LUTKOVNA SKUPINA INDIJANEZ

V okviru Društva IndiJanez se je v letu 2016 oblikovala Lutkovna skupina IndiJanez. Skupina povezuje mlade z željo po  drugačnem delovanju na  področju ljubiteljske lutkovne produkcije. Skupino sestavlja šest rednih članov, in sicer mentorica skupine, ki hkrati skrbi tudi za likovno podobo predstav, animatorji lutk in spremljevalec z glasbo. Nekateri člani skupine so že izkušeni v lutkarstvu, spet drugi so čisti novinci in se šele spoznavajo z različnimi lutkovnimi  tehnikami, njihovimi zakonitostmi, možnostmi uporabe ter načini animacije. 

LUTKOVNA SKUPINA INDIJANEZ JE V LETOŠNJEM LETU PREJELA ZLATO PLAKETO ZA UPRIZORITEV PREDSTAVE NETOPIRČEK IN SRAKA

Z lutkovnimi  predstavami skušajo razbijati stereotipne vloge junakov v klasičnih zgodbah, kot so na primer stereotipne vloge o spolih (pogumen in pameten junak reši lepo princesko) ali povezovanje videza in osebnosti (zlobna in grda čarovnica), oblikovati vrednotno obogatene predstave, s katerimi razblinjajo mišljenja in ustvarjajo vzpodbuden vzgojno-izobraževalen moment s težnjo po nematerialnosti.  Ob vsem pa se želijo predvsem zabavati in širiti obzorja ter spretnosti, saj celoten koncept sloni na ideji »naredi sam«. Sami oblikujejo dramska besedila, lutke, scenografijo in glasbo. 
V letu 2017 so pripravili predstavo z naslovom Netopirček in sraka, lutkovno predstavo, ki je kombinacija senčnega in 3D gledališča. Senčno gledališče velja za najstarejšo obliko človekovega kreativnega izražanja in zabave, senčne lutke so nežne, mehke in poetične, kljub temu, da z njimi uprizarjamo jasne in preproste ter otrokom že znane vsebine, so zelo zanimive in čarobne, kar je tudi eden izmed glavnih razlogov, da so se odločili za uporabo te zvrsti gledališča. Senčne lutke so izdelali sami in so iz različnih materialov (barvne folije, karton in plastika). Pri izdelavi so veliko materialov reciklirali, na tak način se predelajo že uporabljene, odpadne snovi, katerim namenijo novo funkcijo. Zaradi večje razgibanosti predstave, so vpeljali tudi različne 3D lutke, in sicer prstne lutke in ročne lutke, ki so jih prav tako izdelali sami in so iz različnih materialov (blago, pena, les, kovina, žica). Celotno predstava je še toliko bolj čarobna, saj poteka ob avtorski glasbeni spremljavi pianista, kar je na eni strani veliki izziv, na drugi strani pa omogoča večjo improvizacijo pri izpeljavi same predstave. Vsi člani skupine so prispevali k snovanju dramskega besedila, sodelovali pri režiji in dramaturgiji ter izdelovanju lutk. Za likovno podobo predstave je poskrbela mentorica skupine, za spremljevalno glasbo je kot avtor in pianist prav tako poskrbel član skupine. V drugi polovici leta 2017 je predstava doživela premiero. Temu so sledili nastopi pred predšolskimi otroci v vrtcu. V letu 2018 pa so se s predstavo prijavili na Srečanje lutkovnih skupin Slovenije 2018 in bili povabljeni na območno in regijsko srečanje lutkovnih skupin, temu je sledilo povabilo na državno srečanje lutkovnih skupin v Dolenjske toplice, kamor je bilo uvrščenih osem najboljših lutkovnih skupin iz celotne Slovenije in prejeli zlato plaketo za predstavo Netopirček in sraka. V tem letu načrtujejo aktivno igranje predstave v vrtcih na območju Maribora in okolice ter širše. 

Fotografije: Društvo IndiJanez


 

Na vrh članka