ŠVEDSKA UVAŽA SMETI SOSEDSKIH DRŽAV

Uspešni švedski program “smeti v energijo” spremeni navadne gospodinjske odpadke v toplotno in električno oskrbo. Žal so naleteli na nenavadno težavo: praktično ne proizvajajo več dovolj smeti, s katerimi bi lahko kurili v zažigalnicah. Problem rešujejo z uvozom smeti iz sosednjih držav.
Vsebino le teh reciklirajo ali pa uporabijo kot gorivo za sežigalnice - elektrarne “na smeti”.
Sežig odpadkov tako prispeva 20% švedske toplotne oskrbe, sistem preko katerega ogrevano vodo s pomočjo toplovodov pošiljajo v stanovanjske in tovarniške zgradbe. Hkrati pridelajo dovolj elektrike za 250.000 domov.
Težava pri tej zadevi tiči v izjemni uspešnosti švedskega reciklažnega programa. Catarina Ostlund, višja svetovalka na švedski agenciji za zaščito okolja je dejala, da njihova država pridela dosti premalo gorljivih odpadkov kot jih potrebujejo.
Pred nedavnim so odkrili rešitev.
Začeli so uvažati smeti  (800.000 ton/leto) iz preostalih držav EU, za potrebe njihovih zažigalnic/elektrarn. Velika večina teh smeti prihaja iz Norveške, saj je za Norvežane ceneje smeti izvozit na Švedsko, kot da bi jih sami kurili.
S takšnim dogovorom, dobi Švedska plačiloza prevzem tujih smeti, posledično pa tudi zastonj toplo vodo ter elektriko. Žal so v ostankih zažganih smeti dioksini, ki so zelo strupeni za okolje in jih je potrebno skupaj s pepelom varno deponirat. Vse zažgane ostanke (pepel, dioksini, težke kovine...) zato vrnejo na Norveško.
Ga. Ostlund upa, da bi po vsej Evropi zrasle takšne zažiglanice in bi potlej vsaka država lahko poskrbela za svoje odpadke.
“Upam, da bomo potem lahko črpali smeti iz Italije, Romunije ali Bolgarije, kajti v teh državah še nimajo tako naprednega reciklažnega programa in večina smeti pristane na odpadih. Ker nimajo zažiglanic ali reciklažnih centrov se bodo slej ali prej soočiti in rešiti problem odpadkov”, je dejala Ostlundova.

Odlaganje odpadkov na odpadih je še vedno glavni način “odstranjevanja” smeti, vendar so pred kratkim vzniknile nove pobude za spremembo smeti v energijo po celotni Italiji, Romuniji, Bolgariji in v Litvi.

Na vrh članka