ZASVOJENOST Z GADGETI

Do zdaj so tudi že kužki spoznali, da so človekov najboljši prijatelj po novem gadgeti in gizmoti. Postali smo odvisni od pametnih telefonov, tabličnih računalnikov, bralnikov in ostalih gizmov in zdaj se lahko le še vprašamo, kakšne so posledice oziroma stranski učinki.
Sama veliko uporabljam gizmote. Vendar sem jaz za razliko od techfreakov, ki budno spremljajo vse novosti, svojo ljubezen do njih odkrila šele pred kakšnim letom, ko sem si kupila prvi pametni telefon. In ga po dveh mesecih izgubila. Kako travmatično se je bilo vrnit nazaj na star, počasen in nepameten telefon, ne bom niti razlagala... In tudi tale prispevek  pišem na tab. Hinavka.

In seveda je vsake toliko kdo od prijateljev ali družine pripomnil, da sem zasvojena. Ampak nisem se zares toliko spraševala o zasvojenosti, zamislila sem se šele, ko sem si bližje ogledala model enega najnovejših telefonov na trgu . “Pravi življenjski sopotnik” je slogan s katerim se ga oglašuje. Pa ne me jebat, malo overthetop, če moje mnenje komu kaj šteje ... Ampak, če povem čist tak banalen primer - telefon zazna, da ga gledaš in se zato ne bo zatemnil, vse dokler ga gledaš. Konec koncev... ali vi vedno dobite 100% pozornost od svojega življenjskega partnerja ali partnerke,  ko se vam tako zahoče?  ;)


Trg je poplavljen z raznimi pametnimi napravami,  ki nam “olajšajo” naloge, obveznosti, življenje. Še pred nekaj leti nismo toliko sms-ali, tweetali v razne reality showe, vsako minuto čekirali  najnovejšeih tračov, update-ali na družabnih omrežjih postov o čemerkoli pač razmišljaš  v tistem trenutku,  plesali pred Xboxom, ki nas vidi. In ocenjuje. 
In potem ni čudno, da postajajo ljudje čustveno nestabilni  oziroma moteni. Facebook nas dela narcise, pametni telefoni nas spreminjajo v kontrolfreake, zaradi računalniških igric imamo sposobnost koncentriranja na ravni zlate ribice. Strokovnjaki opažajo povezavo med poplavo gadgetov in  porastom bolezni, ki so jih  poimenovali „bolezni zaradi  načina  življenja“ (lifestyle diseases), kot je na primer primanjkljaj pozornosti in motnja pozornosti (ADHD), depresivnost in obsesivno kompulzivna motnja. Socialna omrežja po eni strani napihujejo lastne pomembnost, po drugi strani  pa se nam zdi, kako lepo živijo drugi, koliko se drugim dogaja, nam pa nič... Potem je tu tudi pomanjkanje fizične aktivnosti in s tem posledično debelost.
Hja nekaj je šlo znatno narobe, namesto da bi nas  gizmoti osvobajali, nas pravzaprav omejujejo. 

In kakšni so znaki, po katerih prepoznamo, da gre za odvisnost? 
 - Takoj, ko se zbudimo preverimo telefon, družabna omrežja, email in jih nato preverjamo vsakih pet minut. Dobesedno.
- Ste lastnik vsaj treh gizmotov.
- Ko zaspite imate gizmota bližje sebi, kot svojega partnerja.
- Več časa preživite na spletu ali pred igricami, kot se družite s prijatelji ali družino.
- Gizmota ne morete odložiti niti med vožnjo. In odpisujete sporočila, updejtate statuse in delate selfije – vse to medtem, ko vozite.
- Nelagodje, kadar ne moreš pogledati novosti na družabnem omrežju ali odpisati na email, ali SMS.
- Moten dnevni ritem, recimo če igrate igrice dolgo v noč in potem za radi tega spite čez dan.
- Ko zanemarjate šolo ali celo službo zato, da ste lahko na netu ali igrate igrice.
- Hlepenje, ki meji že na potrebo, da se povežemo na splet, v socialno omrežje ali igramo igrice.

Kakorkoli gadgeti so ena najboljših pogruntavščin ever in kot že omenjeno, je trg poplavljen z njimi. Vendar ne moremo kriviti proizvajalcev, vsak naj  kaže s prstom le in izključno nase. Kajti, ko se bo povpraševanje ustavilo, se bo tudi proizvodnja nehala. Vsak naj sam pri sebi razmisli ali si z njimi olajša kakšno nalogo, ali  gre le za preprosto zabijanje časa. V nobenem primeru pa ne bo škode, če boste svojega vsake toliko  časa odložili in čisto izklopili.

Na vrh članka