10 NENAVADNOSTI II. SVETOVNE VOJNE

POSEBNE RAZMERE, POSEBNI PRIJEMI - UPAMO, DA NIKOLI VEČ

10. NAZI VOHUN V ZDA
V New Yorku je agent znan pod imenom Wiliam Lonkowski poskušal v škatli za violino prešvercati letalske načrte in specifikacije, negative filmov in fotografije strogo zaupnega ameriškega bombnika. Sumljiv je postal ameriškemu lokalnemu uradniku Morrisu Josephsu, ki je menil, da Williams tihotapi blago. Ko je preiskal njegove kovčke in preizkal vsebino, ga je spustil na prosto, saj ZDA v tistem trenutku niso bile v vojni z Nemčijo. Lonkowski se je v domovino vrnil kot junak.


9. REŠEVANJE DIAMANTOV
Polkovnikl Montagu “Monty” Reaney Chidson, vojaški ataše je bil dejansko operativec za Britansko tajno agencijo znano pod imenom MI-6 (podobno kot James Bond, le brez gadgetov). Nameščen je bil v Haagu, ko je Nemčija napadla njegovo državo. Dobro obveščeni Chidson je pričakoval ta Hitlerjev korak, zato je nemudoma pričel s tajno nalogo - zaščititi večjo količino diamantov, ki so bili hranjeni v Amsterdamu.  Že tedne pred operacijo se je dokopal do ključa vrat skladišča. V Amsterdam je nato pripotoval oblečen kot civilist, kar bi pomenilo, da ga bodo ustrelili kot izdajalca, če bi pristal v sovražnikovih rokah. Problem je bil, da ni imel številke sefa in po 18 urah poskusov, je sev še vedno ostal zaprt. Tudi ko so v sosednjih prostorih že bivali Nemci je Chidson vstrajal in naposled vdrl v sef.Zgrabil je celotno zakladnico diamantov in pobegnil. Kljub Nemški armadi je uspel pobegniti v Anglijo, kjer je diamante vrnil nizozemski kraljici  Wilhelmini na begu in nizozemski vladi.


8. BATMAN
Na domači fronti ZDA, še posebej na Pacifiški obali, kjer so se bali Japonske invazije, je domišljija vojaških ekspertov zavila v prav posebno smer. Kalifornijski državnik in župan Malcolm Wheeler-Nicholson sta se domislila bat-man vojakov. Slednji so bili opremljeni z obleko, ki je imela krila za spust. Krila bi jim naj pomagala pri skokih v globino in pri skakanju s padalom. Za vodjo ene in edine skupine batman vojakov je bil izbran Mickey Morgan, kmetovalec, ki je sicer pogosto testiral obleke ameriške vojske.


7. HITROSTNO DIRKANJE
V Rotterdamu so na prvi dan nemške okupacije Nizozemske brez opozorila pristala letala na reki Maas. Letala so pripeljala nemške inžinerje in vojake, ki so se po reki prebijali na gumijastih čolnih. Njihov cilj? Zavzeti in nadzorovati most. Ko so prispeli se je hitro vnela bitka, pri čemer je nemška vojska izgubila in bila potisnjena v kot. Na pomoč so jim priskočili Fallschirmjaeger vojaki, ki so s padali pristali južno od reke. A bitka je bila tako silovita, da se niso mogli približati kameradom. Komandantova rešitev je bila takšna, da je svoje može naložil na strehe avtomobilov, ki so bili povezani z drugimi avtomobilomi in se s polno hitrostjo zapeljali preko mosta. Uspešno so prebili obroč in svojim možen pomagali zadržati pozicijo. Na žalost je Nizozemska kapitulirala pet dni za dogodkom.


6. LETEČE OVCE IN SVINJE
Med Mussolinijevo invazijo Etiopije so italijanske čete potrebovale zaloge predsvem pri prečkanju puščave Danakil. Zaradi hude pripeke so s seboj nosili minimalno opreme in nič hrane. Od gotove smrti jih je rešila unikatna rešitev - vnaprej odvržena živila iz letal., ki so predvidevala njihovo pot. Problem je predstavljajo meso, ki se je v hudi vročini hitro pokvarilo. V izogib zastrupitvam in boleznim,  so načrt še posodobili  in iz letal skupaj s padali metali ovce in svinje, ki so jih italijnaski vojaki nato sami zaklali in pojedli.


5. IZSTREL IZ ČOLNA
Med vojno so italijani skušali biti inovativni. Izumljali so človeški torpedo oziroma eksplozivni čoln. Čoln napolnjen z eksplozivi je pri polni hitrosti zapeljal proti tarči, voznik pa se je odstranil tik pred trkom. Britanci so razvili lastno različico, a so svoj čoln izvrgli iz letala, skupaj s padalom, da je “pilot” lahko navigiral in čimbolj neopaženo pljusknil v reko. Zadevo so seveda morali preizkusiti, čast pa je doletela kapitana Davida Coxa. Privezali so ga in ga nad Devonom izvrgli. Padala so se odprla in Britanci so bili zadovoljni. Na koncu se kljub vsemu niso odločili za take manevre, so pa  test posneli na video, David Cox pa je še do danes edini Zemljan, ki je iz letala izskočil na čolnu.


4. TEŽAVE NA STRANIŠČU
Olajšanje na stranišču na podmornici ni nič drugačno kot na kopnem. Zakomplicira se pri odstranitivi izločkov. Nemci so med vojno za to nalogo celo specializirali osebje, žal pa se je v primeru podmornice U-1206 zadeva slabo končala. 14. aprila 1945 je na vohunjenju okoli obale Škotske vojak napačno izplaknil školjko (režim je bil namreč nekoliko drugačen kot pri prejšnjih model, kjer je izplakovanje potekalo zgolj v plitvinah), kar je rezultiralo v potapljanju podmornice, zaradi puščanja vode. Morska voda je uničevala opremo, zato je kapital ukazal, da se dvignejo na površje. Pri tem jih je opazila Britanska vojska in nanje pričela streljati. Trije Nemci so se vtopili, eden je bil ustreljen, 46 pa so jih zajeli v ujetništvo, preden je podmornica potonila v globino. Leta 2012 so nesrečno izgubljeno podmornico našli.


3. SVOBODNA LJUBEZEN
Naci ražim je bil fokusiran na osvajanje preko politike Lebensrauma oz. “Dnevnega prostora”. Da bi na novo osvojena področja naselili s prebivalstvom, je bil potrebni naravni prirast oz. rojstva otrok. Hitler je zato od leta 1933 do 1945 odredil propagando in programe, ki so spodbujali namške ženske, da postanejo matere. Zanimivo pri tem je, da so bili otroci neporočenih staršev stigmatizirani, Hitler pa se je požvižgal na to in spodbujal vse ženske in tudi punce od 16. leta naprej, da imajo toliko otrok, koliko se le da, ne glede na to, ali imajo na roki poročni prstan. Vsa kontracepcija je bila prepovedana, materam pa so celo podeljevali medalje. V uvedbi je bila tudi kazen za pare brez otrok. Propagandni minister Goebbels je oglaševal predvsem “zdrav  eroticizem”. Nekaj časa je bila propaganda uspešna, nato pa je zaradi pomanjkanja zdravil vse več mater pri porodih umiralo, zaradi težkega dela pa se jih je vse več odločalo tudi za splav, kar pomeni, da še ena Hitlerjeva zamisel ni šla po načrtu.


2. MR. GUESS WHO
Radio je bil v času vojne ključen medij za pridobivanje novic in širjenje propagande. Goebbels je preko radia namenoma širil lažne novice, da bi zmedel nasprotnika. Eden od Ameriških rekrutov za Nemčijo je bil novinar Robert Henry znan pod aliasom Mr. Guess Who, ki je bil samooklicani korespondent za novi svetovni red. Njegov program je nacistično propagando širil do ameriških vojakov dvakrat dnevno. Čeprav se sam ni imel za nacista je bil program izrazito antisemitski in proti vladen, sovražil je predsednika Roosevelta in vzpodbujal razredno sovraštvo. Zadeva je bila preveč celo za njegove nadrejene naciste, zato so ga potegnili iz etra. V ZDA so ga nato obtožili izdaje. Po vojni je dobil doživljenjsko zaporno kazen, a je prej umrl zaradi možganske okvare.


1. ŽENSKE SNAJPERKE
Ena najnevarnajših “snajperk” druge svetovne vojne je predstavljala Rusinja Ljudmila Pavličenko. Pa ni bila edina. Tudi Nemci so imeli svoje in Britanski kopenski maršal je celo izrekal posebna opozorila vojakom pred temi  “težavnimi in nevarnimi ženskami”. Znan je primer ženske, ki je na okupatorje streljala iz svoje dnevne sobe in primer Francozinje po imenu Audette Chraud, ki se je posluževala tehnike zapeljevanja in vabljenja vojakov, nato pa jih je v hiši mrtvohladno ustrelila. Ko so jo prileli je ubila že 279 mož, večinoma Američane in Nemce. Ko so jo priprli, je dejala, da je bila prisiljena v to. Pripor je prestajala med moškimi.

Na vrh članka