CENTER ŠTEKER

PODPORA IN POMOČ MLADIM PRI PREKOMERNI RABI INTERNETA

Center Šteker – podpora in pomoč mladim pri prekomerni rabi interneta je nastal pod okriljem Društva IndiJanez in predstavlja prvi specializiran program v severovzhodnem delu Slovenije, ki nudi celostne dejavnosti na področju preprečevanja prekomerne rabe interneta med mladimi. 

Program smo začeli razvijati decembra 2016, ko smo začeli pripravljati tudi prve delavnice na področju zasvojenosti z spletom.
Po opravljenih raziskavah, ki so vključevale tudi številne mlade, smo ugotovili, da jih vedno več preživlja prosti čas na spletu, med katerimi jih je malo manj kot polovica povedala, da raje komunicirajo s prijatelji preko spleta kot pa v živo. Ugotovili smo, da prekomerna raba interneta poleg zanemarjanja druženja s prijatelji in družinskimi člani negativno vpliva tudi na druge aspekte njihovega življenja, kot je opuščanje različnih hobijev, padec šolskega uspeha, idr.
V Centru Šteker se osredotočamo na več različnih področij zasvojenosti in sicer na prekomerno uporabo spleta na splošno, prekomerno uporabo socialnih omrežij, mobilnega telefona, prekomerno igranje računalniških in on-line iger, iger na srečo, spletno pornografijo in kompulzivno nakupovanje.

V okviru Centra Šteker nudimo:  
Brezplačno svetovanje  za mlade, ki imajo težave zaradi prekomerne uporabe interneta in njihove starše ter učitelje in druge strokovne delavce, ki se vsakodnevno srečujejo z mladimi.  
Različne preventivne delavnice in predavanja za osnovnošolce, srednješolce ter tudi za njihove starše in strokovne delavce na temo prekomerne rabe interneta, o prepoznavanju nevarnosti in pasti na spletu, o varni uporabi spleta,…

Tehnična podpora staršem, katere namen je seznanjanje staršev z uporabnimi znanji za zagotavljanje internetne varnosti, o vzpostavljanju starševskega nadzora in drugih načinih zagotavljanja varnosti na internetu.                                                                                

Pri našem delu smo ugotovili, da se na tem področju velikokrat počutijo nemočni tudi odrasli, ki delajo z mladostniki, saj gre v tem primeru za obliko novodobne zasvojenosti, s katero se v preteklosti niso srečevali. 

Ker verjamemo, da je pri zagotavljanju uravnotežene uporabe spleta med mladimi, zelo pomembno ozaveščanje strokovnih delavcev, ki se pri svojem delu vsakodnevno srečujejo z mladimi, enkrat letno organiziramo tudi regijsko strokovno konferenco o preprečevanju zasvojenosti s spletom, ki bo v prihodnjem letu potekala 11.aprila 2019 v Mariboru. 

V kolikor bi tudi vi želeli rezervirati svoj termin brezplačnega svetovanja, se dogovoriti za izvedbo delavnic v vaši organizaciji ali pa potrebujete tehnično podporo pri zagotavljanju internetne varnosti, vas vabimo, da nam pišete na info@steker.si ali pa nas pokličete na 031/850-500.

Več informacij o delovanju Centra Šteker najdete na: www.steker.si

Društvo IndiJanez
 

KAKO PREPOZNATI NEKOGA,
KI JE ZASVOJEN Z INTERNETOM?

Najbolj opazni simptomi so: 

- izguba interesov za aktivnosti, ki so mu/ji v preteklosti bile pomembne,

- zmanjšanje ali izguba želje po druženju z ljudmi okoli sebe (vrstniki, sorodniki,...)

- zanemarjanje šolskih in obšolskih dejavnosti,

- pojavijo se spremembe v vedenju, nihanje razpoloženja (ko preživlja čas ob različnih aktivnostih na spletu, se dobro počuti, ko pa ni na spletu, pa je potrt, stvari mu grejo na živce ...),

- laganje o času, ki ga posameznik preživi on-line (z brskanjem po internetu, ob igranju igric, na socialnih omrežjih …),

- pogosti prepiri s starši, ki želijo omejiti čas, ki ga njihov otrok preživi on-line internetu.
 

Na vrh članka