NOBELOVA NAGRADA ZA 60 LET MIRU 19 LET STARI ORGANIZACIJI

Evropska unija je nedavno prejela Nobelovo nagrado za mir. Kot so izpostavili v izjavi za javnost - “Nagrada je priznanje za prispevek EU v minulih šestih desetletjih k uveljavljanju miru, sprave, demokracije in človekovih pravic v Evropi.”
Kaj je tukaj spornega?
1. Evropska unija je uradno nastala šele leta 1993, čeprav je res, da so razna ekonomska združenja njeni predhodniki in izvirajo iz zgodnjih 50ih prejšnjega stoletja. 19 letnica torej prejme nagrado za 60 let miru.
2. Nekatere članice EU so tudi članice Nata (tudi Slovenija) in nekaterih drugih “mirovnih” zavezništev, ki vehementno napadajo države po svetu in držijo štango ZDA pri širjenju njihovega vpliva oz. novodobnem imperializmu. Sem spada tudi masovno in dokazano kršenje človekovih pravic.
3. Evropska unija je gospodarsko združenje, ki sicer želi vedno bolj postati kaj več. Kaj so pa temelji gospodarstva v Evropi, pa je jasno vsakemu od večine revežev v tej Uniji, ki ne ve, kako bo preživel jutrišnji dan: vse je podvrženo kapitalu in dobičku. Sem sodi tudi izkoriščanje delovne sile, zniževanje socialnih ugodnosti za ljudi itd.
4. Unija izvaja nad nekaterimi članicami gospodarske sankcije, ki še zdaleč niso dejanje miru, temveč kaznovalna politika Unije (Grčija, Irska,...).
5.Amnesty International v svojem poročilu 25.oktobra opozarja EU, da se nad mirnimi protestniki v EU izvaja nasilje v obliki pretepanja, brcanja, streljanja z gumijastimi metki in brizganja s solzivcem. Večina pretirane uporabe sile s strani policije je kasneje neraziskana in nekaznovana.
60 let miru in človekovih pravic v večjem delu je res lahko razlog za nagrado, še zdaleč pa vseh zaslug ne bi smela pokasirat Evropska Unija, če sploh obstojajo razlogi za to.
Navedenih je le nekaj razlogov, ki so po podelitvi Nobelove nagrade Baracku Obami za mir v svetu še en dokaz, da je Nobelova nagrada za mir le farsa. Tako kot dejstvo, da je Alfred Nobel izumil eksploziv in večino od 31 milijonov švedskih kron vrednega sklada za nagrade pridobil s proizvodnjo eksplozivov in črpanjem nafte v Bakuju.
 

Na vrh članka