POZOR, SUPER PES!

…ALI KAKO LAHKO IMA VSAK VZGOJENEGA PSA

Sanje marsikaterega lastnika psa so vzajemno bivanje s psom in nekaterim predvsem to, da ga lahko vzamejo kamorkoli so namenjeni. Nekateri ljudje si psa omislijo zaradi svojega življenjskega sloga, ki ga združijo s samo vzgojo psa. V veliki večini pa so potrebe in sam pogled na to, kaj posamezniku pomeni vzgojen pes pravzaprav povsem različni.

''Vzgojen pes je tisti s katerim vodnik nima težav. Nekaterim pa pomeni vzgojen pes tak, ki zna sesti, dati tačko, vseeno pa se zaganja in laja v druge pse.''

ŠOLANJE ALI VZGOJA?

Marsikdo vzgojo zamenja s šolanjem, zato je najprej potrebno razjasniti pojme šolanja psa in vzgoje, ki nikakor nista enaka. Šolanje psa pomeni, da psa učimo odzivov na neko situacijo s točno določeno reakcijo. Medtem ko je vzgoja psa način sobivanja s človekom in se prične od prvega dne prihoda psa v nov dom in traja celo življenje. Tukaj gre za postavitev sistema, ki zajema določena pravila, omejitve, osnove, s katerimi psa naučimo kaj sme in česa ne. Vzgoja poteka vsepovsod, predvsem v različnih okoljih, medtem šolanje psa poteka navadno samo na določenem terenu (npr. poligon). Na tej točki veliko vodnikov spregleda, kako pomembna je vzgoja, misleč, da lahko psa vzgojijo le na poligonu in v sterilnih okoljih. Danes se s psom gibljemo večinoma v urbanem okolju, saj so naši spremljevalci skoraj povsod.

Na samem začetku se je dobro vprašati, zakaj sploh imamo psa in kaj je naš cilj s psom. Super novica je ta, da za vzgojo psa ne potrebujemo talenta, pač pa dobre in preverjene informacije. To pomeni, da se pred prihodom psa dobro pripravimo in opremimo z znanjem, ki nam bo prišlo prav med vzgojo. Res je, da danes na spletu lahko najdemo poplavo informacij med katerimi se ljudje hitro izgubijo ali postanejo zmedeni. Vsaka šola oz. posameznik zagovarja svoj način vzgoje, različne metode in predvsem pristope. Pomembno je ali si želimo instant rešitve preko noči, ker se nam ne da veliko vložiti v vzgojo, nimamo časa ali pa v kvaliteten pristop, ki ponuja trajnostno in odlično vez med vodnikom in psom. Takšne, kjer so rezultati tisti, ki kažejo, da je način dober in deluje. Na eni strani obstajajo takšne, kjer se psa kaznuje in s silo uči, da iz strahu počne določene stvari, ki jih od njega zahtevamo. K sreči pa obstajajo sistemi vzgoje, kjer psa učimo s pozitivno motivacijo. Menim, da je ta način najugodnejši za psa. Da bo bolj razumljivo si lahko pogledamo primer. Pes odlično obvlada poslušnost na poligonu, lovljenje frizbija in prinašanje žoge, medtem pa ne zna počakati sam doma oz. na svojem prostoru, se zaganja v druge mimoidoče in izsiljuje vodnika za pozornost, kjerkoli in kadarkoli. Razumemo zdaj, zakaj je potrebna vzgoja in ne samo šolanje psa?

KAJ JE POZITIVNA MOTIVACIJA?

V kolikor vas je nagovorila pozitivna motivacija, si poglejmo kaj sploh pomeni. Pozitivna motivacija je način vzgoje psa, pri katerem pri psu nagrajujemo samo želena vedenja. Prednost tega sistema je, da pes veliko prej napreduje, saj nima možnosti delanja napak. Pomembno je, da se psi radi učijo, so uspešni in brez slabih posledic. Rezultat tega je, da ima pes neverjetno željo po sodelovanju z vodnikom in posledično zgrajen lep odnos, poln zaupanja. Še posebej pa da imamo čustveno stabilnega in samostojnega psa, ki ga lahko vzamemo s seboj kamorkoli. Vzgoja je maraton na dolge proge in ne sprint na kratke, kar pomeni, da je pri tem sistemu potrebno najprej vložiti veliko truda in predvsem doslednosti ter vztrajnosti. Zato se marsikdo poslužuje drugih metod, ker prehitro obupa ali pa se ne posveti vzgoji v celoti. Ko se odločimo za en način vzgoje je dobro slediti samo enemu in ne povzeti samo tisto, kar nam je všeč.

''POZITIVNA MOTIVACIJA JE NAČIN VZGOJE PSA, PRI KATEREM PRI PSU NAGRAJUJEMO SAMO ŽELENA VEDENJA.''

 

Vzgoje se lahko lotite sami od doma ali v pasji šoli na tečajih. Obstaja tudi možnost individualnega tečaja, ko strokovnjak na področju pasje vzgoje, posamično obravnava določene primere. Ta način pride predvsem v poštev v specifičnih situacijah, ko so težave zares velike, da pes v skupini drugih psov ni zmožen primerne socializacije. Dobro se je zavedati, da smo za vzgojo psa odgovorni sami, saj je na nas, koliko se sami poučimo o vzgoji in seveda koliko tega potem prenesemo tudi v prakso. Inštruktorji v pasjih šolah učijo vodnike in jih usmerjajo v vzgoji, na vodnikih pa je koliko od tega bodo v resnici odnesli in upoštevali tudi doma. Vsak vodnik naj vzgaja svojega psa sam, saj z njim tudi živi in pomembno je, da najprej psa navežemo nase in ne na druge.

NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE PRI VZGOJI PSOV

Veliko vodnikov psov naredi začetniške napake, ki so v veliki meri rešljive, nekatere pa lahko pustijo dolgotrajne in negativne posledice:

- predvsem to, da se ne informirajo

- da psa ne vzgajajo takoj pač pa ko odraste,

- da pustijo predvsem mladičke v igro z drugimi psi,

- da jih podkupujejo s hrano kot pa se z njimi aktivno ukvarjati,

- da jih neprimerno razvajajo (nezadovoljeni nagoni),

- da psu pustijo povohati vsakega psa in vsakemu mimoidočemu, da poboža njihovega mladiča,

- da psu ne postavijo mej in ga prepustijo permisivni vzgoji,

- da se ne pozanimajo pri nakupu ali posvojitvi psa ter si omislijo psa samo po vizualnem izgledu,

- da psa korigirajo in ne upoštevajo njegovih čustev, itd…

Vsi pristopi in načini vzgoje prav tako niso primerni za vse vodnike in njihove pse, zato je toliko bolj pomembno, da najdemo tistega, ki je blizu nam. Predvsem pa, da uživamo v vzgoji s svojim psom in ga naučimo, da lahko dobi tisto, kar mu je najljubše.

Sanja Marić,
Inštruktorica v pasji šoli Alfakan

Na vrh članka