PUNK-ROCK NOVICE PT. 2

NIETOVCI V BLIŽINI LJUDI

Poleti je po 31 letih je svoj dan zopet dočakala legendarna kaseta Nietov z naslovom »Srečna mladina«. Na njej so bili izdane vse posnete skladbe Nietov do leta 1984 ter nekateri live posnetki, med drugim tudi iz tisti Novega rocka 84. Kaseta je zaradi omejene naklade kmalu pridobila kultni status in velja za največkrat presnemano kaseto v zgodovini slovenske glasbe. Te pesmi so se tako v prenovljeni obleki znašle na CD-ju in LP plošči, za kar pa je poskrbela švedska založba NE Records. Septembra pa je pri domači založbi ZKP RTV SLO izšlo še eno, tokrat aktualno delo novih Niet. Album nosi naslov »V bližini ljudi«, na njem pa je 14 skladb, ki so bile posnete marca letos. “Novi zvok ohranja vse najboljše 

Na vrh članka

KRESHESH NEPITASH MELJEJO DALJE

Člani skupine Kreshesh Nepitash letos praznujejo 10. obletnico delovanja na hardcore sceni. Ob tej priložnosti so navrgli novi album, ki nosi naslov »This goes to...«. Na njem je zapisanih 13 pesmi, obdanih z divjo energijo in močjo besed. Ob izdaji so Trboveljčani zapisali sledeče: »Pred nami je izdelek, v katerega smo vložili ure in ure truda, prav vsako iz dna srca! Na njem je glasba ki jo ustvarjamo že leta. Hardcore predstavlja velik del našega življenja, prav tako “This goes to...”, ki govori zase!« To je njihov tretji samostojni album, ki je nasledil izdajo »A Piece of Anger« iz leta 2009.

Na vrh članka

VI KATEGORIJA PRIHAJA IZ ZMAJEVEGA GNEZDA

Punk rock kolektiv U Zmajevom Gnezdu so navrgli novi album, ki nosi naslov VI kategorija. Izdaja je izšla v samozaložbi, na njej pa je zbranih deset štiklov. Pesmi so prežete s kritiko na račun stanja v državi in njenih (političnih) elit, katerim so ljudje verjetno zadnja skrb. Glavno sporočilo se glasi: »Neću levo, neću desno, sve je isto sranje, svojim putem idem, pravo kroz ekstremne dane.« Verz iz pesmi »Levo-Desno«, ki se nanaša na kritiko obstoječih političnih strank, ki že leta lomastijo po državi. Govorijo tudi o vsakdanjem življenju ljudi in problemih le-teh, ne manjka pa niti humorističnih vložkov. To je tretji album srbskih punk rockerjev, pred tem pa so izdali še »Smrt fašizmu - Sloboda Čelik 2:0« (2012) in EP »Avanture sa Štranda« (2013).

Na vrh članka

ODPISANI PRAZNUJEJO 20. LET DELOVANJA

Odpisani so nastali leta 1995 v Ljutomeru, istega leta pa so že izdali prvi enakoimenski EP. Ob začetnem uspehu pa so naslednje leto že bili povabljeni na Novi Rock 96. Leto zatem so izdali ploščo »Preobrat« , leta 2000 pa še album »Partisan Hard Core«. Potem je sledilo obdobje mirovanja, dokler se niso čez deset let zopet zbrali in se začeli koncertno udejstvovati. Avgusta 2014 so pri založbi God Bless This Mess in s podporo Založbe Punk Portala, izdali album z naslovom »Šah Mat«. Ta je dosegel pozitivne kritike pri glasbenih poznavalcih. Postali so tudi band tega meseca na Slovenskem Punk Rock Portalu ter bili s tem uvrščeni na kompilacijo »Punk Rock Val 2014«. Odpisani pa imajo za sabo tudi številne nastope po Nizozemski, Nemčiji, Hrvaški, Slovaški in Madžarski, bili pa so predskupina številnim znanim skupinam od Faith No More pa do GBH. Na domači hardcore in punk sceni so v dvajsetih letih pustili odmeven pečat, 26. septembra pa so temu nazdravili v murskosoboškem Mikk-u.

Na vrh članka

START AT ZERO Z NOVIM EP-JEM TUDI NA KASETI

Ajdovska skupina Start at Zero je sredi septembra izdala drugi izdelek. Gre za EP ploščo z  naslovom »Against the Stream«. Na njej najdemo pet štiklov, ki nas peljejo po cesti melodičnega skate punka. EP je nasledil album »Facing Insanity« iz leta 2014. Izdajo je tudi tokrat podprla domača neodvisna založba Giljotina. Nove stvaritve so člani skupine tudi že predstavili na EU turneji, skupaj z lokalnimi Harry. Kot zanimivost pa naj omenimo, da je »Against The Stream« poleg CD izdaje, dostopen tudi na avdio kaseti.

Na vrh članka

ČLANI SKUPINE REFUSED ODPOVEDALI TURNEJO PO ZDA

Skupina Refused je bila pripomorana odpovedati ameriško turnejo, ki je bila predvidena za konec novembra. Razlog zato naj bi bilo neskladje z organizacijo ter datumi turneje in delovnimi obveznostni in projekti, ki jih imajo člani. Kakorkoli že, turneja je zaenkrat prestavljena na poznejši termin, bodo pa v tem času bolj aktivni na stari celini. Do konca leta se bodo večkrat predstavili v Evropi, datume koncertov pa lahko zasledite na njihovi uradni strani. Refused na koncertih predstavljajo tudi najnovejše stvaritve, ki so izšle letos poleti na plošči »Freedom«, za izdajo pa je poskrbela založba Epitaph. 

Na vrh članka

THE EVOKERS - OUT TO SIN

The Evokers so rokerji, ki prihajajo iz Varaždina. Delujejo od leta 2012, pred nekaj meseci pa so izdali prvenec »Out to Sin«. Na ploščku najdemo šest energičnih komadov, ki za sabo pustijo okus po poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja. V skladu z DIY etiko je album svoje mesto našel pri založbi Timebomb LDN Records, ki zdaj deluje v Londonu (svoje korenine pa ima v Srbiji), izdajo pa je podprla tudi Založba Punk Portala. Primerjave njihove glasbe segajo vse od Sonicksov do Erotic Biljan & His Heretics, Iggy Pop-a In celo The Doors ter Gang of Four. Zanimivo!

Na vrh članka

CRIPPLED FOX SE POSLAVLJAJO Z VINILKO

Trashcore bojevniki Crippled Fox so v začetku septembra odigrali zadnji koncert v domači Budimpešti. Sloves je bil čustveno nabit, pri tem pa niso pozabili na svoje fene. Namreč, njihov sloves je spremljala tudi izdaja zadnje vinilne plošče »The Final Thrash«. Na njej se nahaja 22 odpičenih štiklov, ki se odvrtijo v samo 18 minutah. Za hitrost je torej poskrbljeno, album pa si lahko povlečete tudi iz njihovega bandcampa. Srečno fantje!

Na vrh članka

GPL PONUJAJO JADRANJE SKOZI NOVI EP

Italijanski melodični skate punkerji GPL, ki sicer delujejo že od leta 1999, so izdali novi EP. Ta nosi naslov »Anatomy of a Sailing Ship«, na njem pa je zbranih osem komadov. Zadeva je dosegljiva na njihovi bandcamp strani, kjer pa lahko naročite tudi svoj CD plošček. Za izdajo sta poskrbeli založbi Ghost Factory Records in Up Yours. GPL so predtem že navrgli nekaj izdaj, novi EP pa je nasledil še en kratkometražni album »Phoenix« iz leta 2012. 

Na vrh članka

TERROR SE VRAČAJO H KORENINAM

Za novo izdajo pa so poskrbeli tudi člani kalifornijske hardcore skupine Terror. Njihov album »The 25th Hour« je luč sveta dočakal avgusta, pod svoje okrilje pa sta ga vzeli založbi Victory in Century Media. Na albumu se nahaja 14 komadov, z njimi pa so se želeli vrniti svojim koreninam. Cilj je bil skrajšati daljše komade in povečati njihov tempo oz. hitrost igranja. To je njihov šesti dolgometražni album, ki je nasledil ploščo »Live by the Code« iz leta 2013.

Na vrh članka

SLOVENSKA PANK TRANSVERZALA

(SPT) - je projekt, ki je nastal z  željo povezati čim več pank skupin, klubov, organizatorjev in ostalih navdušencev tovrstnih dogodkov. Glavni cilji SPT so mreženje, sodelovanje, spodbujanje ustvarjalnosti in razmišljanja z lastno glavo. Organizatorji pravijo, da je pank v prvi vrsti orodje, ki ima potencial premikati zavest in ga je potrebno na ta način tudi uporabiti. Danes pank predstavlja glasbeno zvrst, ki se je z družbenega dogajanja umaknila v undergraund. A kot pravijo, so besedila bendov namenjena vsem, sploh pa tistim, ki jim ta žanr ni blizu in jim obiskovanje takšnih koncertov ne pride niti na misel. Kakšen rezultat torej prinese podajanje sporočil med isto milečimi? Prvi korak SPT je povezati pankse celotne domovine in ostale, ki se želijo priključiti ter doseči skupno delovanje, saj je to osnova za gradnjo  platforme, ki uporablja koncertno sceno za povezovanje, druženje, načrtovanje, izmenjavanje idej … ali zgolj odbit pank žur. Seveda, tukaj ni govora o komercializaciji skupin ampak o povezavi undergraunda. Pot SPT se je začela graditi letos v aprilu, maju in juniju, osem dogodkov v različnih regijah in mestih. Poleg Pink Pankerjev, ki so glavni organizatorji SPT, so za širitev transverzale v svojem kraju poskrbele tudi Strgane Pazduhe, Drek U Pest, Harry, Nč od Nč in Pankeroschi. 

Na vrh članka

THE MOR(R)ONS NA TAPETI Z YIN PUNKOM

The Mor(r)ons so po treh letih zopet poskrbeli za navdušenje med skatersko mladino in starino. Namreč kranjski znanilci punk rock zvoka so postregli z novo izdajo. Album nosi naslov »Yin Punk«, podarja pa več kot 30 minut razgibane skate punk godbe v 14 pesmih. Novi album je nasledil izdajo »Down the Sunnyside lane« iz leta 2012, mineva pa tudi deset let od izdaje njihovega prvega demo CD-ja.

Na vrh članka

PANK POD SLOVENCI

Pravzaprav »Punk« - je bil je tudi naslov zgodovinskega zbornika esejev, dokumentov in pričevanj o     SLO-panku od začetkov l.1977 do izida zbornika 1985: koncertni dogodek je torej posvečen tudi tej 30-letnici, zato sodelovanje Škuc-Ropota; zato častno zadnje mesto na odru Buldogov, benda prve generacije SLO-panka. Ves ostali program pa je namenjen preseku panka Anno 2015, vključno z Odpisanimi, ki so sicer letos praznovali 20-letnico, a so nedavno izdali udaren nov album. Ostali bendi pa so večinoma iz sestave bendov SPT- turneje, ki je letos spomladi nastopila v ducatu klubov po Sloveniji v lastni »naredi sam« organizaciji, s čimer je dokazala živost in aktualnost enega nosilnih načel/vrednot panka nasploh, in je tudi zato  reprezentativna za širšo populacijo pankovskih bendov,ki je še  vedno množična in vseprisotna. S projektom »PANK POD SLOVENCI 2015« se bo tako zgodovina povezala z živo sedanjo ustvarjalnostjo, ki se iz  tedna v teden na koncertnih odrih po vsej državi požvižga na staro konformistično floskulo o »smrti panka«. Sodelovanje z nacionalnim Radijem pa bo omogočilo, da se bo o tem prepričalo najširše občestvo.

Na vrh članka