PUNK-ROCK NOVIČKE

VZNIKNILA JE ZALOŽBA PUNK PORTAL ZPP

Pod okriljem Slovenskega Punk Rock Portala je začela delovati Založba Punk Portala (ZPP). Namen založbe je približati glasbo poslušalcem ter jim ponuditi širok spekter ustvarjalcev iz različnih alternativnih smeri. Gre za neprofitno internetno založbo, ki se bo trudila izdati čim več stvaritev različnih izvajalcev in s tem povečati njihovo prepoznavnost. Čim več izdaj bodo skušali izdati tudi na kasetah. Obenem se obračajo na avtorje, ki bi želeli izdati svoje posnetke, EP-je ali albume, da so več kot dobrodošli. Torej želje ZPP-ja strmijo k večjem povezovanju in sodelovanju med vsemi udeleženci na alternativni glasbeni sceni. Pod založbo ZPP se je že vpisala kompilacija »Punk Rock Strela 2013« in EP skupine Special Delivery z naslovom »Underground United«.

Na vrh članka

HARRY S PLOŠČO

Ajdovski trio Harry nam je aprila postregel z novo ploščo, imenovano Dead City Sistem. Na njej se nahaja 15 štiklov obdanih z melodičnem hardcore punk rockom. Kot sami pravijo v besedilih izražajo kritične družbeno - politične situacije in osebne poglede na svet, se borijo proti apatiji ljudi, neznanju in strahu v družbi. Samo igranje glasbe jim predstavlja pobeg od njihovega vsakdanjega življenja in pridobivanje moči za boljši jutri. Album je sicer izšel pri založbi Giljotina, posvečajo pa ga domačemu kraju, ki preživlja težke čase. Verjetno njihovo mesto v tem žal ni edino.

Na vrh članka

ZAČELI IZ NIČLE USTVARILI ALBUM

Z novo ploščo pa se lahko pohvalijo še eni Ajdovci, ki priča o tem, da je scena tam še kako živa. Start At Zero so torej izdali novi album z naslovom »Facing Insanity«. Izdajo tvori deset skladb, ki so pisane na kožo oboževalcem hitre punk rock godbe. Album je izšel pri založbi Giljotina. Dostopen je na bandcamp strani, moč pa je dobiti tudi fizično izdajo v obliki cd-ja. Njihova besedila so družbenokritične narave, obravnavajo položaj mladih v današnji družbi in izražajo osebnoizpovedne poglede.

Na vrh članka

RENSON CALL PRINAŠALCI HORROR PUNK-A

Skupina Renson Call je objavila prve demo posnetke štirih skladb, ki so dostopni na bandcampu. Slednji so izšli pod naslovom »Creatures On The Loose. Posnetki so nastali v studiu Subart v Kranju, od koder prihajajo tudi sami. Člani skupine so si pred tem že nabirali izkušnje v postavah kot so Amber Lilies, Street Creeps, Use Less, Sarcasm in drugih. Sveža skupina prisega na visokooktansko mešanico sleaze metala in horror punka. 

Na vrh članka

S.O.R. - SISTEM ORGANIZIRANE REGRESIJE

Tokrat so akterji založbe NE Records poskrbeli za izid plošče skupine S.O.R.- Sistem Organizirane Regresije. Plošča je izšla kot vinilka ter tudi kot cd izdaja. Vse pesmi tej izdaji so bile posnete med letoma 1984 in 1988, zdaj pa so jih na novo preoblekli ter jih zapisali na ploščo. Skupina S.O.R. je bila prva idrijska hardcore punk postava, ki je svoje korenine pognala v letu 1984. Izdali so dva demo albuma leta 1986 in 87 ter bili gostje na Novem rocku 86. V svojih besedilih zavračajo vse oblike nadzora, so proti izkoriščanju ljudi in dobičkarstvu, ostro pa zavračajo tudi vse oblike fašizma in rasizma. Zavračali so tudi vse oblike drog ter se raje posvetili glasbi. Nekateri člani skupine se še vedno pojavljajo na odrih kot 2/3 S.O.R. + E.K.

Na vrh članka

KRIPL - DE PROFUNDIS

Postonjska mračna skupina Kripl je maja izdala nov EP »De Profundis«. Skupina presega žanrske omejitve, v njej se najdejo tako rokerski kot hardkore prijemi, doom in črno-metalski vložki, najdejo pa se nekje vmes med Black Flagi in Darkthrone. Sami sebe označujejo za cave’n’roll band, iz globin pa nam na duša nalagajo nič kaj prijazen pogled na svet. Ampak ni vse črno kar je črno je znan rek, to velja tudi za Kripl. Pred tem so lansko leto izdali še en EP. 

Na vrh članka

3 = PIJANČKI Z ALBUMOM PRIHAJA TROJKA

Agro punk rock trio iz Železnikov, ki sliši na ime 3 = Pjančki, so navrgli svojo tretjo izdajo. V dobrem letu dni so zbrali 12 komadov, začinjenih v pristen Železnikarski dialekt in podkrepljenih z energičnim pristopom. Za produkcijo in izdajo albuma »Prihaja Trojka« so poskrbeli sami. Skupina sicer deluje že od leta 1996, pred tem pa so izdali še dva albuma.

Na vrh članka

RED FIVE POINT STAR NA AFRIŠKI CELINI

Domači skankerji Red Five Point Star so v začetku meseca junija zopet obiskali Afriko. Namreč dobili so povabilo za nastop na enem izmed največjih  južnoafriških festivalov MTN Bushfire. Temu pa so dodali še dva večja samostojna koncerta v Johannesburgu in Durbanu v Južnoafriški Republiki ter v glavnem mestu Bocvane v Gaboroneju. RFPS torej pridno osvajajo Afriko.

Na vrh članka

LOS CRUDOS Z IZDAJO PO KRAJŠI PAVZI

Los Crudos je čikaška hardcore punk zasedba, ki je letos navrgla nov EP 7-inch. Ta nosi naslov »Cobardes Flexi«, izšel pa je pri Nada Nada Records, ki domuje v Sao Paulu. EP nosi štiri našpičene skladbe, besedila pa so v španskem jeziku, saj imajo vsi člani skupine latinsko-ameriške korenine. Skupina udriha po ameriški politiki in sodobnemu imperializmu te države. Po srcu so člani skupine borci, ki zavračajo rasizem in ksenofobijo ter se zavzemajo za večjo enakost med ljudmi na vseh ravneh. 

Na vrh članka