Desničarski ekstremizem v vojski

Nemčija se spopada s porastom desničarskega ekstremizma med vojaki

Zadnja leta se v mnogih državah spopadajo s pojavom desničarskega ekstremizma v vojski, o čemer poročajo tako evropske države kot tudi ZDA. Ker nimamo vpogleda v to, kakšno je stanje pri nas, navajamo primer nemške vojske, kjer je med vojaki število kaznivih dejanj, povezanih s skrajnim desničarstvom, v porastu.

Nemci zaradi nacistične preteklosti militarizmu niso naklonjeni. Ko je bila po drugi svetovni vojni nemška vojska razpuščena, je bila njena ponovna oborožitev precej kontroverzna, še posebej, ker se je zgodila tako kmalu po padcu nacističnega režima. Nemčija je pred 25 leti ustanovila še elitno specialno enoto Kommando Spezialkräfte (Komandoške specialne sile, v nadaljevanju KSK), zaradi česar so bili mnogi Nemci zaskrbljeni.

Zadnja leta se odkritja o skrajnem desničarstvu med vojaki KSK-ja in ostalimi enotami vojske kar vrstijo, zaradi česar se poraja strah o varnostni grožnji znotraj državnih obrambnih sil. Lani maja so na primer nemški policisti na Saškem preiskali dom 45-letnega vojaka KSK-ja Philippa Sch., ki je imel na vrtu zakopano veliko orožja, ki ga je ukradel iz vojaških zalog. Našli so tudi predmet z nacistično vsebino (SS pesmarico). Nedolgo nazaj so policisti v Hessnu pri še enem vojaku našli skrivališče orožja in streliva, obsojen pa je bil tudi zaradi tega, ker je napisal skrajno desničarski manifest z naslovom “Kako prevzeti oblast v Nemčiji”. Philipp Sch. in člani njegove čete so bili sicer že leta 2017 pod drobnogledom protiobveščevalnih agentov, ko so za odhajajočega poveljnika priredili poslovilno zabavo na strelišču blizu štaba KSK-ja na jugozahodu Nemčije. Po besedah priče, ki je kasneje o dogodkih poročala nemškim medijem, so komandosi poslušali nacistično glasbo, imeli “rimsko-srednjeveške” igre, ki so vključevale met odrezane svinjske glave, nekateri vojaki pa so izvajali tudi nacistični pozdrav.

Nemški voditelji se zdaj soočajo z izjemno neprijetnim spoznanjem – nevede so urili in z orožjem oskrbovali desničarske skrajneže, s čimer so posredno podprli ravno tisto ideologijo, ki bi se ji naj država in njena vojska zoperstavili.

Glede na poročilo nemškega obrambnega ministrstva je nemška vojaška protiobveščevalna služba lani preiskala kar 843 vojakov, ki so bili osumljeni desničarskega ekstremizma, kar je 251 primerov več kot leta 2019. V približno dveh tretjinah primerov je šlo za mlajše od 35 let. Nemško obrambno ministrstvo je ukrepe proti desničarskemu ekstremizmu poostrilo in je sprožilo preiskave celo nad vojaškimi protiobveščevalnimi agenti, saj le-ti med preiskovanjem kršitev v KSK-ju do vojakov naj ne bi imeli zadostne profesionalne distance.

Že nekaj tednov po preiskavi doma Philippa Sch. je nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer napovedala, da bodo mednarodne treninge in misije v tujini preklicali ali postopoma celo ukinili do sprejetja reform, četo, katere del je bil Philipp Sch., pa razpustili. Poleg tega bodo v KSK-ju uvedli ukrepe, ki bi naj odpravili desničarski ekstremizem med vojaki – spremenili bodo način urjenja vojakov ter izboljšali varovanje zalog municije.

Še več vprašanj glede KSK-ja pa se je porajalo februarja, saj se je pojavil sum, da je brigadni general, ki je bil zadolžen za vodenje in reformiranje specialnih enot, vojakom predhodno dopuščal, da so anonimno in brez sankcij vračali strelivo, ki so ga ukradli iz zalog KSK-ja, kjer še vedno manjka več tisoč nabojev in 62 kilogramov eksplozivov.

Nemški voditelji so se znašli v težkem položaju – kako naj odpravijo desničarski ekstremizem med vojaki, ne da bi pri tem vse pripadnike nemške zvezne vojske označili za desničarske skrajneže? Nemško ministrstvo za obrambo je v ta namen naročilo izvedbo študije, s katero bodo dobili vpogled v politične poglede vojakov. Iz preteklih študij je razvidno, da obstaja razlog za zaskrbljenost. Študija iz leta 1992 je pokazala, da je 77 procentov tistih s skrajno desnimi političnimi prepričanji naklonjenih vojski; pravzaprav bolj kot so usmerjeni skrajno desno, večja je njihova naklonjenost do vojske.

Neodločnost nemških politikov glede vloge nemške vojske pa je privedla do tega, da je vojska slabo pripravljena in ima premalo osebja. Politiki sicer že dolgo obljubljajo izboljšave, tudi glede tega, kolikšen procent BDP-ja bodo namenili za vojsko (cilj NATA je, da države članice porabijo 2% letnega BDP-ja za vojsko, Nemci pa porabijo manj), vendar do vidnih sprememb ne prihaja. Nezadovoljstvo med vojaki in nezaupanje vladajočim politikom se zato povečujeta, kar skrajno desne politične stranke izkoriščajo v svoj prid. Stranka Alternativa za Nemčijo (Alternative für Deutschland, v nadaljevanju AfD), ki s provokativnimi kampanjami nasprotuje EU, migrantom in islamu, je leta 2017 uspela priti v nemški parlament, sedaj pa je največja opozicijska stranka v Nemčiji. Vojakom pa obljublja okrepitve v vojski in izboljšanje njihovega družbenega ugleda. Med člani AfD-ja je več bivših vojakov, njihovi pogledi pa so skrajno desničarski, zaradi česar je stranka odkrito proti reformam KSK-ja in proti vsakršnim poskusom države, da med vojaki skrajno desničarstvo izkorenini. Nemški urad za zaščito ustave je zato odločil, da bo nemška obveščevalna služba podrobneje opazovala stranko AfD zaradi suma na desničarski ekstremizem.

Povezava med skrajno desničarskimi političnimi pogledi in naklonjenostjo vojski je očitna. Problematično je, ko se radikalne ideologije infiltrirajo med same državne institucije, saj jih je težko izkoreniniti. Potek dogodkov iz nemške zgodovine pa je že pokazal, da takšne ideologije ne prinesejo nič dobrega.

 

Prirejeno na podlagi vira: https://www.politico.eu/article/germany-armed-forces-far-right-extremism/

Na vrh članka