so zapisani stari in pozabljeni slovenski pregovori in njihovi prevodi v angleščino (ali ustrezne angleške različice).
Z akcijo smo želeli predstaviti stare slovenske pregovore, ki jih mladi morda sploh ne poznajo ali so jim tuji, starejšim pa osvežiti spomin na večinoma še zmeraj aktualne vrednote in modrosti, ki se v pregovorih izražajo.  
V času pisanja teh vrstic gostimo Mednarodni prostovoljski tabor MIKS (8-21. junij), v katerem sodelujejo prostovoljci iz 10 evropskih držav. Za ogrevanje so se pod okriljem programa Sobivamo! odpravili v Mariborsko zavetišče za živali, kjer so pomagali pri sprehajanju in socializaciji psov. Obeta se še čistilna akcija in poovno sprehajanje psov, bolj podrobno pa bomo o taboru poročali v prihodnji številki.

Na vrh članka