KRIVOLOV - KRVAVA INDUSTRIJA, V KATERI SE OBRNEJO MILJARDE

Sloni, nosorogi, losi, gorile, tigri ... To je le nekaj ogroženih živali, ki so zaščitene, a jih vseeno vsako leto na stotine konča pod streli grabežljivih krivolovcev. Ocene kažejo, da je trg krivolova na zaščitene živali vreden od sedem do deset milijard dolarjev.
Pred dnevi je močno odjeknila novica, da so v Dallasu v ZDA na dražbi za 350.000 dolarjev prodali dovoljenje za uboj zaščitenega črnega nosoroga, ki je ena izmed najbolj ogroženih živali na svetu. Na svetu je sicer pet vrst nosorogov, črni pa spada med tri, ki so ogrožene. Čeprav je bilo dovoljenje za uboj nosoroga zakonito, so zagovorniki pravic živali poudarili moralno sprevrženost prodaje dovoljenja za uboj primerka živalske vrste, ki je ogrožena.
 

Na vrh članka

KITAJCI GLEDAJO SONČNE VZHODE LE ŠE NA GIGANTSKIH TV ZASLONIH

Smog v Pekingu je postal tako zelo gost, da so za sonca željne prebivalce in prebivalke začeli postavljati velike digitalne komercialne televizijske zaslone na katerih se predvajajo sončne vzhode. Futuristični zasloni v kitajskem glavnem mestu so prvotno namenjeni promociji izdelkov in storitev, predvsem propagiranju novih turističnih destinacij, vendar so v razbohotenju smoga v mestu spremenili njihov namen in tako lahko prebivalke in prebivalci Pekinga opazujejo sončne vzhode na edinih krajih kjer je to mogoče – torej pred zasloni.                                                                 
 Prebivalke in prebivalci Pekinga se vedno večkrat znajdejo v velikih koncentracijah smoga in tako niso redka opozorila starejšim in otrokom, da ne zapuščajo prostorov dokler se kvaliteta zraka ne izboljša.

Na vrh članka

LOUISVILLE, ZDA: PRDENJE NI LE ZDRAVO, AMPAK TUDI DONOSNO

Pevka Nashvillske opere toži vlado trdeč, da je zašuštrana porodna operacija ogrozila njeno profesionalno kariero operne pevke. Amy Herbst in njen mož, narednik ameriške vojske James Herbst trdita, da ima zaradi nespretno opravljenega posega episiotomije ob rojstvu njunega sina v Blanchfield Army Community Hospital v Fort Campbel, Amy posledice oziroma zdravstvene težave s prekomernim – prdenjem. Pevka, ki je mezzo sopranistka v Nashville Opera Company, je bila leta 2012 v sestavi za nastopanje v operi Madame Butterfly, njen mož, ki je bil profesionalni vojak v Fort Campbellu, pa jemed tem zapustil ameriško vojsko. Par toži državo za 2.5 milijona dolarjev zaradi povzročene škode in stroškov.  

Na vrh članka

OBVEŠČEVALNE SLUŽBE DO PODATKOV S POMOČJO MOBILNIH APLIKACIJ IN IGER

Najnovejše razkritje Edwarda Snowdna o delovanju ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) in britanske Agencije za elektronsko prisluškovanje (GCHQ) sta objavila časopisa Guardian in New York Times. S pomočjo vdiranja v mobilne aplikacije uporabnikov naj bi agenciji zbirali podatke o lokaciji uporabnika in druge občutljive osebne informacije, kot sta starost in seznam stikov.                                        
Med “napadenimi” aplikacijami naj bi bili Googlovi zemljevidi, mobilni različici priljubljenih družabnih omrežij Facebook in Twitter ter celo mobilne igrice, kot je Angry Birds. Kot je na svoji spletni strani zapisal Guardian, naj bi britanska agencija GCHQ igrico Angry Birds, ki je doživela kar 1,7 milijarde prenosov na mobilne naprave, uporabljala kot študijski primer zbiranja osebnih podatkov.

Na vrh članka

“ZBUDI SE, BRAZILIJA. UČITELJ JE VREDEN VEČ KOT NEYMAR.”

To so bili prvi protesti v novem letu proti svetovnemu prvenstvu v nogometu, ki ga bo največja država v Južni Ameriki gostila junija in julija. Na družbenih omrežjih je sicer udeležbo napovedalo 20.000 ljudi, prišlo pa jih je le nekaj več kot 2.500. Razlog za to naj bi bila naveličanost in obupanost mnogih nad tovrstnim izražanjem nasprotovanja športnemu razsipništvu. Spomnimo, Brazilci so v velikem številu na ulice prišli že junija lani, ko je njihova država gostila Pokal konfederacij, ki velja za nekakšno ogrevanje pred mundialom.                                                                                                                               
Brazilci so sicer znani nogometni navdušenci - so kar petkratni svetovni prvaki, a mnogi nasprotujejo milijonom, ki jih bo vlada “vrgla” za organizacijo teh dveh športnih dogodkov. Po Sao Paulu tako visijo transparenti z napisi “Brez pravic, brez mundiala”, “Fifa, pojdi domov!” ter “Zbudi se, Brazilija, en učitelj je vreden več kot Neymar”.

Na vrh članka

GALEB IN VRANA NAPADLA PAPEŽEVI GOLOBICI MIRU

Izpust dveh golobic ob molitvi za mir v Ukrajini bi se skoraj končal krvavo. Ptici sta namreč le nekaj trenutkov po tem, ko sta poleteli s papeževega balkona, postali tarči galeba in srake. 
Papež Frančišek je na Trgu svetega Petra iz svojega okna v družbi dveh otrok kot simbol miru izpustil dve beli golobici. Na trgu je bilo zbranih na desettisoče ljudi, ki so lahko nato opazovali nenavaden prizor, ko sta se galeb in vrana spravila nad izpuščeni golobici. Golobica, ki jo je napadel galeb, je izgubila nekaj perja, a se mu je nato le uspela izmuzniti iz kljuna. Vrana pa je medtem napadla drugo golobico – tudi tej je na koncu uspelo pobegniti. Obe golobici sta odleteli, ni pa znano, kaj se je z njima zgodilo, poročajo mediji.
Dogodek se je zgodil ob robu današnje molitve za končanje nasilja v Ukrajini. Poglavar rimskokatoliške cerkve je pozval k dialogu med ukrajinsko vlado in opozicijo in izrazil zaskrbljenost, da bi se lahko srditi protesti v Ukrajini sprevrgli v širše državljanske nemire.
 

Na vrh članka

VLOMILEC NALETEL NA ORGIJO IN SE JI PRIDRUŽIL

Carambei - José Pedro Alves, 39-letni vlomilec, je sicer hišo v brazilskem mestecu Carambei zapustil praznih in vklenjenih rok, toda z nasmeškom na obrazu. Namesto da bi ropal, se je pridružil orgiji.
Alves, lokalni nepridiprav, je otročje lahko vlomil v hišo v mestu Carambei v brazilski zvezni državi Parana. Preskočil je zid, prerezal električne žice na ograji in vlomil. Takoj ko je vstopil, je zaslišal glasno stokanje, nato pa videl tri pare, kako se strastno predajajo mesenim užitkom, poroča portal noticiasaominuto.com.
Mirno bi lahko nakradel, kar bi hotel, toda postal je pohoten. Kar je, je, si je najbrž mislil, se slekel in se pridružil bunga bunga zabavi. Šesterica svingerjev sploh ni opazila, da se jim je pridružil še sedmi, prav tako ga ni nihče vprašal, zakaj je zamaskiran. Udeleženci orgije so namreč mislili, da je maska del erotične zabave in fantazije, za Alvesa pa so mislili, da je že od nekoga prijatelj ali znanec.
Brazilski portal ne poroča, kaj je Alvesa na koncu izdalo, da je nekdo poklical policijo, poudarja pa, da je vlomilec s tremi pari aktivno “sodeloval” vsaj pol ure.
 

Na vrh članka

ŠE EN MOŽ MALRBORA UMRL ZARADI PLJUČNE BOLEZNI

Igralec Eric Lawson, ki je bil nekoč obraz cigaret Marlboro, je umrl zaradi pljučne bolezni, ki je povezana s kajenjem.
Lawson je umrl 10. januarja letos, star 72 let, med letoma 1978 in 1981 pa je nastopal v tiskanih oglasih za cigarete v vlogi kavboja. Svojo igralsko kariero je gradil predvsem s televizijskimi vlogami v serijah, kot so Obalna straža, Dinastija in Čarlijevi angelčki. 
Lawsonova žena Susan je za Variety povedala, da je njen mož kadil od svojega 14. leta, prenehal pa, ko so ugotovili, da ima kronično obstruktivno pljučno bolezen. Čeprav naj bi vedel, da mu kajenje škoduje, ni mogel prenehati. 
Lawson pa ni edini igralec iz oglasa za cigarete, ki je umrl zaradi bolezni, povezane s kajenjem.Wayne McLaren, ki je nastopal v tiskanih oglasih za Marlboro, je umrl zaradi pljučnega raka leta 1992, David McLean, ki je nastopal tako v tiskanih kot televizijskih oglasih, ter Dick Hammer pa sta za isto boleznijo umrla tri leta in sedem let pozneje.
 

Na vrh članka

BRITANSKI VOJAKI UKRADLI TUDI VIAGRO

V zadnjih sedmih letih so iz skladišč britanske vojske ukradli za več kot 8,8 milijona evrov blaga.
Med ukradenim blagom je tudi za skoraj sedem tisoč evrov viagre, ki jo vojaki uporabljajo za zdravljenje višinske bolezni. Kot so potrdili na britanskem obrambnem ministrstvu, so neznanci iz skladišč ukradli tudi sto bajonetov, dele za pištole ter na tisoče kosov pravega in gumijastega streliva. Pogrešajo še trup letala, tovornjak in opremo za karaoke, je poročal britanski časnik The Times. Na ministrstvu so poudarili, da je varnost osebja in premoženja primarnega pomena, da pa tako kot širša družba tudi vojska ni imuna proti krajam.
 

Na vrh članka

NEMŠKA VOJSKA PREPOVEDALA VIDNE PIERCINGE IN TETOVAŽE

Nemška vojska je sprejela nova pravila nošenja uniforme, po katerih vojaki oziroma vojakinje odslej med drugim ne bodo smeli imeti vidnih piercingov, pornografskih tetovaž in bujnih brad. 
Brada mora tako biti vedno pristrižena in urejena, vojak pa si jo sicer lahko pusti rasti le med dopustom. Kljub temu da kratke pričeske niso več obvezne, pa morajo imeti vojaki lase postrižene tako, da se jim ob dvignjeni glavi ne dotikajo uniforme ali ovratnika uniforme.
Pravila sicer še določajo, da so pričeske lahko moderne, a vseeno ne smejo biti preveč vpadljive.
 

Na vrh članka

DENVER, KOLORADO; MARIHUANA NA DEŽELNEM SEJMU? ZAKAJ NE?

Ameriško mesto Denver je v program poletnega sejma v letu 2014 uvrstil tekmovanje na temo izdelki iz kanabisa oziroma marihuane. Prvič bodo tako biljke marihuane stale na ogled in v presojo obiskovalcem in obiskovalkam sejma, ob paradižnikih ali domači marmeladi, in se na tekmovanju potegovale za znameniti plavi trak .                                                                                                                                               Pravzaprav biljk marihuane na sejmu v resnici ne bo, sodniki bodo biljke namreč  ocenili na drugi lokaciji, nato pa na sejmu pokazali fotografije zmagovalnih rastlin. Tudi tekmovanje v zvijanju jointov bo simbolično, namesto marihuane bodo udeleženci namreč v papirčke zavijali origano Tekmovalo se bo v devetih kategorijah, med drugim za najboljše rastoče biljke in klone, za najboljše doma izdelane bonge za kajenje marihuane ter recimo prehrambene izdelke ali oblačila narejena iz biljk kanabisa.         Organizatorji menijo, da bo uvrstitev novih tekmovalnih kategorij na temo marihuana pridodala zanimiv in zabaven obrat Denverskemu že tako ali tako zabavnemu sejmu. Direktorica sejemskega oglaševanja je izjavila, da je čas, da se obrne nov list (najbrž marihuane) in ljudem predstavi novost v zvezni državi Kolorado oziroma mestu Denver.

Na vrh članka

KO MRAVLJE KALIJO NOČNI MIR

Offenburg - Ali lahko mravlje povzročijo takšen hrup, da motijo nočni mir? 75-letna Nemka iz Offenburga je na lastni koži ugotovila, da je to mogoče.
Vsa obupana je namreč okoli tretje ure zjutraj poklicala policijo, saj ni mogla zaspati zaradi nepojasnjenega zvonjenja na hišnih vratih. Policisti so prihiteli na pomoč in odkrili vzrok: mravlje so si v zvoncu uredile mravljišče in tja navlekle toliko materiala, da je ta prišel v stik z zvoncem. Policisti so mravljišče na koncu razdrli in ženska je lahko odšla na zaslužen spanec.
 

Na vrh članka