DETOKSIFIKACIJA - DRAGA PREVARA

DO DANES NI NAREJEN ŠE NOBEN KLINIČNI TEST, KI BI DOKAZAL KORISTNOST DETOKSIFIKACIJE

Čaj za detoksifikacijo,  živila za detoksifikacijo, kopeli za detoksifikacijo, obliži za detoksifikacijo, pedikura za detoksifikacijo, 14 sigurnih znakov, da je čas za detoksifikacijo – je samo nekaj napisov, ki reklamirajo proizvode za čiščenje telesa od raznih strupov. Ta famozna detoksifikacija postane posebej popularna takoj v novem letu, ko vas reklame iz vseh strani opozarjajo, da je čas za razstrupljanje po prazničnem prenajedanju.  Če pa želite razstrupiti dušo in telo, pa poskušajte spregledati preizvode, ki vam jih na veliko ponujajo trgovci. Detoksifikacija je čisti brezsmisel. In spodnji tekst vsebuje povezave na študije, ki potrjujejo predstavljene teze.

Kaj »detoksifikacija« sploh je?
Beseda toksin  pomeni strup. Grška beseda toxon  pomeni puščica, toxicon pa je bil strup, v katerega so puščico namočili.  V stari Grčiji so zdravilci predpisovali sokove za odstranjevanje toxicona iz telesa; te sokove so delali po medicinskih receptih in so bili v skladu s filozofijo, da je hrana zdravilo, če se pravilno konzumira.
Torej, beseda detoksifikacija bi naj pomenila odstranjevanje strupov.  V medicini besedo detoksifikacija uporabljajo, kadar je nekdo resnično zastrupljen in se uporabi terapija za odstranjevanje strupa ali pa je v programih zdravljenja odvisnosti.  Ti postopki detoksifikacije ne vključujejo čajev, kopeli in pedikure za detoksifikacijo, ampak predpisane protokole za zdravljenje življenjsko ogroženih pacientov, ki se izvajajo v zdravstvenih ustanovah.
Detoksifikacija v reklamah, psevdoznanstvena oblika, ki opozarja na čiščenje duše in telesa od domnevnih strupov, ki smo jim izpostavljeni vsakodnevno, je medicinsko gledano koncept popolnega nesmisla.

Brez skrbi, vaše telo ni polno strupov
Osnovna ideja te psevdoznanstvene detoksifikacije je, da naše telo shranjuje različne strupe, predvsem zaradi hitrega načina življenja in slabih, neprimernih prehrambenih navad. Strupi se v našem telesu ponavadi   nabirajo zaradi onesnaženega zraka, pitja onesnažene in na različne  nenaravne načine predelane vode, konzumiranja prehrambenih dodatkov, glutena, soli, mesa, sladkorja, fluoridov, zdravil, smoga, sestavine cepiv, genetsko modificirane hrane. Vsi ti strupi se kopičijo v našem telesu in načenjajo naše zdravje.
Vsem tem programom in proizvodom za detoksifikacijo je skupna ena stvar: nobeden točno ne navaja, katere strupe bi naj ta proizvod odstranil iz telesa. Če nekdo trdi, da ste polni strupov, bi bilo to potrebno dokazati z medicinskimi preiskavami.

Odstranitev strupov bi morala biti dokazana
Če bi na znanstven  način pristopili k oceni proizvodov za detoksifikacijo, potem bi morali točno vedeti, na kaj bo ta proizvod deloval, kolikšno dozo proizvoda moramo vzet, da bi se strupa rešili in kako dolgo bi naj ta proizvod jemali, da bi ta strup popolnoma odstranili iz telesa. Strup bi moral bit poimenovan in merljiv, tako da bi res lahko dokazali, da smo polni nekega strupa in kasneje dokazali, da je proizvod za detoksifikacijo ta strup res odstranil. Seveda v tej popularni detoksifikaciji ni nobenih meril in se tudi ne ve, na kateri strup bi naj ta proizvod deloval.
Pogosto se v teh zgodbah o detoksifikaciji omenja debelo črevo, kjer naj bi se na stenah nabirali strupi, ki jih naše telo izloči. Zato se z namenom odstranitve strupov iz telesa priporoča klistir za spiranje črevesja. To je medicinsko neutemeljeno in edini namen teh trditev je, da ste srečni, ker nekomu plačate, da vam malo prečisti črevesje.

Naše telo ima svoj mehanizem čiščenja
V naša telesa resnično vnašamo različne kemikalije, ki nam niso potrebne in nekatere izmed teh stvari so resnično škodljive za nas. Tu imajo zelo pomembno vlogo organi kot so jetra, ledvice in črevesje, ki odstranjujejo te stvari. Jetra so fantastični organ za detoksifikacijo. Glede tega je naše telo dobro preskrbljeno. Če v telo vnašamo za nas škodljive snovi, bo za uničenje in razgradnjo le teh poskrbelo telo in ne potrebujemo sredstev za detoksifikacijo. V ekstremnih primerih je lahko za nas strupena in smrtonosna tudi navadna voda, če je zaužijemo preveč v prekratkem času.
 
Ne obstajajo dokazi o koristnosti detoksifikacije
Ideja o strupih, ki bi se naj nahajali v nas, je brezsmiselna in čeprav zveni malo mistična in psevdoznanstvena, nekateri temu verjamejo. Vse trditve glede našega zdravja lahko dokažemo s preiskavami, če bi se nekdo odločil za to. Zelo lahko je dokazati, ali je nek proizvod primeren za detoksifikacijo, če bi  prodajalci povedali, za kateri strup učinkuje in bi ga začeli meriti pred in po uporabi. Do danes ni narejen še noben klinični test, ki  bi dokazal delovanje in varnost takšnih detoksifikacijskih čarovnij na ljudi. Niti eden!

Detoksifikacija je lahko škodljiva
Če govorimo o spremembi prehrambenih navad v projektu detoksifikacije, vam sigurno ne bo škodilo, če ste se odločili, da boste jedli več sadja in se prehranjevali bolj kvalitetno. Medtem različni komercialni detoksifikacijski proizvodi niso koristni, lahko so celo škodljivi. Nedolgo je bil zapisan primer  potencialne odpovedi jeter po uporabi detoksifikacijskega čaja  Yogi. Z analizo s pomočjo literature je potrjeno, da ta čaj vsebuje šest sestavin, ki so lahko hepatoksične, torej strupene za jetra. Napitki za detoksifikacijo lahko vsebujejo elektrolite, ki so škodljivi za naše zdravje. Ljudje pogosto razmišljajo, da bodo nekaj poskusili in če jim ne bo pomagalo, sigurno jim ne bo škodilo. Med drugim imamo primere v medicinski literaturi, ki pravijo, da nekateri pripravki na tržišču, ki bi naj odstranjevali strupe iz našega telesa, pravzaprav lahko delujejo kot strup na naše telo.

Ljudje niso zaščiteni pred pohlepnimi trgovci, ki nam prodajajo »zdravje«
Pacientki, ki je uživala čaj Yogi, so začele odmirati jetrne celice. Take stvari se dogajajo, ker številni ljudje, ki nimajo pojma o človeškem telesu in kemikalijah, lahko na tržišče pošljejo vse kar si želijo. Te stvari niso klinično preizkušene na ljudeh in nobeden ne kontrolira  reklam, s katerimi se takšni proizvodi promovirajo  na tržišču s številnimi neutemeljenimi trditvami o delovanju na človeško zdravje. To se bo dogajalo tako dolgo, dokler ne bodo odgovorni sprejeli zakonov za zaščito človeškega zdravja pred neutemeljenimi trditvami o zdravju. Kot je običajno pri neutemeljenih trditvah, ki vključujejo psevdoznanstveno detoksifikacijo, je edino kar bi  takšna intervencija lahko očistila bila vaša denarnica.

Na vrh članka