UMETNIK ŽELEZNIH STRUKTUR

TUDI TISTIH INDIJANEZOVSKIH PRED KLUBOM MC

elike šiljaste noge iz katerih raste ogromno dvodelno telo, sprednji in zadnji del. Iz glave, sprednjega dela se skoraj tal dotikata dve cevi – tipalki, bi lahko rekli.  Že veste o kateri živalski vrsti, spadajoči v deblo členonožcev govorim?
To je pajek, je največja železna upodobitev, te ne preveč priljubljene živali, ki je kdaj stala na mariborskih tleh. V višino meri približno meter, po dolžini nekoliko več.  Okrog njega je noč, tema, le pod njegovim sprednjim delom telesa se širi majhen plamen, ter osvetljuje njegovo telo. 
Zaslišim glasbo, nato se za menoj pojavijo osebe in se v počasnem ritmu glasbe, zibljejo mimo mene in ostalih. Ženskama iz glave rasejo, kot nekakšne cevi, ki so spete skupaj. Okrog oči sta dekleti enakomerno namazani z črno barvo in oblečeni v črne obleke, čeprav je le teh bore malo na njuni koži, se vse skladno zliva z okoljem in da prav poseben čar dogajanju. Izgled mladega moškega deluje precej skrivnostno, na sebi ima rjavo haljo, ki se povezuje z šiljasto kapuco, ki jo ima poveznjeno čez glavo, okrog vratu pa mu poplesuje veriga.  Mladenič z počasnimi gibi, v ritmu glasbe, pristopi do gromozanskega pajka in dolgo palico, ki jo ima v roki pristavi na ogenj. Bakla zagori in zdaj se predstava, zares, šele začne. 
Kdo je skrivnosti mladenič? In kaj je njegovo delo?
Tehnični podatki:
Pajek : premer 5 m višina: 1,2 m teža 300 kg Mreža: premer: max 20m
Ekipa: Rok Capuder, Špela Bergant, Sara Piltaver Tehnična Podpora: Luka Ložar, Grga Springer Glasba/Zvok: Nina Farič

1. Opiši sebe in svoje delo, v nekaj stavkih (kdo si, kaj POČNEŠ?)

ROK: Moja primarna dejavnost je preoblikovanje kovine in iz tega izhaja vsa moja kreativa. Kovaštvo, varjenje, sestavljanje in ustvarjanje, se odraža v skulpturah, inštalacijah in v kombinaciji z ognjem tudi v uličnih predstavah.

2. Kaj te je pripeljalo do ideje ustvariti pajka – orjaka?

ROK: Na moje delo vpliva tudi fantazijska literatura, filmi in glasba, in to je bil povod za prvi tovrstni eksperiment. Ideja je bila izdelati premično in sestavljivo skulpturo večjih dimenzij, saj ob besedi skulptura, takoj pomislimo na statično upodobitev.

3. Kako dolgo časa (približno) ustvarjaš tako veliko upodobitev, kot je pajek-orjak?

ROK: Proces od ideje do izdelave je trajal kak dober mesec, vendar je bilo opravljenih nekje med 150 in 200 delovnih ur.

4. Nerada priznam, da me je pajkov strah že od otroštva. Pred njimi še danes kar otrpnem. Si se tudi ti kdaj pajkov in/ali kakšni so tvoji drugi strahovi?

ROK: Na pajke v osnovi ne gledam kot strahove, ampak kot pozitivna bitja in po slovensklem izročilu “prinašalce sreče”. Spremljajo me že celo življenje in imam drugačne poglede in mnenja o teh fascinantnih bitjih. V tem smislu nekih hudih strahov nimam oz. ni dovolj prostora v tem intervijuju za filozofsko razpravo.

5. Ali ustvarjaš še kakšne druge železne upodobitve, če, kaj?

ROK: Hhmmm... Ustvarjam večino svojega časa. Če ne fizično v železu, pa z idejami in posledično realizacijo le teh. Trenutno pripravljam in eksperimentiram z novo ognjeno predstavo, ki bo dobila pravo podobo nekje do konca leta.

6. Performance na lentu je najverjetneje zahteval prav tako veliko časa za izdelavo samega pajka, kot tudi za pripravo za sam nastop. Kako dolgo časa ste se z dekletoma pripravljali na nastop?

ROK: Performans ognjenega pajka se je začel v jeseni 2011 v drugi zasedbi. Sedaj smo predstavo samo oživeli in jo malce dodelali. Vse skupaj je trajalo kak mesec, do prve letošnje predstave v Pekarni.

7. Ali imaš v mislih, v prihodnjosti ustvariti še kakšnega orjaka, ter kakšen podoben projekt (izvedba), kot je bil prejšnji projekt, ki je bil predstavljen na Lentu? nam lahko zaupaš  Kaj so tvoje želje in cilji v prihodnje?

ROK: V prihodnosti si želim ustvarjati še več ogromnih in epskih stvari, tako skulpture in inštalacije, kot same predstave v kombinaciji izražanja vse moje kreative. Verjamem v stvari, ki ji delam in vem, da me bo pot vodila še daleč v tej smeri. V življenju mi nikoli ni dolgčas in že sedaj imam toliko idej, da jih v enem življenju ni mogoče realizirati.
No to je bil intervju z Rokom – prav posebnim umetnikom. Veliko ustvarjalnosti  in kreativnega mišljenja tudi vam, bralci INDIJANEZa.

Na vrh članka