PIVA VEČ NE BO ...

ZARADI KLIMATSKIH SPREMEMB

Pogosti toplotni šoki in suše, ki so povezani s klimatskimi spremembami, bodo  zmanjšali pridelek ječmena in posledično tudi proizvodnjo piva, so objavili
znanstveniki.
Ječmen je zelo občutljiv na sušo in vročino, zato bo pridelek začel padati, če se bodo klimatske spremembe spreminjale kot do sedaj, kar bo privedlo do pomanjkanja piva in rast njegovih cen, je bilo objavljeno v časopisu Nature Plants.
»Cilj te študije ni, da bi ljudi prepričali, da bi mogli več piti«, je dejal Dabo Guan, profesor ekonomike klimatskih sprememb na univerzi East Anglia v Norwichu.
»Želeli smo pokazati, kako klimatske spremembe vplivajo na kvaliteto življenja. Če ne želimo, da se to zgodi in bi še radi kdaj popili pivo ali dve, je  edini način, da stopimo skupaj in delamo proti podnebnim spremembam«, je dejal.
Če se bo globalno segrevanje nadaljevalo s takšnim tempom, bodo ekstremne vročine in suša vsaj enkrat letno prizadele regije v katerih se vzgaja ječmen. To bo povzročilo upad proizvodnje piva za 16 odstotkov.
Cene se bodo zato v povprečju podvojile, so navedli v raziskavi.
V najboljšem primeru, s trenutnim znanjem zmanjševanja emisij toplogrednih plinov, bi globalna proizvodnja piva padla za 4 odstotke, cena pa bi narasla za 15 odstotkov.
Nekatere države bi bile posebej prizadete, je pokazala raziskava, ki je vključevala Evropo, ZDA, Novo Zelandijo in Avstralijo.
Največji svetovni izvozniki ječmena so Avstralija, Francija, Rusija, Ukrajina in Argentina. Največji uvozniki pa Kitajska, Saudska Arabija, Iran in še tri države z zelo razvito pivsko industrijo: Nizozemska, Belgija in Japonska.

Na vrh članka