OSMA SCENA ZAŽGALA MARIBORSKI ŠTUK!

23 GLASBENIH SKUPIN IZ MARIBORA IN OKOLICE JE NA ŠTUK PRIVABILO 800 OBISKOVALCEV

Kulturno društvo mladinski center Indijanez je od 14. do 16. aprila 8 leto zapored pripravilo vrhunsko glasbeno poslastico - FESTIVAL SCENA, na katerem se v vikendu pred velikonočnim ponedeljkom v dvorani Štuk v Mariboru vsako leto predstavijo uveljavljene in neuveljavljene glasbene skupine iz Maribora in bližnje okolice.

Glede na dejstvo, da v Mariboru in okolici deluje, vadi in nastopa skupaj več kot 100 glasbenih skupin ali solo glasbenikov, je tovrstni festival bistvenega pomena za ohranjanje mariborske glasbene kulture in raznolikosti, saj skrbi za njen nadaljnji razvoj in zaznamovanje našega prostora.

Rdeča nit dogodka je predstavitev avtorskega glasbenega ustvarjanja aktivnih skupin in glasbenikov, ki sooblikujejo in soustvarjajo mariborsko glasbeno sceno. Istočasno je priložnost za druženje in povezovanje mariborskih skupin in posameznih ustvarjalcev.

Festival Scena nudi mladim ustvarjalcem priložnost, da iz svojih vadbenih prostorov prvič stopijo na oder in opozorijo nase, že uveljavljenim skupinam in posameznikom pa možnost predstavitve vsakoletne produkcije in druženja s kolegi glasbeniki. 

Letošnje občinstvo – ocena števila je 800 poslušalcev, skozi vse 3 večere – je bilo aktivno in z navdušenjem prisluhnilo raznolikem opusu domačih glasbenih skupin in posameznikov ter ob mariborskih glasbenih legendah spoznavalo nekatere skrite talente mariborske glasbene scene. Predstavitev novejših, neznanih glasbenih skupin širši publiki je odlična promocija in odskočna deska za rast in razvoj mariborske glasbene scene. 

Nastopajoči letošnjega festivala so bili:

Petek, 14. april

GoldHorn, metal
Lost Void, rock
Infected, alternativni rock
LASYE, zmerno progresivni rock
Ghost B.C.E., provokatorji, ki »poustvarjajo temne heretične melodije«
Lipstick Stain, grunge, rock
Apoptosis, progresivni hard rock in metal

Sobota, 15. april

Social Problem, hard rokerji in metalci
Živi zid, hardcore pankerji
D’Smokers, rokerji z new wave vplivi
Krokar, progresivni rock
Faust, eksperimental, indie, pop
The Sticky Licks, »rock n roll z dušo, srcem in občutkom«, povezan v teatralni šov
MHM, instrumental in post rock

Nedelja, 16. april

Overused, mladi punk rokerji
Meter ograje, rokerji
Bleeding Spade, heavy in trash metal
Happy Vibe, ženski duet, akustični pop in rock
Impulse, alternativni rock
Among Twisted, rock, psihadelika in funk
Blutwurst, hard rock  
Until Death, hardcore
in dodatno presenečenje večera: BattleX, metal

Festival SCENA ni samo festival, ki predstavlja in z akterji vred postavlja smernice razvoja mariborske glasbene scene. Je mesto v času in prostoru, kjer mladi glasbeniki dobijo vpogled v ustvarjanje svojih vrstnikov, je mesto izmenjave izkušenj, praks, različnih pogledov na glasbeno ustvarjanje in mesto, kjer se rojevajo nova glasbena poznanstva in novi projekti.

Festival SCENA je s svojo močno povezovalno funkcijo združil glasbene kolektive sorodnih duš, istočasno pa navdušeni publiki zazibal kolena, odprl glasilke, telesa preplavil z mravljinci in omogočil uživanje v energetičnih nastopih različnih glasbenih žanrov – od alternative, hard in progressive rocka, death in heavy metala, pa vse do klasičnega popa in punka.  Dobra in glasna glasba ter sproščene vibracije niso razačarale še nikogar, zato je Festival SCENA nedvomno zapisan med kulturne dogodke, ki dokazujejo metropolitski utrip mesta Maribor.


Avtor fotografij: Rok Zorc
 

Na vrh članka