RAČUNAJTE NA NAS 2018

KAKO JE POTEKAL FESTIVAL USTVARJALNOSTI, VEŠČIN IN INOVATIVNOSTI MLADIH

Med 10. in 14. septembrom se je v Mariboru na Grajskem trgu ponovno odvijal festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih – »Računajte na nas 2018!«, ki ga je izvedlo Društvo IndiJanez

Na festivalu so se s številnimi znanji, veščinami in ustvarjalnostjo predstavili številni mladi posamezniki, ki se udejstvujejo na različnih področjih kreativnega in umetniškega sodelovanja in so to tudi prikazali v obliki praktičnih delavnic in prikazov, pri čemer so sodelovali tudi obiskovalci in mimoidoči. Med njimi so bili mladi in tudi pripadniki starejših generacij. Medgeneracijskega  sodelovanja torej ni manjkalo, mladi so določene veščine prikazali starejšim in jim s tem pomagali obuditi že pozabljena znanja.

Skupina projektne ekipe je neposredno sodelovala z mladimi iz srednjih šol in fakultet ter z mladimi podjetniki, ki se ukvarjajo z različnimi obrtmi ali delujejo na tehničnem, proizvodnem, umetniškem ali storitvenem področju. 

Mladi prostovoljci so bili vpeti v vse faze priprave in izvedbe festivala.
Festival je potekal v obliki tematskih oddelkov in praktičnih tematskih delavnic, ki so prikazovale projekte, proizvode in dejavnosti mladih. S storitvenimi dejavnostmi so mladi predstavili zaposlitvene in karierne potenciale določenega področja. 

Mladi so se izkazali na različnih področjih, spretnostih in veščinah. 

Petja Kolenko nam je predstavila, kako lahko iz odpadnih materialov, predvsem iz plastičnih vrečk,   naredimo prav lepe kolaže v obliki slik ali dekoracij na torbicah in nahrbtnikih.  

Veščine naših babic nam je prikazala Žana Pukšič, ki je izvedla delavnico kvačkanja in predstavila, kako lahko izdelamo atraktivne in unikatne modne kose ali pa igračke za naše najmlajše. 
Svoje znanje je delila med mimoidočimi in s starejšimi obnovila njihovo znanje. 

Tadeja Kokol nam je predstavila slovenski znakovni jezik in nas naučila osnovnih kretenj in pozdravov za sporazumevanje z gluhimi in naglušnimi. 

MLADI SO SE IZKAZALI na različnih
področjih, spretnostih in veščinah.

Tina Krajnc je predstavila svoje lesene izdelke, predvsem metuljčke in kravate, ter prikazala, da lahko hobi preraste tudi v storitveno dejavnost, saj svoje izdelke prodaja pod znamko MOI.

Matjaž Kajba nas je malo pretresel, saj je prikazal zelo zanimivo igro vode in elektrike. Izdeloval je Lichtenbergove figure oz. drugače povedano električna drevesa. S tem nam je prikazal, kako bi izgledala strela, če bi lahko ujeli njeno obliko. 

Vanesa Müller nam je predstavila, kako ustvari svoje zamisli s pomočjo tablice, računalnika in določenih programov ter jih nato natisne na majice, vrečke in nahrbtnike. Tudi ona je dokazala, da lahko hobi in dobro idejo spremeniš v storitveno dejavnost in izdelaš unikatne motive in modne dodatke. 

Učenci srednje prometne šole Maribor so nam kar sredi trga demonstrirali in nas naučili osnov samoobrambe, ki v teh kaotičnih časih pride še kako prav. 

Ekipa študentov pod imenom UNI Maribor GPE nam je predstavila njihov dirkalnik, ki so ga sami ustvarili od zasnove do končnega izdelka. Predstavili so nam sam postopek izdelave dirkalnika, njihova znanja in izkušnje, ki so jih pridobili pri postopku izdelave ter mednarodne uspehe, ki so jih dosegli.

Tadeja Hojnik je predstavila risanje mandal in kako se tega lotiti. Predstavila nam je tudi svoje izdelke , ki jih je ustvarila.

Anže Ipavic je med brskanjem po internetu prišel do ideje, kako ustvariti čisto svojo verzijo šaha. Šah je ustvarjal dve poletji, saj je vse figure izrezljal ročno in ustvaril tudi svoja pravila. Želi si, da bi se njegove figure slikale in se s pomočjo 3D tiskalnika natisnile, da bi bile dostopne  tudi širši množici. 

SKUPINA PROJEKTNE EKIPE JE
NEPOSREDNO SODELOVALA Z MLADIMI IZ
SREDNJIH ŠOL IN FAKULTET TER Z MLADIMI PODJETNIKI, KI SE UKVARJAJO Z
RAZLIČNIMI OBRTMI

Naše brbončice je cel teden razvajal Klemen Zapečnik, ki je ljubiteljski kuhar. Vsak dan je pripravil nekaj novega in zanimivega. 
Vsaki dan sta bili na jedilniku dve različni jedi, ena vegetarijanska in ena mesna. Tudi mimoidoči so lahko poskusili njegove specialitete, ki so bile res vrhunske in se jih ne bi sramoval tudi poklicni kuhar.

Za “lepoto” mimoidočih je poskrbela make up artistka Heidi Vidmajer, ki nam je prikazala spretnost vihtenja čopiča. 

Na osnovi festivalskega dogajanja se bo Izvedla fotografska razstava v MC Pekarna, ki bo na ogled ves november.

Po različnih krajevnih skupnostih bomo na ogled postavili tudi nekatere izdelke narejene na festivalu. 

Še posebej smo ponosni, da bomo lahko podarili klop za sedenje z motivi Lichtenbergovih figur Doživljajskemu igrišču v Mariboru (Center za pomoč mladim Maribor).

Mladi so dokazali, da niso pasivni, brez idej in zdolgočaseni, ampak da se radi družijo, ustvarjajo, da imajo ideje, zamisli, želje, si upajo, in ustvarjajo različne stvari.

Dokazali so, da slogan »Računajte na nas!« še kako velja.

Fotografije: Društvo IndiJanez

Na vrh članka