VETRNE ELEKTRARNE

ALI RES PRINAŠAJO PODNEBNE SPREMEMBE?

Vetrne elektrarne, ki so bile ustvarjene kot alternativa fosilnim gorivom, prinašajo klimatske spremembe zaradi načina prerazporejanja toplote v atmosferi, so ugotovili v nedavni raziskavi.
Znanstveniki Univerze Harvard so potrdili, da bi oskrba z električno energijo za celotne združene države privedlo do porasta temperature do 0,54 stopinj Celzija na lokacijah na katerih so postavljene te vetrne elektrarne in za 0,24 stopinj po celotnih Združenih državah Amerike.
»Veter je boljši kot premog glede na ekološke kriterije, ampak to ne pomeni, da lahko zanemarimo njegov vpliv«, pravi David Keith, avtor študije objavljene v reviji Joule.
Za primerjavo, povprečna globalna temperatura je od konca 19. stoletja zrasla za okrog 1 stopinjo. Pariški klimatski sporazum je pozval vse države, da omejijo porast dviga temperature na največ 1,5 do 2 stopinji Celzija, če želimo preprečiti resne spremembe  za okolje.
Že prej so naredili raziskave, ki so preučevale vpliv vetrnih elektrarn na klimatske spremembe.  Tako je nedavna študija, katere rezultati so bili objavljeni v časopisu Science, zaključila, da bi imelo postavljanje vetrnih elektrarn v Saharski puščavi v nekaterih pogledih  vpliv na lokalno temperaturo, padavine in vegetacijo.
Znanstveniki s Harvarda pravijo, da bi postavljanje solarnih panelov, ki proizvedejo isto količino energije, imelo desetkrat manj učinka na naravo kot vetrne elektrarne.
»V kolikor načrtujete vetrne elektrarne za deset let, energija iz vetra v nekaterih pogledih na klimo vpliva močneje od premoga ali plina. Če pa načrtujete vetrne elektrarne za tisoč let, potem je energija iz vetra dosti bolj čista kot iz premoga ali plina.«

Na vrh članka