SODELOVANJE Z ZVEZO PRIJATELJEV MLADINE

TEDEN OTROKA

Prvi teden v oktobru je namenjen otrokom in v tem času povsod po Sloveniji potekajo različne delavnice, prireditve, predavanja in drugi dogodki namenjeni otrokom in za otroke. Slogan letošnjega tedna otroka je bil »PROSTI ČAS« in v Mariboru je Zveza prijateljev mladine Maribor tudi letos ponovno organizirala festival Teden otroka, kateremu se je pridružilo tudi Društvo IndiJanez, ki je v okviru festivala pripravilo delavnico »Senca na steni povej…«. Namen delavnice je bila predstavitev ene najstarejših oblik človekovega kreativnega izražanja – senčnega gledališča. Skupaj z otroci smo nato iz kartonske škatle izdelali senčno gledališče, senčne lutke in nato uprizorili predstavo. Pokazali smo jim,  kako se izdelajo senčne lutke, s katerimi so se nato tudi poigrali v senčnem gledališču in so jih na koncu tudi odnesli domov. Odziv otrok je bil zelo velik in z navdušenjem so sodelovali v naših delavnicah.

Na vrh članka

EKO TEDEN

V okviru Eko tedna, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Maribor, je Društvo IndiJanez 6. in 7. junija 2018 sodelovalo s projektom Eko patrulja. Mimoidoče smo opozarjali na prekomerno rabo plastike v vsakdanjem življenju in kako le to nadomestiti s prijaznejšimi in bolj primernimi materiali za recikliranje. Pozvali smo jih, da so plastične vrečke zamenjali za vrečke za večkratno uporabo in presenečeni smo bili nad precejšnjim odzivom in navdušenjem nad akcijo. 
Istočasno smo na stojnici mimoidoče poučili, kako stare stvari ponovno uporabiti -  izvajali tako smo iz starih majic izdelovali nosilne vrečke. Delavnica je bila zelo dobro sprejeta in ogromno mladih si je naredilo svoje unikatne nosilne vrečke, ki so jih z lastno inovativnostjo še izpopolnili in okrasili. 
V okviru akcije smo z mimoidočimi diskutirali o prihodnosti našega planeta in nekateri med njimi so z nami delili tudi njihove želje za naš planet. 
Upamo, da smo z našimi akcijami vsaj malenkost pripomogli k spreminjanju mišljenja med Mariborčani in če bodo v prihodnosti vsaj nekateri dvakrat premislili, preden bodo ponovno uporabili plastično vrečko za enkratno uporabo, je naš cilj dosežen. Naš slogan še naprej ostaja: »S spreminjanjem mišljenja in majhnimi  koraki k bolj zdravemu in čistemu okolju.«

Na vrh članka