PET BOLEČIH RITUALOV INICIACIJE

Po večini so obredi, ki jih poznamo v naši DrUŽBI danes neboleči, v DRuGIH KULTURAH pa obstajajo tudi takšni obredi, ki so izredno boleči in naslednje vrstice namenjam prav takšnim.  

1.

Med najbolj poznane boleče obrede zagotovi sodi obrezovanje fantkov, ki je najbolj razširjeno med Judi in v islamu. Poznamo tudi obrezovanje deklic, ki je precej bolj zapleteno in boleče. Gre za postopek, pri katerem deklici obrežejo nekatere vitalne dele spolovila. Včasih odstranijo le del, včasih pa celoten klitoris ter male sramne ustnice, v nekaterih bolj ekstremnih primerih pa zunanje sramne ustnice še zašijejo - infibulacija, pri čemer se splovilo zaraste tako, da ostane le majhna odprtina za uriniranje in iztekanje menstrualne krvi. Po poroki mora mož ženi prerezati spolovilo, da bi lahko imela spolne odnose. Včasih postopek opravijo z izžiganjem, jedkanjem ali praskanjem. Svetovna zdravstvena organizacija za postopek obrezovanja uporablja naziv „Žensko genitalno pohabljenje“.

2.

Ob reki Sepik v Novi Gvineji živi pleme, ki že desetletja sledi boleči tradiciji. Ta obred zahteva od mladih fantov, da prestanejo boleče rezanje kože, v vzorcu, ki posnema grobo krokodiljo kožo. Pri tem fante porežejo po ramenih, hrbtu, prsih, zadnjici in nogah. Postopek rezanja traja včasih tudi več tednov. 

3.

Nenavaden se vam bo morda zdel tudi obred indonezijskega plemena Mentawai, v katerem šaman dekletom z nabrušenim dletom ošpiči zobe. Pri tem dekleta seveda ne dobijo injekcije, ampak cel postopek poteka “na živo”. Šiljenje zob zadovolji bogove, vnese ravnovesje v dekletovo življenje in nenazadnje dekle postane s tem postopkom (po lokalnih merilih) lepotica. Dandanes deklet v to več ne silijo, ampak se lahko sama odloči ali želi imeti špičaste zobe. Je pa postopek brušenja zob in podaljševanja sekalcev vedno bolj priljubljen med vampirji.

4.

Zanimiv je tudi dvoboj plemena Fulani iz zahodne Afrike. Da bi mladeniči postali možje, morajo v dvoboju s palicami izkazati svojo moč, samokontrolo in pogum. Fanta, ki sodelujeta v obredu morata drug drugega z vso močjo udariti z ostro palico, pri tem pa ne smeta pokazati znakov bolečine. Plemenski starešine se nato odločijo, kdo je  pokazal več poguma in ta je zmagovalec.

5.

In  kot zadnjega naj opišem še morda najbolj boleč obred na zemlji, ki izvira iz Brazilije. Vključuje velike mravlje, ki se jih je prijelo ime “bullet ants”, in njihov pik (ne ugriz, kot bi marsikdo pomislil ob pogledu na njihove ogromne čeljusti) povzroči bolečino, ki se lahko primerja z bolečino ob strelni rani  (ergo ime!) Občutek bolečine traja polnih 24 ur in povzroča slabost, omotičnost ter motnje srčnega delovanja. 
In kako obred zgleda? V rokavice, ki so spletene iz listja, namestijo 30 “bullet” mravljic, te rokavice si nato nataknejo na roke mladeniči, ki se potegujejo za status bojevnika. Pike žuželk morajo zdržati vsaj deset minut in pri tem ne smejo kričati. Bolečine se čez nekaj dni poležejo, bodoči bojevnik pa je že korak bliže svojemu cilju in postopek bodo v naslednjih mesecih ponovili samo še kakšnih dvajstet-krat, preden bo uradno končan.
Iniciacija ni nič drugega kot (včasih bolj-včasih manj) slovesen obred prehoda oziroma propad starega in vstop v novo življenje. 

Različne kulture poznajo različne obrede in kar je za nekoga tabu, je za druge tradicija. Obrede običajno spremljata petje in ples, da bi odvrnili pozornost od bolečin, ki jih pri tem trpijo fantje in dekleta.  S tem, ko prestanejo obred  iniciacije so  sprejeti v družbo ali skupino, ali pa so dokazali svojo vero, spretnost, zrelost. 
Na splošno gledano fantje postanejo možje ter bojevniki in s tem pomemben del skupnosti, dekleta pa postanejo ženske in tako se lahko poročijo. In to odtehta vse muke in trpljenje.
Vse kar bi k temu dodala je: iz zgoraj napisanega nam postane jasno, da  se v naši kulturi lahko edini kvalificirajo kot bojevniki samo... emoti ;)    

              

Na vrh članka