PROGRAMI KD MC INDIJANEZ V OKVIRU EPM, 2. DEL

HIEROGLIFI!

KJE SO ŠVINGLCI? GRAFITI? ČEČKARIJE? PRISPEVAJTE!

Začelo se je novo šolsko leto. Za program Hieroglifi! to pomeni še zadnjo  fazo zbiranja gradiv po vsebinskih sklopih. Vabljeni, da pomagate! Ob koncu leta 2013 načrtujemo izzid tiskovine, kar je priložnost, da se vaši grafiti, čečkarije ali švinglice vpišejo v zgodovino! Še pred tem pa sledijo posebni dogodki, kjer boste lahko na primer v zameno za oddajo gradiva (npr. švinglca), brezplačno uživali na koncertu!
Najmanj smo doslej zbrali v kategorijah Osebno, Švinglci in Čečkarije.   Da bi tudi te kategorije prejele zasluženo gradivo in pripomogle k pestrosti končne publikacije, smo se kot že omenjeno v uvodniku, odločili, da bomo izvedli koncert, kjer boste namesto z denarjem, plačali s švinglcem - za ostale bo vstop plačljiv (vstopnica). V trenutku pisanja tega sestavka datum in koncert še nista znana, zato skrbno spremljajte naše kanale obveščanja (spletna stran, FB in Twitter), kjer boste pravočasno obveščeni o dogodku. Za tiste, ki  ne posegate po izdelavi “učnih prpomočkov” so še vedno na voljo kategorije Splet
 (kjer zbiramo vso zanimivo spletno komunikacijo), Čečkarije (po tleh, po lističih, spontana komunikacija), Grafiti, Leposlovje, Direkt (transparenti in plakati), Osebno (pisma, dnevniki, SMS sporočila) in Časopisje (šolska glasila). Če nimate časa, da bi gradivo sami naložili na www.hieroglifi.net, nam lahko pišete na desk@indijanez.si in poslali bomo nekoga iz naše ekipe, da vaš odreši lastnih pisarij (švinglcov, post-it noticov, pisem, pesmi....) Veselimo se vaših prispevkov!

UTRINKI IZ SKLOPA SPLET (HIEROGLIFI!)

ALEŠ H. :S televizijo ima vsako tele vizijo.
SIMONA K. :..kopalke so lahko smrt za moški EGO :-)))
TF.: Biti popularn na fejsu je isto kot bit miljonar pri monopoliju...
BOJAN S.: Od morskih sadežev mam najraje....seksi turistke!
JERNEJ J.: V svojem življenju delam iste napake že tako dolgo, da bi jih moral imenovati tradicije :)!
TINA P.:...najbližje sem bila seksualnemu trojčku, ko sem se dobivala s shizofrenikom... ;)
S.J.:Včasih smo se smejali babicam in dedkom, ko so denar tlačli v zokne za slabe cajte. Mi civilizirani ljudje smo pa ga nalagali v banke. Kdor se zadnji smeje.....ima polne zokne.
MOJCA: Danes podpisala podjemno pogodbo. Sem ful previdno vozla skuterja pol. Če bi me zbil avto in bi umrla - v žepu pa ta listina - bi še kdo mislil, da sem naredla samomor..

Na vrh članka

SOBIVAMO!

REŠEVANJE PROBLEMATIK IN OZAVEŠČANJE

Program Sobivamo! je osveščevalnega značaja, saj je njegov namen z direktnimi akcijami in pristopi opozarjati in opominjati na različne problematike (okolje, politična angažiranost, marginalizacija določenih skupin itd.), hkrati pa analizirali potrebe mladih na lokalni ravni. Program je namenjen tudi povezovanju mladih z ostalimi starostnimi skupinami v mestu :
Vabimo, da se nam do izteka programa pod okriljem EPM 2013 pridružite. Prlložnosti bo še kar precej. Projekti, ki se bodo še izvajali:
PASJI PARADIŽ: v parku bomo ogradili prostor, v katerem se bodo lahko psi prosto gibali in igrali. Vaše pomoči pri pripravi ali izvedbi projekta bomo močno veseli. Lahko nam pomagate pri realizaciji ali pa pripeljete svoje ljubljenčke na svoboden potep.
REŠUJEMO KNJIGE: na različnih mestih bomo zbirali knjige, ki jih več ne potrebujemo. Knjige bomo podarili bukvarni, z njimi zapolnili kakšno polico v Čitalnici pod tramom ali pa naredili poseben knjižni kotiček v mestu.
IGRANJE VIDEOIGER S STAREJŠIMI: v mestnem jedru bomo postavili novodobne video igre, ki jih bomo mladi predstavili starejšim. Od uporabe konzol in nastavitev do samega igranja iger. 
ZELENA POLICIJA: skupine mladih se sprehajajo po zbirališčih mladih (na neformalnih kot so parki, podhodi, zelenice, igrišča, šole ter na formalnih kot so festivali in druge prireditve) in opozarjajo na odpadke na tleh, delijo vrečke in brošure;)
KRPANJE LUKENJ NA PEŠPOTEH: luknjaste  pešpoti bomo zakrpali s kreativnim pristopom. 
LEPE MISLI: v času božiča bomo širili pozitivne vibracije vsem, ki nam tisti dan stopijo na pot in z njimi delili lepe misli.
Vsi ste vabljeni k sodelovanju pri projektih, kjer lahko pustite košček sebe in pozitivno prispevate k sožitju v družbi.  Če se nam želite pridružiti pri njihovi realizaciji, pri ozaveščanju in popestritvi vsakdana nam lahko pišete na office@klub-mc.si. Za 

 

Na vrh članka

POSLUH!

POVEZOVANJE GLUHIH, NAGLUŠNIH IN SLIŠEČIH

Poletje se počasi poslavlja, počitnice in dopusti so že minili... Šola je se začela in to pomeni, da z njo program Posluh!, ki smo ga v prejšnjem šolskem letu pripeljali približno do polovice. Od septembra do konca letošnjega leta bomo obiskali naslednje srednje šole: III. gimnazijo, Srednjo ekonomsko šolo, Srednjo trgovsko šolo, Biotehniško šolo, Gimnazijo Velenje in Šolski center Ptuj. Glede na to, da je program Posluh! pritegnil veliko pozornost medijev in širše javnosti, morda obiščemo še kakšno šolo, ki bo zainteresirana, da dijake naučimo kaj več o svetu gluhih ter osnovne kretnje slovenskega znakovnega jezika (SZJ). 
Da pa se po napornih predstavitvah še malce sprostimo, se v času pisanja tega sestavka pripravljamo na tematski foto izlet, ki bo v soboto 14.9.2013. Slišeče, gluhe in naglušne prostovoljce programa Posluh! bomo peljali v Čokoladnico Olimje, kjer se bomo posladkali, podali se bomo še v pravljično deželo, kjer bomo obiskali Čarovnico in njeno kočo, ustavili se bomo v pivovarni Haler, kjer bomo spoznali postopek varjenja piva.  Nenazadnje si bomo ogledali še grad Podčetrtek, ki je sicer nujno potreben obnove, vendar ni zato nič manj zanimiv za ogled in več kot primeren motiv za naše tematske fotografije. Kaj pravzaprav tematski foto izlet pomeni? To pomeni, da bodo prostovoljci s seboj na izlet vzeli njim ljubo figurico, igračko ali obesek oz. predmet, ki ga bodo nato fotografirali na različnih točkah izleta. Jeseni bomo najbolj izvirne fotografije razstavili v Klubu MC. V naslednjih dneh (natančneje 12. 9. 2013) se prične tudi nadaljevalni tečaj slovenskega znakovnega jezika. V bistvu gre za nadaljevanje tečaja, ki smo ga skupaj s slišečimi prostovoljci junija prekinili za časa trajanja počitnic, saj je to čas dopustov, študijskih izpitov in počitnic, kar pomeni, da bi večina tečajnikov zamujala marsikatero lekcijo SZJ. Tako smo se v konsenzu dogovorili, da s septembrom nadaljujemo s preostalimi lekcijami nadaljevalnega tečaja.  Vodstvo in člani društva gluhih in naglušnih Podravje se pripravljajo na 80. obletnico delovanja, ki bo jeseni in takrat se bomo tečajniki SZJ izkazali in opravljali izpit pred vsemi gosti in povabljenci  na proslavo.
V programu smo predvideli tudi glasbeno skupino, ki bi bila sestavljena iz slišečih, gluhih ter naglušnih. 80. obletnica se nam zdi primerna priložnost, da se naša mešana glasbena skupina tudi premierno predstavi javnosti in pokaže, da lahko slušno ovirani ne le uživajo v glasbi, ampak jo tudi ustvarjajo. Več v prihoodnji številki! Medtem vas vabimo, da se nam pridružite na najavljenih dogodkih in spoznate pobliže svet gluhih in naglušnih. Se vidimo! 


VTISI PO PREDSTAVITVAH GLUHOTE (POSLUH!)

Na vrh članka

KIKIRIKI!

UDARNE AKCIJE IN URBANE INTERVENCIJE

Ravno nekaj dni po izzidu poletne številke INDIJANEZA smo gostili prostovoljce v okviru Mednarodnega prostovoljskega tabora - MIKS.
Na taboru so se od 8. do 22. junija, zvrstile raznolike aktivnosti in dogodki v mestnem centru Maribora in njegovi okolici, ki so jih pripravili in izvajali prostovoljci iz 10. evropskih držav – Poljske, Nizozemske, Ukrajine, Češke, Portugaske, Litve, Velike Britanije, Madžarske, Belgije, skupaj s prostovoljci in člani društva iz Slovenije. Akcije so imele družabno-zabavno oz. intervencijsko naravo (program Kikiriki!) ter da so težile k družbeno-koristnemu delu in širjenju solidarnosti (program Sobivamo!). Namen tabora je bil ustvariti delovno in družabno atmosfero a mlade vseh narodnosti in prepričanj, spodbuditi medkulturni dialog, aktivno participacijo mladih ter poživiti dogajanje v mestnem jedru. 
Prvotnemu načrtu dogodkov so tuji prostovoljci dodali aktivnost “Free Hugs” (brezplačni objemi) in video akcijo Mariborčani Mariborčanom, kjer so  naključnim mimoidočim ponudili, da someščanom pošljejo sporočilo v obliki videoposnetka. Tabor se je sicer pričel z grajenjem konstrukcije za Mini Disko. Akcija z Mini Diskom je v drugem tednu tabora mimoidoče Mariborčane vabila, da smuknejo v prostor za enega – improviziran disko s čisto pravo disko kroglo in svetlobnimi efekti ter DJ-jem. K participaciji meščanov je pozivala tudi aktivnost Igralni kotički, kjer so prostovoljci na petih lokacijah ustvarili urbane površine namenjene igranju raznih družabnih in namiznih iger. 
Morda največji vtis na prostovoljce je napravil Mariborski azil. kvalitetne socializacije živalim v zavetišču, olajšati in popestriti njihovo bivanje in vzpostaviti oziroma ohranjati stik živali s človekom. Prostovoljci iz tujine so bili presenečeni nad urejenostjo Mariborskega azila, hkrati pa so se jih zgodbe zapuščenih psov zelo dotaknile – zato so akcijo ponovili (vsak teden tabora po enkrat).
Prav tako družbeno koristna sta bili čistilni akciji Stražunskega in Betnavskega gozda. Da so prostovoljci delo temeljito in dalj časa opravljali, priča dejstvo, da so se kar trije od njih v tabor ob klubu MC v Pekarni, vrnili s klopi.
Družabno-zabavne so bile Flash mob akcije, ki so someščane vabile k participaciji oz. so želele vzbuditi reakcijo. Skupina mladih je v sprintu popadala na tla in nepremično obležala. Radovednost in zanimanje je požela tudi akcija, kjer je skupina prostovoljcev gledala na streho stavbe, kot bi se tam nekaj dogajalo. Mimoidoči so se ustavljali in skušali tudi sami ugotoviti kaj se dogaja. Tabor se je zaključil z za KD MC IndiJanez zdaj že tradicionalnim Zombie Walkom (pohodom zombijev). Prostovoljci so bili že tekom tabora priča delavnicam maskiranja pod taktirko Eve Bračič. V petek okoli poldneva so se namaskirani v Zombije, raztrgani in politi s krvjo, opravili na pohod po mestu Maribor. 
Vtisi prostovoljcev iz tujine so bili skrajno pozitivni. Čeh Ievgen Ragulin je tako povedal:”Ko sem sprva pišel v Slovenijo nisem vedel kaj lahko pričakujem, potem pa sem že prvi dan začutil, da mi bo všeč. Všeč mi je tip aktivnosti, ki smo jih počeli. Vsak dan smo delali nekaj kar prej v življenju še nikoli nisem počel. Npr. sprejahali smo zapuščene pse, tega se doma ne bi niti spomnil. Všeč mi je bil tudi Zombie Walk in Flash Mobi.”

Na vrh članka