ČASOVNA KAPSULA

V petek, 20.12. 2013 smo člani Kulturnega društva Mladinski center IndiJanez Muzeju narodne osvoboditve Maribor v hrambo za deset let predali Časovno kapsulo.

Pri projektu so sodelovale različne generacije Mariborčanov, ki so prispevke oddali na zbirnih točkah ali preko spleta. Mladi so na listu papirja opisali svojo mladost, s čim se ukvarjajo, svoje cilje, vrednote, nekateri so zapisali pričakovanja povezana s prihodnostjo. Pri projektu so organizirano sodelovali otroci vrtca Jožice Flander Maribor (oddelek Sapramiška), kot bodoči mladostniki, ter varovanci Doma starejših občanov Tezno in obe enoti Doma Danice Vogrinec. Najmlajši so narisali svojo prihodnost, medtem ko so starejši v prihodnost predali svoje modrosti in zapisali želje za svoje potomce. 
Prispevek 20-letnice denimo ugotavlja sedanje družbene razmere:.”....z vseh strani na nas pritiska kapitalizem..” po drugi strani pa optimistično ugotavlja:”...na drugi strani ven vdarja ljubezen, spoštovanje in sodelovanje”. Mnogi prispevki so osebno obarvani in namenjeni določeni osebi v prihodnosti, v Časovni kapsuli se tako nahaja tudi zapis babice, ki svoji vnučki sporoča: “Želim ti, da ne bi živela v strahu in da se ti otroški svet še dolgo ne poruši. Če me več ne bo, ko boš to brala, vedi, da te imam večno rada.”

Zbrani materiali, večinoma pisma in nekaj fotografij, bodo v Časovni kapsuli hranjeni v Muzeju narodne osvoboditve  Maribor, nato pa odprti in vrnjeni naslovnikom leta 2023.
Namen projekta je dolgoročno povezati različne starostne skupine v mestu. Obenem Časovna kapsula dokumentira miselnost in pričakovanja generacij in bo v prihodnosti odražala duh določenega obdobja. Prejemniki sporočil iz preteklosti bodo po preteku desetih let obudili spomine, na primer na svoje stare starše, na svojo mladost, nekdanja razmišljana.  Projekt ima v tem pogledu  tudi izrazito subjektivno in osebno ter družinsko noto.

Časovna kapsula je projekt medgeneracijskega programa Alo, stari, ki ga Kulturno društvo Mladinski center IndiJanez izvajav letu 2013 pod okriljem Mladinskih dejavnosti Mestne občine Maribor.
Projekta ne bi mogli izvesti brez številnih prispevkov, zato se vsem, ki ste sodelovali preko spleta ali z oddajo prispevkov v zbirno škatlo v klubu MC, iskreno in globoko zahvaljujemo. Verjamemo, da boste leta 2023 z zanimanjem prebirali lastne modrosti iz preteklosti.

Na vrh članka