SPOLNO NADLEGOVANJE NA DELOVNEM MESTU

IN NJIHOVA POVEZANOST Z ZDRAVSTVENIMI TEŽAVAMI

Spolno nadlegovanje in zlorabe so zelo pogosto pojav v družbi in imajo lahko škodljiv vpliv na  psihično in fizično zdravje, dokazujeta dve študiji objavljeni v časopisu JAMA Internal Medicine.
V prvi raziskavi, izvedeni v Združenih državah Amerike, je vsaka peta ženska s področja Pittsburgha dejala, da je bila izpostavljena neprimernemu spolnemu obnašanju ali napadu. Te ženske so imele 2 do 3-krat večjo možnost za povišan krvni tlak, povišane trigliceride, probleme s spanjem, depresijo in tesnobo.
V drugi raziskavi, izvedeni v Evropi, je 70 % zdravnikov in zdravnic Berlinu dejalo, da so bili v službi deležni neprimernega spolnega obnašanja ali zlorabe.
»Doživljanje neprimernega spolnega obnašanja ali zlorabe na žalost niso redke«, je povedala Rebecca Thurston iz univerze v Pittsburghu. » In te izkušnje imajo vpliv ne samo na delo in kvaliteto življenja, ampak tudi na mentalno in psihično zdravje«.
Od 304 žensk v starosti od 40 do 60 let, ki so sodelovale v raziskavi, jih je 19 % dejalo, da je v službi doživljalo neprimerno spolno obnašanje, 23% pa jih je dejalo, da so bile spolno napadene.
Ti odstotki so nižji, kot so bili podatki na nacionalni ravni in možno je, da zato, ker so nekatere ženske, ki so sodelovale v raziskavi, delale od doma, je komentirala Thurstonova.
Njena ekipa je ugotovila, da so ženske, ki so bile žrtve spolnega nadlegovanja, imele 2,36 krat večje možnosti za povišan krvni tlak in 89 % večjo verjetnost za nekvalitetno spanje. Verjetnost  za povišane trigliceride je bila v tej skupini 3-krat večja. Thurstonova verjame, da zlorabe izzovejo povišanje stresnega hormona v telesu, ki vpliva na krvni tlak, trigliceride in na vzorec spanja.
Podobni rezultati so med ženskami, ki so bile žrtve spolnega napada. Te ženske so imele 2,86-krat večje možnosti za klinično depresijo, 2,26-krat večjo verjetnost za pojav tesnobe in 2,15-krat večjo verjetnost za slab spanec.
Psihiatrinja dr. Mayumi Okuda iz medicinskega centra Univerze  Columbia v New Yorku ni presenečena nad temi rezultati.
Raziskave pri otrocih so pokazale, da so »negativne izkušnje  iz otroštva povezane s toliko različnimi stvarmi, kot so povišan krvni tlak, rak, debelost«. »To dokazuje, da se tudi pri odraslih lahko pokažejo negativne posledice na zdravje«, pravi Okuda.
Nemške raziskave, ki so zajele 737 zdravnikov, so pokazale, da je 62% moških in 76% žensk doživelo vsaj eno vrsto spolnega nadlegovanja na delovnem mestu. »Presenetljiv je podatek, koliko moških bi naj bilo deležnih spolnega nadlegovanja in nekatere vrste pogovorov so tudi njim neprijetne«, pravi vodja raziskave dr. Sabine Oertelt-Prigione iz medicinskega centa Univerze  Radboud iz nizozemskega Njimegenu-ja.
Za moške se morajo »vulgarni pogovori nanašati na njih ali nekoga poleg njih, da govorijo o spolnem nadlegovanju«, pravi Oertelt-Prigione. »Takšna neposrednost je bila predmet raziskave. Ne govorimo o tem, da je nekdo povedal vulgaren vic skupini kolegov.«
»Spolno nadlegovanje  je problem za vse na delovnem mestu«, pravi Oertelt-Prigione. To cveti v delovskih sredinah, kjer je še vedno močna formalna hierarhija in »kjer se navodila izdajajo od vrha proti dnu brez možnosti sodelovanja zaposlenih«, komentira Oertelt-Prigione.
Lori Post, ki ni bila vključena v raziskavo verjame, da bi drugače postavljena vprašanja v raziskavi , ki jo je izvajala Oertelt-Prigione pokazala na še večji odstotek spolnega nadlegovanja. »Verjamem da je številka blizu 100%«, pravi Postova iz medicinske fakultete Unoverze v Northwesternu. »Razlika je v tem, kako pogosto se to dogaja in s kakšno intenziteto«.
Rešitev za zdravstvene probleme povezane s spolnim nadlegovanjem in zlorabami, je preprečevanje takšnega obnašanja, pravi Okuda. »In res bi bilo nujno, da bi prišli do odmika do takšnega obnašanja v naši kulturi«.

 

Na vrh članka