URADNA BOOKCROSSING TOČKA V ČITALNICI POD TRAMOM

Koliko knjig vam leži po stanovanju, ne da bi jih v zadnjih letih sploh odprli? Nekoč ste jih prebrali, a ponovno jih najbrž ne boste ... Zdaj se na njih nabira prah, namesto da bi potovale po svetu in širile svoje sporočilo, svojo zgodbo. IndiJanezi smo se  tako 3. 12. 2013 priključili organizaciji BOOKCROSSING, ki v Sloveniji še ni našla svojih privržencev v večji meri, medtem ko je po tujini to eden najbolj razširjenih načinov potovanja knjig.


Gibanje Bookcrossing združuje ljubitelje knjig, ki nočejo imeti knjige samo kot objekt v omari. Ideja gibanja je, da knjigo vpišeš v bazo na http://www.bookcrossing.com/ nato pa jo izpustiš v svet, drugim bralcem naproti. Pred tem jo usrezno opremiš s številko (če si prvi v verigi), ki omogoča, da najditelj, ki  knjigo najde vidi, kje je le-ta že potovala in pri tem tudi sam zabeleži postanek.  Zanimivo je predvsem to, da knjiga tako dobi svoje življenje, katerega utrinke lahko najdeš na BookCrossing spletni strani. Pripradniki gibanja, knjigi pogosto dodajo tudi osebno sporočilo. Ob naši Čitalnici pod tramom v klubu MC, kjer smo Bookcrossingu namenili posebno polico, najdete v Mariboru Bookcrossing točke  v prodajni galerija Skrinja, v Zdravstvenem zavodu FLIS in v čakalnica UKC MB - travm. ambulante. 


Trenutno je na svetu 2,387,298 podpornikov BookCrosserstva, ki so v svet lansirali 10,072,205 knjig, te pa potujejo po 132 državah. Cilje je povezovati ljudi preko knjig. V navječji meri sodelujejo ZDA (29%), sledi Nemčija (16%), elika Britanija (13%), Nizozemska (11%), Finska (10%), Kanada (8%), Avstralija (5%) in Francija ter Portugalska (4%).
Začetnik ideje je Ron Hornbaker, ki je skupaj s svojo ženo Kate in soustanoviteljema Brucom in Heather Pedersenom lansiral stran 21. aprila 2001. 


Ob Mariboru najdete v Sloveniji večštevilčne Bookcrossing točke še v Ljubljani (daleč največ registriranih članov 145), v Kranju, na Ptuju, na Bledu, v Velenju, Celju in Novi Gorici. Če bi sami radi postali del knjižnega gibanja vas vabimo v klub MC ali pa obiščite spletno stran. Sami smo v svet do sedaj izpustili 21 knjig, ki jih lahko vzamete s seboj domov nato pa jih predajte naprej. Glede na to, da je to uradna Bookcrossing točka lahko kakšno knjigo tudi prinesete v Čitalnico pod tremom (poprej jo ustrezno opremite kot je opisano na spletni strani www.bookcrossing.com). Prijetno branje!

Na vrh članka