DIGITALNI HEROIN

NA KAK NAČIN ZASLONI PRETVARJAJO OTROKE V PSIHOTIČNE ODVISNIKE

Susan (imena so spremenjena) je 6-letnemu sinu Johnu kupila iPad, ko je bil v prvem razredu. »Pomislila sem, le zakaj mu ne bi dovolila, da proba nove stvari?« mi je povedala med terapijo. Johnova šola je začela uporabljati sodobne naprave v vseh mlajših razredih – njegov učitelj računalništva je besnel o njihovih izobraževalnih koristih – zato je Susan želela tisto, kar je najboljše za njenega fanta peščenih las, ki je imel rad branje knjig in igranje baseballa.

Johnu je dovolila, da se na iPadu igra didaktične igre. Sčasoma je odkril Minecraft, za katerega je učitelj računalništva zagotovil, da je »elektronski Lego«. Spominjala se je, kako rada se je igrala s plastičnimi kockami, zato mu je dovolila, da svoje popoldneve preživi z Minecraftom.

V začetku je Susan bila zadovoljna. John je bil zatopljen v ustvarjalno igro, ko je raziskoval kockasti svet igre. Sicer je opazila, da igra ni ravno kot Lego-kocke, ki se jih je spominjala. Nenazadnje ona ni ubijala živali in iskala redke minerale, da bi lahko prestopila v naslednjo stopnjo svoje priljubljene igre. Toda John je zelo užival in celo šola je imela Minecraft klub – kaj slabega pa se lahko zgodi?

Kljub temu ni mogla zanikati sprememb, ki jih je opazila pri Johnu. Postajal je vse bolj in bolj osredotočen na igro, izgubil je zanimanje za baseball in branje ter zavračal opravljanje hišnih opravil. Včasih, ko se je zjutraj zbudil, ji je zaupal, da je v sanjah videl kockaste oblike. 

Čeprav jo je skrbelo, je pomislila, da njen sin samo izkazuje aktivno domišljijo. Ko se je njegovo vedenje pričelo še bolj slabšati, mu je poskušala odvzeti igro, vendar je John zapadel v čustvene izbruhe. Njegovi izpadi so bili tako močni, da je popustila in se znova in znova razumsko prepričevala, da je igra »izobraževalna«. 
Neke noči je ugotovila, da je nekaj hudo narobe.
»Vstopila sem v njegovo sobo, da bi ga preverila. Naj bi spal – ampak bila sem tako prestrašena...«
Našla ga je v sedečem položaju v svoji postelji, s široko odprtimi krvavimi očmi, ki so strmele v daljavo. Njegov sijoči iPad je ležal ob njem. Zdelo se je, da je v transu. Panična Susan je morala nekajkrat pretresti fanta, da ga zbudi iz tega stanja. Zmedena ni mogla razumeti, kako je njen nekoč zdrav in srečen deček postal tako zasvojen z igro, ki se je zaključila s katatonično otopelostjo.

KO OTROK PRESTOPI MEJO V RAČUNALNIŠKO ZASVOJENOST JE ZDRAVLJENJE ZELO TEŠKO. lažje je zdravljenje odvisnikov od heroina in met amfetaminov kot odvisnikov, izgubljenih v matrici video iger ali facebook odvisnikov od družabnih omrežij.

Obstaja razlog, zakaj so najbolj računalniško previdni starši spletni oblikovalci in strokovnjaki digitalne tehnologije. Steve Jobs je recimo bil računalniško neverjetno previden starš. Izvršni tehniki v Silikonski dolini svoje otroke vpisujejo v ne-tehnične Waldorfske šole. Ustanovitelja Googla, Sergey Brin in Larry Page sta obiskovala ne-tehnični                 waldorfski šoli, prav tako ustvarjalec Amazona, Jeff Bezos in ustanovitelj Wikipedije, Jimmy Wales. 
Mnogi starši intuitivno razumejo, da imajo žareči zasloni negativen učinek na otroke. Opažamo agresivne izbruhe jeze, ko jim starši odvzamejo naprave in neosredotočen razpon pozornosti, ko otroci niso nenehno spodbujani s svojimi živce vzbujajočimi napravami. Še slabše, vidimo otroke, ki postanejo zdolgočaseni, apatični, nezanimivi in nezainteresirani, ko niso »priklopljeni«.

Vendar je vse skupaj še slabše, kot si mislimo.

Zdaj vemo, da so iPadi, pametni telefoni in Xboxi oblika digitalne droge. Nedavne raziskave mapiranja možganov kažejo, da vplivajo na frontalni korteks možganov - ki nadzoruje izvršilno delovanje, vključno z nadzorom impulzivnosti - na enak način kot kokain. Sodobna tehnologija je tako hiper-vzburjajoča, da dviguje raven dopamina – nevrotransmiterji za dobre občutke, ki so najbolj vpleteni v dinamiko odvisnosti – tako kot seks. 

Ta učinek zasvojenosti je razlog, zakaj dr. Peter Whybrow, strokovnjak za nevroznanosti na UCLA,  zaslone imenuje “elektronski kokain”, kitajski raziskovalci pa jim pravijo “digitalni heroin.” Dr. Andrew Doan, vodja pri raziskavah o zasvojenosti za Pentagon in ameriško mornarico - ki je raziskovala zasvojenost z video igrami - imenuje video igre in tehnologije zaslonov “digitalna farmakeja” (grško ime za zdravila). 

Tako je - možgani vašega otroka na Minecraftu izgledajo kot možgani pod vplivom drog. Ni čudno, da stežka odlepimo otroke od njihovih zaslonov in zapadejo v stanje razburjenosti, ko je njihov čas za zasloni prekinjen. Poleg tega na stotine kliničnih študij kaže, da čas preživet za zasloni povečuje depresijo, anksioznost in agresivnost in lahko celo pripelje do psihozi podobnim izpadom, kjer igralec video iger izgubi stik z resničnostjo.

V svojem kliničnem delu z več kot 1000 najstniki v zadnjih 15 letih je odkril, da stara misel  “preventiva je boljša kot kurativa” še posebej velja, kadar gre za tehnološko zasvojenost. Ko otrok prestopi mejo v računalniško zasvojenost, je zdravljenje lahko zelo težko. Dejansko je ugotovil, da je lažje zdravljenje odvisnikov od heroina in met amfetaminov kot odvisnikov, izgubljenih v matrici video iger ali Facebook odvisnikov od družabnih omrežij.

MNOGI STARŠI INTUITIVNO RAZUMEJO, DA IMAJO ŽAREČI ZASLONI NEGATIVEN UČINEK NA OTROKE. OPAŽAMO AGRESIVNE IZBRUHE JEZE, KO JIM STARŠI ODVZAMEJO NAPRAVE IN NEOSREDOTOČEN RAZPON POZORNOSTI, KO OTROCI NISO NENEHNO SPODBUJANI S SVOJIMI ŽIVCE VZBUJAJOČIMI
NAPRAVAMI. 


Glede na Izjavo ameriške akadamije pediatrov iz leta 2013 8–10 letniki dnevno preživijo 8 ur pred izdelki digitalne tehnologije, medtem ko najstniki preživijo 11 ur pred zasloni. Vsaki tretji otrok uporablja tablico ali pametni telefon, še preden se nauči govoriti. Istočasno priročnik o odvisnikih od interneta, ki ga je napisala Dr. Kimberly Young, ugotavlja, da 18 % uporabnikov interneta, ki stopi na študijsko pot, trpi od digitalne zasvojenosti. 

Ko oseba prečka črto v polno zasvojenost – droge, digitalno ali drugo – se mora prečistiti, preden druge oblike terapij dobijo priložnost za učinkovito delovanje. Z digitalno odvisnostjo to pomeni popolno digitalno detoksikacijo – brez računalnikov in pametnih telefonov, brez tablic. Skrajna digitalna detoksikacija celo odpravlja televizijo. Predpisano časovno trajanje je štiri do šest tednov; to je čas, ki je običajno potreben za ponastavitev hiper-vzbu(r)jenega živčnega sistema. Ampak to ni lahka naloga v naši trenutni družbi, izpolnjeni z digitalno tehnologijo in zasloni, ki so povsod. Oseba lahko živi brez drog ali alkohola, pri digitalnih zasvojencih so skušnjave na        vsakem koraku. 
Torej, kako voditi naše otroke, da ne prestopijo meja? Ni enostavno.

Ključno je, da se že od začetka prepreči zasvojenost z zasloni vašega 4, 5 ali 8-letnika. To pomeni, Lego namesto Minecrafta; knjige namesto iPada; narava in šport namesto TV-ja. Če morate, zahtevajte, da vašemu otroku v šoli ne dajo tablice ali Chromebooka, dokler niso stari vsaj 10 let (nekateri priporočajo 12 let).

Iskreno se pogovorite z otrokom, zakaj jim omejujete dostop do zaslonov. Večerjajte z njimi brez elektronskih naprav na mizi – tako kot je Steve Jobs imel večerje s svojimi otroci brez digitalnih  naprav. Ne bodite nezavzet starš, kot nam je znano iz socialne teorije učenja. »Kar opica vidi, opica ponovi.«

Ko se pogovarjam s svojima 9-letnima dvojčkoma, se iskreno pogovarjam, zakaj ne želiva, da imata tablice ali da igrata videoigre. Razlagam jima, da se nekateri otroci tako radi igrajo na svojih napravah, da imajo težave z ustavljanjem ali kontroliranjem časa igranja. Pomagal sem jima pri razumevanju, da če se »navlečeta« na zaslone in Minecraft, kot nekateri njihovi prijatelji, lahko trpijo druge plati njihovih življenj: mogoče več ne bosta igrala baseballa, ne bosta pogosto brala knjig, ne bo jih zanimalo spoznavanje narave, ne bosta toliko povezana s prijatelji iz resničnega sveta. Neverjetno je, da nista potrebovala veliko prepričevanja, saj sta iz prve roke videla spremembe pri svojih prijateljih, spremembe zaradi  pretirane izpostavljenosti zaslonom. 

Razvojni psihologi razumejo, da otrokov zdrav razvoj vključuje socialne interakcije, ustvarjalno domiselno igro in vpletenost v realni, naravni svet. Na žalost poglobljen in zasvojitveni svet zaslonov duši in ovira te razvojne procese.

Prav tako vemo, da so otroci bolj nagnjeni k pobegu v zasvojenost, če menijo, da so sami, odtujeni, brez smisla in zdolgočaseni. 

Pogosto je rešitev, kako pomagati otrokom enostavna, povezati se je potrebno s pomembnimi doživetji iz resničnega sveta in vzpostaviti resnične odnose v živo. Otrok, ki je angažiran v ustvarjalne aktivnosti in povezan s svojo družino, bo manj verjetno bežal v digitalni fantazijski svet. Tudi če ima otrok najboljšo in najbolj ljubečo podporo, lahko pade v Matrico, ko se priključi na hipnotične zaslone in občuti njihov učinek zasvojenosti. Nenazadnje je vsak deseti človek nagnjen k tendencam odvisnosti.

Na koncu je moja stranka Susan Johnu odvzela tablico, vendar je njegovo okrevanje postalo bitka s številnimi udarci in neuspehi. 

Nedavne raziskave mapiranja možganov kažejo, da vplivajo digitalne droge na frontalni korteks možganov - ki nadzoruje izvršilno delovanje, vključno z nadzorom impulzivnosti - na enak način kot kokain.

Štiri leta pozneje, z veliko 
podpore, se John počuti veliko bolje. Spoznal je, kako uporabljati namizni računalnik na bolj zdrav način in je ponovno pridobil občutek ravnotežja v življenju: igra v baseball ekipi in ima nekaj dobrih srednješolskih prijateljev. Vendar njegova mama ostaja pozorna na njegovo uporabo tehnologije, saj se, kot pri vseh oblikah zasvojenosti, v trenutkih šibkosti, skušnjava lahko vrne. Zdrav način življenja brez računalnika v spalnici in večerje brez naprav na mizi so deli rešitve problema.

Dr. Nicholas Kardaras
http://nypost.com/2016/08/27/its-digital-heroin-how-screens-turn-kids-into-psychotic-junkies/

Na vrh članka