RAČUNAJTE NA NAS!

FESTIVAL USTVARJALNOSTI, VEŠČIN IN INOVATIVNOSTI MLADIH

Kulturno društvo Mladinski center IndiJanez je v ponedeljek, 12. oktobra 2015, med 10. in 15. uro organiziralo prvi (in upamo – tradicionalni) festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih – Računajte na nas! Odvijal se je na enajstih lokacijah v mestnem jedru. Mariborske srednje in višje šole so v obliki praktičnih tematskih delavnic ter aktivnosti, ki jih izvajajo mladi, prikazovale svojo dejavnost. Na interaktiven način so predstavljale produkcijo, (šolske) projekte, dela in izdelke, ki posegajo na različna področja znanosti in proizvodnih ali storitvenih dejavnosti (računalništvo, tehnologija, obrt) mladih. Predstavila so se tudi društva, kjer lahko mladi aktivno in koristno preživljajo svoj prosti čas in hkrati razvijajo svoje talente in sposobnosti.
Tako smo lahko na Grajskem trgu videli predstavitev Lesarske šole Maribor, kjer so se študentje Oblikovanja materialov predstavili z izdelovanjem drobnih izdelkov iz najrazličnejših materialov ter s predstavitvijo projekta GreenDot – Prisluhni trendu.
Ob gradu so dijaki programa frizer Srednje šole za oblikovanje mimoidoče naličili, naredili enostavno manikiro in vedno moderne kitke. Za vse stripovske navdušence so dijaki smeri medijski tehnik izvedli mini delavnico risanja stripov, medtem ko so dijaki programa tehnik oblikovanja mimoidoče opremili z enodnevnimi tattooji ter potrtetirali ljudi. Na njihovi stojnici je potekala tudi delavnica izdelovanja rožic iz blaga. Predstavili so se tudi taborniki rodu XI. SNOUB Miloša Zidanška. Pri njih ste se lahko preizkusili v »ajanju« - na taborniških hoduljah, s katerimi si taborniki radi krajšajo čas!Poleg »Štajerca« je Mariborska Kolesarska Mreža pripravila dve interaktivni igri: Anatomija kolesa je igra učenja o kolesu in njegovih delih, s katero kolo približujemo ljudem. Igra poteka tako, da združujemo model kolesa z ujemajočimi se karticami z imeni delov kolesa in se učimo osnovna znanja o kolesu in njegovi anatomiji. V kolesarskem kvizu pa so se obiskovalci lahko preizkusili o znanju zgodovine, namenov in uporabe kolesa.
Dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška so na Jurčičevi izvedli igro z žogo in tako predstavili vrednote: sodelovanje, zaupanje, sprejemanje, solidarnost in prijateljstvo. Predstavili so tudi izdelke, ki so jih izdelali v okviru prostovoljskega krožka – punčke iz cunj.
Na trgu Leona Štuklja ste lahko potešili svojo gurmansko žilico. Dijaki Srednje šole za prehrano in živilstvo so pripravljali okusne ajdove jedi, njihova dijakinja Nastja Rataj pa je na Odprtem odru na Poštni ulici izvedla glasbeno točko. Če vas zanima, kako zmešati mavrični koktejl ali pripraviti odlično jed, pa so na predstavitveni točki dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem predstavili svoje izvrstne sposobnosti vrtenja kozarcev ter kuhalnice.
Pestro je bilo tudi na Glavnem trgu. Dijaki Srednje zdravstvene in kozmetične šole so obiskovalcem konkretno predstavili delo, ki poteka v šolskih kabinetih. Merili so krvni tlak, negovali dojenčka, dajali nasvete o zdravem načinu življenja ter negovali roke, obraz in nohte, ličili, se z obiskovalci pogovarjali o negi kože ter dajali različne kozmetične nasvete.
Ob Kužnem znamenju se je predstavila Srednja prometna šola Maribor. Dijaki programa Tehnik varovanja so se predstavili s prav posebno aktivnostjo: prikazali so veščine samoobrambe, ki jih pridobivajo v okviru pouka.
Na voljo je bil tudi Odprti oder na Poštni ulici, kjer sta se predstavili Glasbena šola Antona Martina Slomška ter dijakinja Nastja Rataj iz Srednje šole za prehrano in živilstvo. 
Festival ponuja platformo tako za izmenjavo izkušenj, znanj kot za povezovanje na trg dela oz. formiranje kreativnih/podjetniških skupin (informacijski poligon). Poudarjeno je aktivno sodelovanje in vključevanje - mladi z drugimi mladimi sodelujejo v praktičnih tematskih delavnicah, ki delujejo informativno, vplivajo na neformalno izobraževanje, aktivno participacijo in usmeritev na trgu dela oz. pri nadaljnem izobraževanju na fakultetah. Festival je še posebej zanimiv učencem zaključnih razredov osnovnih šol. Njegova posebnost je namreč ravno v tem, da imajo možnost neposredno videti (in ponekod tudi sodelovati) veščine, ki jih pridobijo z izobraževanjem na šoli, ki jih zanima. Tako njihov željen poklic ne bo le oddaljena predstavitev, projicirana na šolsko platno ali pa kratek opis v informativni brošuri, temveč ga lahko otipajo, slišijo ter se v njem preizkusijo.
Računajte na nas!

 

Na vrh članka