PREKLINJANJE STARŠEV PRED OTROKI

IZSLEDKI RAZISKAVE V VELIKI BRITANIJI

52 odstotkov vprašanih staršev v Veliki Britaniji preklinja pred otroci in se zaradi tega nimajo slabe vesti. 
To je pokazala raziskava portala Channelmum.com ki je bila izvedena na skupini več kot 2000 staršev, ki imajo otroke stare do 16 let.
Za enega od petih izprašancev se zdi preklinjanje pred otroci sprejemljivo, ker so »otroci še premajhni, da bi jih razumeli«. Tretjina staršev bo nadaljevala s preklinjanjem še kasneje, ko so otroci že veliki in to vse dokler, ne bodo otroci začeli ponavljati za njimi.
»Preklinjanje pred otroci je tabu tema. Preden se otroci naučijo govoriti, so starši prepričani, da se lahko pogovarjajo tako, kot so se do rojstva otroka. Ampak otroci začnejo hitro ponavljati za njimi. Pri starosti dveh let otroci ponavljajo kot papige stvari, ki jih slišijo od mame in očeta.« je zapisal ustanovitelj portala Siobhan Freegard.
Dve tretjini izprašancev je preklinjalo pred svojimi ali tujimi otroci. Eden od petih verjame, da je preklinjanje neškodljivo in del vsakodnevnega pogovora, medtem ko je 15% prepričanih, da so otroci tako ali tako slišali kletvice v parku ali šoli.
Del vprašanih je dejalo, da so se naučili preklinjati v službi in da bi se z veliko težavo odvadili to početi tudi doma.
»Vsi imamo različna hišna pravila in vzgajamo otroke drugače. Iz prve roke sem videl, da nekateri starši dovoljujejo otrokom stvari, ki se drugim zdijo nepojmljive in nedopustne. Ena od teh stvari je uporaba neprimernih besed.  Preklinjanje, grde poteze z rokami in podobno. To se običajno dogaja pri starših, ki se tudi sami tako obnašajo«, pravi strokovnjak za otroke in svetovanje staršem Joss Cambridge Simmons.
»To imenujemo naučeno obnašanje in staršem se to zdi normalno. Otroci oponašajo svoje starše in postanejo kot kužki. Zaradi tega verjamem, da je treba paziti na svoje obnašanje pred otroci. Moj oče je kadil, ampak nikoli v moji bližini«, dodaja Simmons in pojasnjuje, da obstajajo možnosti, ki jih lahko izkoristimo, če opazimo, da otroci začnejo preklinjati pred nami.

DVE TRETJINA IZPRAŠEVANCEV
JE PREKLINJALO PRED
SVOJIMI ALI TUJIMI OTROCI

»Z otroki do šestega leta se je potrebno pogovarjati, katere besede so neprimerne in jih ne smemo uporabljati oz. kakšne  besede lahko uporabimo namesto njih.«
Strokovnjaki pravijo, da morajo starši biti dosledni in da morajo predstavljati zgled otrokom, ker je današnji svet sicer prepoln različnih vzorov, na katere naletimo na družabnih omrežjih, igrah in v glasbi.

Na vrh članka