PETEK 13.

Strah pred številko 13 ima korenine v severnjaški mitologiji. V Asgard so povabili 12 bogov na večerjo, prišel pa je še trinajsti, ki so ga drugi bogovi hoteli vreči iz dvorane. Pri tem je bil ubit bog z imenom Balder, ki so ga imeli vsi radi. Severnjaški odpor pred številko 13 se je razširil po vsej Evropi. Pri tem pa je pomagalo tudi krščanstvo. Na Jezusovi zadnji večerji je bil namreč kot trinajsti gost povabljen Judež.
- Strokovni izraz za strah pred petkom trinajstega je paraskavedekatrijafobija, ali enostavno strah pred številko 13.
- Mnoge bolnišnice v ZDA nimajo sobe s številko 13, stavbe so brez 13. nadstropja, letališča pa brez 13. vhoda. 
- Ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt ni nikoli potoval 13. v mesecu, na večerjah ni želel biti 13. gost, celo slavni vojskovodja Napoleon naj bi se bal te »nesrečne« številke. 
- Znani pisatelj Mark Twain naj bi bil nekoč 13. gost na večerji, pa ga je prijatelj opozoril, naj se je ne udeleži. Po koncu večerje je Twain rekel prijatelju: »Da, res sem imel nesrečo! Hrane je bilo samo za 12 ljudi!«
- Število 13 pa je nesrečno, ker sledi številu 12. Število 12 je namreč število mesecev v letu, bogov na Olimpu, Jezusovih apostolov, znakov horoskopa, kar številu 12 daje nek poseben značaj v zgodovini.

Petek trinajstega velja za nesrečni dan v angleško, francosko in portugalsko govorečih državah po svetu, kakor tudi v/na: Avstriji, Nemčiji, Estoniji, Finskem, Nizozemskem, Belgiji, Irskem, Poljskem, Bolgariji, Danskem, Islandiji, Litvi, Makedoniji, Švedskem, Norveškem, Češkem, Slovaškem, Sloveniji, Madžarskem, Filipinih in ZDA.

Podobna praznoverja obstajajo v drugih kulturah. V grško, romunsko in špansko govorečem svetu imajo na primer torek trinajstega za nesrečni dan. V Italiji je to petek sedemnajstega.

V gregorjanskem koledarju je trinajsti v mesecu najbolj pogosto ravno petek. V enem letu je najmanj en in največ trije petki trinajstega.

 

Na vrh članka