DELATI ALI NE DELATI?

TO JE SEDAJ VPRAŠANJE

Dobiti plačano in legalno delo v deželi Sloveniji ni lahko. Peresno lahko, tovrstno delo le izgubiš. In uradno postaneš brezposeln, še bolje, brezdelnež. To je lahko tudi blagoslov. Naenkrat imaš veliko časa zase in brezdelje požene domišljijo. Lahko se naprimer odločiš, da boš začel pisati knjigo. In začneš. Po dnevu ali dveh si lačen, žejen. Ko ti po dveh mesecih zavoljo neplačanih položnic odklopijo elektriko in vodo, in predvsem, ko naposled zmanjka starih ribjih konzerv, napoči trenutek streznitve. Tudi zgolj biti živ človek namreč stane, kaj šele, da bi se šel umetnika. Umetnost danes je za veliko večino ljudi preživetje samo. V omenjeni situaciji naj bi reveže-umetnike rešila - DENARNA SOCIALNA POMOČ.

Denarna socialna pomoč je namenjena zadovoljevanju minimalnih življenjskih potreb v višini, ki omogoča preživetje. Določena je z Zakonom o socialnovarstvenih prejemkih (ZSVarPre). Uveljavite jo lahko, če dohodek na osebo ne dosega meje dohodkov, ki je zakonsko predpisana, in so hkrati izpolnjeni tudi drugi z zakonom določeni pogoji.  Od 1. 8. 2014 osnovni znesek minimalnega dohodka znaša 269,20 evrov.
Tako zakon. In po domače, natanko toliko - 269, 20 evrov - naj bi državljankam in državljanom Slovenije, ki so brez sredstev za preživetje zadostovalo, da preživijo. Pa poglejmo, od oka, koliko bi rabil en Franček Prešernov, da preživi skozi mesec, pod pogojem, da bi najprej obiskal senatorij za alkoholike in se odrekel sladkemu vincu in dobri volji, ker omenjeni dobrini nista poceni. Hja, kakšnih 150 evrčkov bi ga stala samska sobica s souporabo vsega ostalega kar spada v stanovanja. Ampak ne Pr Tromostovju, da bi gledal Urške, tu, na totem koncu bi pa šlo, vsaj za to ceno. Pa 30 evrčkov bi rabil za dodatno zdravstveno zavarovanje, za primer, da ga bog ne daj, recimo zvije napad jetike. Ker je Franca vendarle poet in pozabi na naročnine za TV ali mobitel, mu za hrano in… vse ostalo, ostane celih 90 evrov od polne socialke! Fant, to je cele TRI evre na dan, za futr in papir, pa magari le toaletni, in to mora biti dovolj, da je človek v tej deželi lahko umetnik!
Če pa si vendarle revež umetnik najde kakšno honorirano delo, da bi si izboljšal proračun, naj slednji upošteva;
Če ima samska oseba določena sredstva, ki so nižja od zneskov, navedenih v tabeli, lahko znaša denarna socialna pomoč le razliko do višine, določene v tabeli. (Op.p. - 269,20 eu za samskega reveža umetnika)
Tako zakon. Po domače pa, vsak zaslužen (in obdavčen) evro do višine 269,20 evrov, bo naša ljuba socialna država Slovenija, pa ste revež umetnik ali zgolj navaden in preprost revež, odštela od denarne socialne pomoči, ki bi jo sicer prejemali. Torej, kolikor delaš in zaslužiš, toliko manj socialne pomoči dobiš. Ko pa zaslužiš več kot 269.20 eu, pa si itak na konju in več ne potrebuješ nikogaršnje pomoči. Aleluja!
In še to:¨Upoštevajo se dohodki, prejeti v zadnjih 3 ali 4-12 mesecih ali v 13 mesecih pred mesecem vložitve vloge. 
Tako zakon. Po domače pa, če se država in Ministrstvo za socialo, družino in še nekaj, očitno težko odločijo za obdobje v katerem bodo plačila honorarnega dela revežev umetnikov odštevale od njim namenjene socialne pomoči, so oblast in organi enotni vsaj v določitvi časa trajanja njihove morebitne pomoči revežem in ostalim umetnikom.
Denarna socialna pomoč se dodeli za določen čas. Dodeli se za obdobje:                       od 1 do 3 mesecev: ko je vloga vložena prvič, in od 1 do 6 mesecev: v primeru ponovne vloge, če so okoliščine, ki so podlaga za dodelitev in določitev višine denarne socialne pomoči, v času prve oziroma prejšnje in ponovne odločitve ostale nespremenjene. Po domače, če ste ostali revež umetnik, ki zmore umetnost preživetja za 269,20 evra na mesec. 
Zdaj veste, pa srečno!

Na vrh članka