KAKO PROTESTIRATI?

ZA ODGOVORNO IN VARNO RAVNANJE NA PROTESTIH

PRED PROTESTOM

Priprava na uspešen protest se prične pred odhodom od doma. 
- Pametno se obleci! Oblačila naj bodo udobna, nekaj taktnosti pri izbiri znamk  in barvah ni odveč (recimo na protest proti delu otrok v švicfabrikah ne hodi z Nike čevlji ipd.) Šali, zaščitna očala, kape in kapuce so nadvse uporabni, ne samo pri zakrivanju identitete pač pa tudi kot obramba pred solzivcem. Oblačila naj pokrivajo čimveč kože. Priročni del opreme so tudi higienični robčki za primer škropljenja s solzivcem ali pri prvem oskrbovanju ran, če do tega pride.
-  S seboj imej veljaven osebni dokument. V primeru aretacije dokument pospeši postopke.
- Opravi domačo nalogo in se poduči o vsebini protesta. Dober protestnik je izobražen in informiran. Organiziran protest v naprej najavi določena pravila, ki se jih je smiselno držati, da protestniki izpadejo kot koherentna celota. Pozanimaj se o morebitnih akcijah protesta (deljenje rož policistom, barva oblačil, način protestiranja - npr. sedenje ipd.)
- Alkohol pusti doma, ves čas protesta je potrebno biti pri stvari. 
- Doma pusti tudi vse ostre predmete, ki bi lahko bili označeni kot orožje, še posebej pa pirotehniko in sredstva, ki lahko kogarkoli poškodujejo.
- Po želji imej s seboj kompakten digitalni fotoaparat s katerim lahko fotografiraš kršitve ene in druge strani.
- V kolikor pripravljaš transparent poskušaj biti izviren, duhovit, a jasen s sporočilom. Drži se teme protesta.

MED PROTESTOM

- Pazi na žepe in torbe. Protesti so zlata jama za priložnostne kradljivce. 
- V kolikor ne obeležuješ vsaj desetega protesta, ne sili v prve vrste ali ob ograde. V primeru težav bodo le-te najverjetneje eskalirale prav v prvih vrstah, kjer si tudi lahka tarča za policiste.
-  Obnašaj se dostojno, ostani miren in kontroliraj svoja čustva. Nekontrolirano vedenje protestu le škodi.
-   Če opaziš izgrednike in razgreteže se jim izogni, naj ostanejo izolirani. Ne spuščaj se v konflikte z njimi, lahko pa nanje opozoriš policiste.
- Nikakor ne odgovarjaj na provokacije. Ne spušaj se na nivo primitivcev.
-  Moč protestnika je v argumentih in resnici, nikdar v nasilju.
-  Policisti so na protestu zadolženi za zagotavljanje varnosti. Deluj tako, da te bodo lahko ščitili in jih ne sprevračaj v sovražnike, ker to niso.
-     Izkoristi socialna omrežja  za nepristransko obveščanje o protestu. 
-  Pametno oceni, kdaj je čas za odhod. Če stvari uidejo izpod nadzora je prizorišče najpametneje zapustiti, sicer te lahko obtožijo sodelovanja z  razgretimi skupinami.
-  Ne vzklikaj parol, ki bi lahko druge napeljale na kazniva  ali škodljiva dejanja (metanje, brcanje, porivanje, napad).
-  Po 22 uri,  prenehaj  z povzročanjem hrupa v izogib aretaciji zaradi kršenja javnega reda in miru.

PO PROTESTU

-  V primeru aretacije ostani miren in ne počenjaj česar koli, kar bi dodatno razjezilo policiste. Imaš pravico do molka, obenem ti ni  treba ničesar podpisovati.
-  V primeru škropljenja s solzivcem si ne mani oči. Če nosiš leče, jih odstrani in zavrzi.
-  Po protestu ostani v skupinah z ljudmi, ki jih poznaš in izberi varno pot domov. Predhodno se pozanimaj ali so določene ulice zaprte oz. varovane in jih zaobidi.
-    Počisti za seboj. 
-  Samo protest ni dovolj. Protest ni sam sebi namen! Potrebno je predlagati rešitve, se sestati za okroglimi mizami in stakniti glave. Poveži se s somišljeniki in jasno definiraj zahteve, da jih ne bo kdo drug interpretiral v tvojem imenu, le tako se protest izogne obstoječim političnim manipulacijam. Pomembno je, da se protest preoblikuje v gibanje,  ki lahko tudi dolgoročno izvaja pritisk, da se zgodijo korenitejše spremembe.

Na vrh članka