NAPRAVA ‘FOODINI’ VAM OMOGOČA PRINTANJE VEČ VRST JEDI: HAMBURGERJE, PIZZE, ČOKOLADO...

3D printerji znova dokzijejo, da si dandanes lahko naprintamo že skoraj vse. Podjetje Natural Machines je predstavilo 3D printer za hrano.
Fudini, kot mu pravijo, se ne razlikuje veliko od navadnega 3D printerja, le da namesto plastike brizga užitne sestavine iz nerjavečih jeklenih kapsul. To je do sedaj edin printer hrane, ki je sposoben pripraviti raznovrstne jedi,  tako sladke kot slane.  
Opisujejo ga kot mini proizvodna tovarna stisnjena v velikost pečice. Naprava bo sprva namenjena za provesionalno rabo v gostinjskih obratih, kasneje bo mu sledila verzija prirejena za domačo uporabo, za katero bomo morali odšteti približno 1000 USD. 

Podjetje Natural Machines se namerava povezati z vodilnimi proizvajalci hrane s katerimi bodo proizvajali kapsula napolnjene z različnimi sestavinami, ki jih enostavno vstavimo v napravo (podobno kot kartuše z bravo pri navadnih tiskalnikih). Pravijo, da v živilih naj nebi uporabljali konzervansov in drugih umetnih dodatkov. S tem bo rok uporabnosti teh kapsul trajal le prt dni.
Trenutno naprava natisne le surovo hrano, katero moramo nato sami speči/skuhati kot ponavadi. Toda prihodnji modeli bodo hrano še toplotno obdelali, naša naloga bo samo, da jo pojemo.t
Vse skupaj zveni, kot popoln pripomoček za podpiranje lenobe - pritisnimo na gumbek in si naprintajmo raviole.

Na vrh članka

JAPONSKI MCDONALD’S: MILKSHAKE OBLIKOVAN TAKO, DA SPOMINJAJO NA OBČUTEK DOJENJA

Mmmm.... Gosto in kremno srebanje iz McDonad’s šejka nas lahko v trenutku ponese nazaj v otroške čase sreče in zadovoljstva. Na Japonskem pa naj bi celotna izkušnja mlečnega šejka bila zasnovana tako, da spominja na “cuzanje” mleka iz maminih dojk.

Na vrh članka

SKORAJ V ZAPOR ZARADI NARISANEGA PENISA

V Ikei, pohištvenem gigantu, ti po-darijo svinčnik, da si z njim označiš izdelke v naročilnici. Le nekateri naepridipravi, so jih uporabili v drugačne namene... 31 letni moški na Danskem se je odločil, da bi bilo zabavno po stenah in pohištvu narisati okoli 30 moških genitalij. Policija ga je ovadila zaradi vandal-izma, zaradi katerega mu grozi 20 dni zaporne kazni. 

Na vrh članka

ZMANJŠANA RANLJIVOST KRAJINE: ISLANDSKI ARHITEKTI SO SI ZAMISLILI OBLIKOVNO ZASNOVO ZA DALJNOVODNE DROGOVE V OBLIKI LJUDI.

Gigantski človeku podbni električni drogovi so nastali kot ideja, da se poživijo grede komunalne objekte, ki kazijo vulkansko pokrajino v Islandiji.
Kovinske strukture, ki so si jih zamislili Islandski arhitekti, so bile predstavljene lokalnemu energetskemu podjetij, kot projekt ambicijozne vizije transformiranja podeželja.
Drogovi naj bi bili visoki okoli 45m, narejeni pa iz jekla, stekla in betona. Vsak posebaj bi potem lahko bil oblikovan v različnih pozah, ki bi povzele vzdušje in se zlile z okolico.

Na vrh članka

SPOMENIK UMORJENIM ČAROVNICAM

SPOMENIK UMORJENIM ČAROVNICAM
Tako kot v Novi Angliji v letih 1692-1693 je tudi v majhnem mestu Vardo na skrajnem severo-vzhodu Norveške (bližje ruski kot Švedski meji) zgodil  obsežen lov na čarovnice v 17. stoletju. Neobičajno visok odstotek prebivalcev v mestecu je bilo podvrženo obsodbam domnevnega čarovništva. Od tri tisoč krajanov,  jih je bilo obtoženih čarovniške prakse kar 135, katerih so jih 91 usmrtili.

Namesto klasičnega zažiganja so uporabili metodo utopitve t.i. ”namakanje”. Za dokazovanje čarovništva so se pogosto posluževali ”sojenja ob vodi”- katerega rezultat je bil sprejet kot ”božja volja”. Obsojenim so z zvezanimi rokami in nogami vrgli v vodo. Če je sojeni ostal na povrtšju vode, je bil spoznan za krivega, če se je potopil pa nedolžen. V času sojenja v Vardu, so vsi ki so bili na ta način testirani ostali na površju - torej krivi v imenu boga.
Leta 2011 so v spomin žrtvam postavili spomenik. Spomenik sta oblikovala priznana umetnika Peter Zumthor in Louise Bourgeois. Poznan kot ”Spomenik mirovanja” se nahaja tam, kjer naj bi usmrtili 91 žrtev.
Spomenik sestavljata dva dela. Dolg ”hodnik spominov”, dvignjen od tal tik ob obali z 91 svetilkami, od katerih vsaka osvetljuje svoje okno in sliko, ki govorijo zgodbo ubitih moških in žensk. Hodnik se navezuje na črno steklno ”škatlo”, v kateri neprestano gori kovinski stol obdan z visečimi ogledali nad njim. Ta del so poimenovali “Preklet, obseden in ljubljen.” 

Na vrh članka

ORIGINALNA VRATA IZ FILMA PSIHO

Znamenita vrata iz hiše Normana Batesa v Hitchcockovem filmu Psiho, se bodo prodala na aukciji za predvidenih 20 do 30 tisoč dolarjev.
Do nedavnega so jih uporabljali v nekem pogrebnem zavodu v Wisconsonu (ZDA), kot vhodna vrata.

Na vrh članka

ZNANSTVENIKI PODRLI REKORD V RAZDALJI KVANTNE TELEPORTACIJE

Znanstveniki so teleportirali kvantno informacijo preko razdalje 100 km, štiri krat dalje kot v prejšnjem poizkusu. 
Raziskovalci pri Narodenm Ištitutu Standardov in Tehnologije (NIST) zatrjujejo, da so posredovali kvantno informacijo preko svetlobnih delcev (optičnih vlaken). Inovacije v kvantni fiziki se vrstijo ena za drugo, kar se kaže predvsem kot velik potencial “kvantne kriptografije“ in napredek v razvoju kvantnih računalnikov.
Nov rekord, ki so ga postavili pri NIST-ju potiska mejnike še naprej, s tem  da omogoča prenos kvantnega stanja informacij veliko dlje, kot je bilo predvideno mogoče.
Raziskovalci pravijo, da je bil ta dosežek mogoč le zaradi napredka v “eno-fotonskem detektorju“, katerega so izdelali v laboratoriju inštituta NIST v Koloradu.  Z uporabo superprevodnih nano žic iz molibdenijevega silicida, so detektorji tako občutljivi, da zaznajo več kot 80 procentov poslanih fotonov, tudi na razdalji več kot 100 km.

Na vrh članka

KROMPIRODAJZ

Rastlina, na kateri pridelamo krompir in paradižnik hkrati.
V hortikulturnem podjetju Thompson and Morgan pravijo da rastlina ni genetsko modificirana. Bodobne rastline sicer že obstajajo, vendar bo le ta prvič dostopna na tržišču v Veliki Britaniji. Podjetje si obeta velike zaslužke, saj menijo da bo rastlina marsikomu prišla prav, pred vsem zaradi prostorske stiske na domačih vrtovih.

Na vrh članka

”NOVI” PRAČLOVEK HOMO NALEDI

Nejasnosti v poznavanju prazgodovine, so se z odkritjem v Južni Afriki, samo še povečale. Znanstveniki iz revije National Geographic so odkrili novega človekovega sorodnika - Homo Naledi.
Poleg novih informacij o izvoru in raznolikosti našega genoma, se je izkazalo, da je nova vrsta človekovega sorodnika namerno zakopavala svoje preminule v grobovom podobnih jamah. Dejanje, ki je do sedaj bilo znano samo pri ljudeh.
Najdba velja za dosedaj največje nahajališče humanoidnih fosilov v Afriki. Ekipa znanstvenikov je do sedaj odkrila 15 posameznikov iste vrste. Na splošno Homo Nadeli izgleda kot ena bolj primitivnih članov naše vrste, kar kaže pred vsem majhna kapaciteta možganov. Po drugi strani pa ima presenetljive podobnosti z človekom, dovolj, da se uvrsti v rod Homo.

Na vrh članka