COURSERA

BREZPLAČNI PREDMETI VRHUNSKIH UNIVERZ NA SPLETU

Spletna izobrazba nedvomno na novo sooblikuje višjo in visoko izobrazbo širom sveta. Coursera je slabi dve leti star projekt Stanfordske Univerze, ki ponuja masovno dostopne, spletne tečaje oz. predmete vrhunskih svetovnih univerz. Portal sta ustanovila profesorja računalništva Andrew Ng in Daphne Koller. Univerze kot so npr. Duke, Princeton, Stanford, Yale (skupno več kot 70 univerz iz ZDA, Evrope, Južne Amerike in Azije): ponujajo predmetnik iz področij kot so družboslovje, medicina, biologija, glasba, matematika, ekonomija, računalništvo in umetnost. 

Cilj portala je dostopnost najvišje izobrazbe vsem, brezmejno in brezplačno. Potrebno je le obvadovati angleški jezik, ki je učni jezik portala - vsaj trenutno. V pripravah so namreč že prevodi v ostale svetovne jezike, na portalu pa so že sedaj v manjši meri na voljo nekateri predmeti v francoščini, italijanščini, kitajščini in španščini.

Predmeti so sestavljeni iz video lekcij predavateljev, teme so zaokrožene v smiselne celote. Vsak se uči z lastnim tempom v času, ki mu/ji ustreza. Tedensko so na voljo kvizi za preverjanje znanja in interaktivne naloge, ki jih je potrebno izpolniti sproti, če želimo na koncu pridobiti certifikat o opravljenem predmetu. Učenci si lahko pomagajo z medsebojnim klepetom na spletnem forumu, kjer dodatno razlago vprašanj, ki se najpogosteje ponavljajo, nudi tudi predavatelj. Vsak predmet ima svojo časovnico in predvidene roke za naloge in oddajo odgovorov, ki pa niso namenjeni ocenjevanju sprotnega dela pač pa zanovani tako, da  spremljamo lasten napredek in ostanemo motivirani za snov, ki sledi ter tedensko aktivni. Vso gradivo, ki je potrebno za sledenje učni snovi, je na voljo brezplačno in strukturirano v spletni program - tako da se lahko vračamo na pretekle teme, večkrat preizkusimo znanje v kvizu in podobno. Predmeti so zastavljeni v skladu s pedagoškimi dognanji, tako, da lahko v kratkem času in učinkovito osvojimo veliko znanja na enostaven način, ki ne vzame več kot 4-10 ur tedensko (obremenitev posameznega predmeta v urah/na teden je znana v samem opisu programa pred pričetkom). 
Coursera ni namenjena le študentom pač pa s lahko predmete vpiše vsak, ki bi si želel poglobiti svoja znanja, potešiti radovednost na področij, ki jih morda ni imel priložnosti spoznati ali izboljšati reference v življenjepisu. Ljudje, ki so istočasno prijavljeni na isti predmet (vseh starosti in iz vseh kotičkov sveta) si pri nalogah tudi pomagajo in občasno ocenjujejo delo drug drugega. V kolikor predmet opustite ali ga ne spremljate do konca, seveda ni nikakršnih sankcij. Brez pritiska, torej.


V ZDA nekateri predmeti štejejo tudi kot redni izpirni predmeti in je zanje možno prejeti t.i. kreditne točke. Nedavno so pri Courseri uvedli tudi uradne diplome posameznih univerz za katere pa je potrebno plačati med 30 in 100 dolarji (šlo naj bi za stroške poštnine, tiska diplome, tudi proces preverjanja idenitete posameznika je tehnološko napreden). Za tiste, ki bi certifikat želeli prejeti pa nimajo finančnih sredstev bo stran ponujala tudi denarno pomoč. Tisti, ki se certifikatom odrečejo si lahko opravljene predmete sprintajo oz. jih imajo uradno zavedene v spletnem profilu na spletni strani  Coursere.
Večina predmetov je nastavljena tako, da predznanje ni potrebno - izjema so le nekateri matematični in računalniško usmerjeni predmeti, kjer pa je zahtevano predznanje opredeljeno v opisu in ob najavi predmeta. 
Skupno je trenutno na voljo 375 različnih predmetov.

V prihajajočih pozno pomladnih in poletnih mesecih se lahko odločite denimo za:
- Camera Never Lies (Fotoaparat nikoli ne laže), Univerza v Londonu, 
- Kriptografija, Standforska univerza,
- Uvod v javno nastopanje, Univerza v Washingtonu
- Kompetitivna strategija, Ludwig-Maximilians-Universität München
- Zgodovina rock glasbe, Univerza Rochester
- Socialna psihologija, Univerza Weslayan
- Znanost gastronomije, Univerza v Hong Kongu
- Vaje fiziologije: Razumevanje atletov, Univerza v Melbournu
- Globalno podjetništvo v športu, Univerza v Pennsylvaniji
- Vedenje živali, Univerza v Melbournu
- Glasbena tehnologija, Georga Institute of Technology
- Premisli ponovno: kako pojasnjevati in argumentirati, Univerza Duke
- Kratka zgodovina človeštva, Univerza v Jeruzalemu
- Priprava na globalne katastrofe, Univerza v Pittsburghu

Na vrh članka